Gemeente wil Bataviahaven zelf houden

LELYSTAD
De Bataviahaven in Lelystad wordt niet verkocht of geprivatiseerd, maar blijft een overheidsbedrijf onder de paraplu van de gemeente. Dat voorstel doet het college van b en w. Men vindt dat zeggenschap van de gemeente in de haven gewenst is. 

Het college heeft onderzocht of verzelfstandiging van de haven haalbaar is, omdat dit eerder door coalitiepartijen is afgesproken. Daar kwam bij dat andere jachthavens vorig jaar klaagden over oneerlijke concurrentie, omdat de gemeentelijke haven lagere tarieven zou kunnen vragen.
In gesprekken met de jachthavens heeft de gemeente volgens het college aangetoond dat Bataviahaven niet oneerlijk concurreert, maar marktconforme tarieven vraagt.

Omdat de drie Lelystadse havens niet voelen voor overname en er ook geen andere koper lijkt te zijn, is het volgens het college het beste dat de Bataviahaven onder de vleugels van de gemeente blijft. In oktober komt het college met een voorstel of de Bataviahaven vanaf 1 januari 2018 een stichting moet blijven of een BV moet worden, zoals bijvoorbeeld het Sportbedrijf Lelystad. Vorig jaar wees de gemeenteraad een BV nog af.

Nautische Tafel
Uit de gesprekken met de jachthavens is de wens voortgekomen om meerdere keren per jaar met elkaar en de gemeente te overleggen over Lelystad als watersportstad. Daarom wordt de Nautische Tafel Lelystad opgericht. Deze club geeft dan gevraagd en ongevraagd advies geeft over watersport en de ontwikkeling van de zeventien kilometer lange Lelystadse kust. 

reacties (7)

 • Tja

   

  Ja ome job f moet zn vriendjes toch aan het werk houden

  reageer
 • Hans

   

  Dit college onder aanvoering van Jop Flopgedyt verkwanselt de financiën van de gemeente. Parkeren, Bataviawerf, De Cantine, Agora, Bataviahaven allemaal projecten waar geld bij moet. Voor groen onderhoud en doorstroming van verkeer rond station is geen geld. De stad is 50 jaar jong maar de laatste 10 jaar heeft de stad duidelijk ongemak van de PVDA pubers. Deze club is prima in staat om Poen Van De Ander uit te geven in de vorm van subsidies. De inwonerspartij denkt meer aan eigen pluche dan aan de inwoners en dankzij de VVD is de dreven structuur naar de kloten geholpen.Ik hoop voor Lelystad dat dit college bij de volgende verkiezingen wordt weggestemd.

  reageer
 • HH

   

  Vergeet niet de ongeremde en ongecontroleerde groei aan uitgaven voor de gedecentraliseerde taken (participatie, zorg, jeugdzorg) en de verkwiste miljoenen voor Windesheim (die niet kwam). En evenementen als de Dutch Match Cup. En tonnen per jaar voor citymarketing met geen enkel aantoonbaar en bewijsbaar resultaat. En iets vaags als Lelykracht om de Stichting Welzijn, Bibliotheek, Kubus en Underground verkapt aan extra subsidie te helpen. En dan komt er ook nog een financieel drama aan door het door de gemeente verzelfstandigde basisonderwijs, waar geen enkele vorm van toezicht meer op is.

 • lelystedeling

   

  En er maar jaarlijks tonnen euro's op bijleggen, want waar blijven die cruiseschepen en de haven ligt nooit vol. En komt men geld tekort de gemeente spijkert het er wel bij of scheldt de gemaakte schulden kwijt, zoals bij Agora ad. 660.000,-- euro. Dat kan allemaal als een ex-wethouder voorzitter is van de Stichting BataviaHaven. Waar is die 100.000 euro gebleven van de Dutch Match Cup, ook zeker opgesnoept. Waar is die Bruine Vloot gebleven ? Ik heb ze gezien vorige week in Harlingen en op Vlieland ligt de haven barstensvol met die schepen.

  reageer
 • Louise

   

  De meeste gemeentes hebben een openbare gemeentehaven. Het zou heel raar zijn als Lelystad geen gemeentehaven had. Je kunt maar 1 keer verkopen en hebt dan geen zeggenschap meer. Er is al teveel verkwanselt aan de markt door de overheid, denk aan de post, de zorgverzekering, energie etc. Hou maar mooi openbaar! En dus in gemeentebezit.

  reageer
 • HH

   

  Veel gemeenten hebben helemaal geen haven omdat ze niet aan vaarwater liggen. Ook veel gemeenten hebben alleen particuliere havens. En bij gemeenten die een eigen haven hebben, is dat vaak een historische haven, en die gemeenten verdienen daar aan. In Lelystad kost het echter alleen maar heel veel geld. Ieder jaar weer. De gemeente hoeft overigens geen koper te zoeken, maar kan ook een explotant zoeken die het voor zo min mogelijk subsidie doet. Gewoon openbaar aanbesteden. Maar ja, politieke vriendjes...

 • Dirk2

   

  En na de zomer springt de spreekwoordelijke kikker uit de hoed en komt het addertje onder het gras vandaan...let maar op. Dit aapje krijgt een staartje...

  reageer
 • Rinus

   

  Wat een dierentuin ;)

 • laat alle reacties zien
 • Ria

   

  Netjes. Compliment!

  reageer
 • Jahoor

   

  Hahahaha....Dit is toch geen beleid gemeente Lelystad....Omdat er geen andere kopers zijn besluiten we niet te verkopen...En straks de helft minder geld krijgen uit Den Haag. ...Ik ben niet benieuwd want weet waar dit naar toe gaat....U nog niet hè?

  reageer
 • kees d.

   

  Verklaar u nader. Ik snap hier helemaal niets van. Staat nergens dat er wel of geen koper zouden zijn. Verkopen betekent éénmalig een keer geld. Bij behoud zijn er volgens mij regelmatige inkomsten uit de Bataviahaven en omgeving.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert