Felle kritiek op YouTube-plan van incassobureau

FLEVOLAND • Do 13 juli 2017 | 18:24 • Donderdag 13 juli 2017 | 18:24
Het plan van het Flevolandse incassobureau Straetus om wanbetalers te filmen en op YouTube te zetten kan rekenen op felle kritiek. Na de aankondiging heeft directeur Emile Spruijt van de overkoepelende Straetusholding er gelijk afstand van genomen. Straetus Flevoland is franchisenemer van de Straetusholding.

Spruijt staat niet achter het idee van Straetus Flevoland. "Daar hoef ik geen seconde over na te denken", zegt hij. Volgens hem staat respect voor mensen met een schuld voorop bij zijn bedrijf. Met een camera achter iemand aanzitten hoort daar volgens hem niet bij. 

Ook de andere franchisenemers zijn niet blij met het idee, vertelt Spruijt. Hij wil graag een gesprek voeren met de directeur Loyd Hendriks van Straetus Flevoland. Over maatregelen wil hij nog niets zeggen. Straetusholding heeft 70 franchisevestigingen en 8.000 klanten in verschillende landen.

Onwenselijk
Ook de branchevereniging van incassobureaus NVI is niet te spreken over de actie. Directeur Connie Maathuis is het eens met de standpunten van Spruijt. "Het najagen van een debiteur met een camera mag uiterlijk onwenselijk worden genoemd", vertelt ze. Straetus is overigens niet aangesloten bij de branchevereniging. 

Hendriks van Straetus Flevoland zegt dat zijn methode alleen wordt gebruikt als wanbetalers zich niets aantrekken van het vonnis van een rechter. Maathuis vindt echter dat het filmen van wanbetalers geen oplossing is. "Ik denk dat je daarmee een grens overgaat. Dit is een vorm van 'naming and shaming' die niet past bij een stuk fatsoenlijk incasso", vertelt ze. 

Oplichters 
Straetus Flevoland ziet het filmen van notoire wanbetalers als een nieuwe manier om ze aan te pakken. Ze krijgen dan nog één kans om te betalen voordat het filmpje op internet belandt. Het filmen gebeurt trouwens alleen bij oplichters die al door de rechter zijn verplicht om te betalen maar dat toch niet doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • ger

    Vr 14 juli 2017 Vrijdag 14 juli 2017

  het gaat ver maar deze oplichter gaan verder ze laten mensen met onbetaalde rekening zitten en lopen zelf wel weg met de centen .Trekken zich niks aan van rechters of wat voor instanties ,ze proberen altijd een volgend slachtoffer te vinden.Het is goed dat iederen voor dit soort mensen gewaarschuwd word Zodat er niet nog meer slachtoffers gemaakt kunnen worden . Misschien word de politiek ook eens wakker en dat er wetten komen die ervoor zorgen dat uitspraken van rechters opgevolgd worden !!!!

  reageer
 • Anoniem

    Vr 14 juli 2017 Vrijdag 14 juli 2017

  Zijn ook 2 soorten wanbetalers n.l. Mensen die wel willen maar niet kunnen betalen en mensen die wel kunnen maar niet willen betalen! Die laatste mogen van mij gefilmt worden, aanpakken die lui!9945

  reageer
 • Kansloos

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Dit is pure smaad hoop dat iemand hem eens aanpakt en zijn vrouw en kinderen achtervolgd en filmt of is het dan ineens niet meer leuk

  reageer
 • .\/\/.

    Vr 14 juli 2017 Vrijdag 14 juli 2017

  Zo, hoop jij dat? Flink hoor.

 • Knielus

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Het is een goede actie van ze! In ieder geval een goede waarschuwing tnt., of ze het ook echt gaan doen valt nog maar te bezien maar in ieder geval een duidelijke boodschap . Al die stumpers die hier hun belachelijke mening spuien over zgn zielige mensen, privacy, er niks aan kunnen doen en wat al niet meer voor onzin hebben geen idee waar ze t over hebben ! Enig idee hoe lang het duurt eer een buro tot zoiets over gaat? Bergen brieven, mails etc etc. Betaal gewoon je rekeningen , Joop niet als je t geld er niet voor hebt.. grappig om hun domme reacties te horen als ze zelf hun salaris , uitkeringen, subsidie, pgb budget ook maar 1 minuut te laat krijgen😫 En het dan vreemd vinden als ze na maanden bedelen een deurwaarder aan de deur krijgen!!???? Dus prima actie. Aanpakken zulke lui. Degene die werkelijk niet betalen kunnen hebben allang een goed hulptraject om eerlijk hun rekeningen af te betalen en lopen niet te janken als kleine kinderen !

  reageer
 • Kevin

    Vr 14 juli 2017 Vrijdag 14 juli 2017

  Zeker geld teveel. In deze tijd, zijn er vele mensen, die het niet kunnen betalen om verschillende redenen. Noodgedwongen werkloos, steeds meer mensen bij de voedselbank. Ga eerst bij je zelf te rade, waarom sommigen hun rekeningen niet allemaal kunnen betalen. Leef je in in de situatie van deze mensen. Hoop niet dat jezelf ooit in zo' n situatie komt. En ja, soms kan je er niets aan doen, als je in en bepaalde situatie komt

 • Carin

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Lekker laten doen, want hij komt zichzelf snel tegen. Een oude wet zegt: Bij manen in het openbaar, is je schuld vergeven. Als ik op de verjaardag van Oma zeg dat ik nog een tientje van je krijg en anderen horen dat, hoef je me dat tientje dus nooooit meer te geven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • BJ

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Alle fatsoensnormen worden hiermee overschreden. Naam van het bureau is genoteerd. Nooit gebruiken en geen aandacht aan besteden. Dan komt er vanzelf een incassobureau bij Floyd op bezoek. Eens zien hoe hij dan zelf reageert.

  reageer
 • Ik

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Best vreemd dat een incassobureau het heeft over vonnis van de rechter... zodra dat is geweest ligt dat bij een gerechtsdeurwaarder en incasso mag ook niet op die manier dreigen.. want ze mogen en kunnen niets. Wat betreft schending van privacy heeft de rechter gelijk.. al vraag ik mij af of dat geen chantage heet, maar dat is niet de vraagstuk geweest, dat zal de rechter ongetwijfeld anders op oordelen

  reageer
 • almeertje

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Belachelijk. Kijk eerst eens naar de echte oorzaken. Er zullen altijd mensen zijn die er een potje van maken. Velen hebben het nood gedwongen niet makkelijk. Criminelen en moordenaars etc. Komen er makkelijker vanaf. Zet die op YouTube. Leren ze het misschien af.

  reageer
 • Danni

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Deze meneer gaat echt te ver maar hij staat al bekend als iemand die de grenzen opzoekt en daar altijd net overheen gaat. Geen fatsoen heeft dit type...

  reageer
 • Jan2

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  De types die veroordeeld zijn en niet betalen........die hebben wel fatsoen......?

 • Klaas

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Ik vind die wanbetalers geen fatsoen hebben.daar draait uiteindelijk de belasting betaler voor op.ik zou zeggen aan de schandpaal met dat soort figuren

 • 12345

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  Grappig, Winkeldieven, oplichters, inbrekers en een. Hele range van ander criminelen mogen op posters, tv-programma's en socialmedia, maar een structureel (al door de rechter tot betalen gesommeerde) wanbetaler op YouTube zetten is wel verwenselijk? Dit land meet altijd met twee maten....

  reageer
 • aart

    Do 13 juli 2017 Donderdag 13 juli 2017

  goeie actie van het incassobureau!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert