'Almere zit bovenop aanpak thuiszitters'

ALMERE
De gemeente Almere doet er alles aan om thuiszittende kinderen terug in de schoolbanken te krijgen. Dat zei wethouder René Peeters donderdagavond tijdens de Politieke Markt als reactie op kritiek van de SP en de PvdA.

Die partijen stellen dat er 128 kinderen in Almere thuiszitten zonder onderwijs en vinden dat de gemeente het probleem niet adequaat aanpakt. Problemen zouden te laat worden gesignaleerd, ouders zouden niet bij de oplossing worden betrokken en de hulpverleners zouden onvoldoende kennis in huis hebben bij de aanpak.

Het getal van 128 staat in het jaarverslag leerplicht 2015-2016 van de gemeente. Het gaat dan om jongeren die vier weken of langer per schooljaar thuiszitten. 

De wethouder kan zich niet vinden in die kritiek. Volgens Peeters zitten per dag gemiddeld 29 kinderen in Almere thuis en is dat "minder dan één promille" van alle leerlingen. Peeters benadrukt dat elke thuiszitter er één teveel is. De gemeente heeft daarom het Convenant Actietafel Thuiszitters gesloten met scholen en hulpverleners om alle thuiszitters zo snel mogelijk terug naar school te krijgen.

PvdA en SP verlangen van de wethouder dat er hoe dan ook een oplossing komt voor de thuiszitters in Almere, hoeveel het er ook zijn. Binnenkort wordt verder gepraat over het onderwerp. 

reacties (7)

 • Marijke

   

  Het wordt hoog tijd dat de mensen die roepen dat er gewoon meer gehandhaafd moet worden hun mond houden of zich beter verdiepen in dit onderwerp. Het gaat om kinderen die graag naar school willen, met zeer welwillende ouders, maar die nergens terecht kunnen wegens bijvoorbeeld leerproblemen die je niet simpelweg oplost met beter je best doen en indien nodig stevig aanpakken.

  reageer
 • Eline

   

  Precies!!!

 • Ans

   

  Het gaat hier om kinderen van 5 tot 18 die NIET thuis willen zitten, maar nergens terecht kunnen. Aangezien er ook een flink aantal niet geregistreerd staan (kunnen zich bij geen enkele school inschrijven), is het cijfer niet bekend. Geregistreerd waren het er het afgelopen jaar 128! Wanhopige ouders, eenzame en verdrietige kinderen zijn het gevolg.

  reageer
 • Mirjam Terpstra

   

  De heer Peeters zegt wederom alle thuiszitters te kennen. Maar over onze zoon van 7 jaar die al bijna 3 jaar thuis zit weet hij nog steeds niets. Dit gaf hij ook zelf toe in de vorige uitzending over dit onderwerp. Als je echt wil weten wat er aan de hand is, neem dan contact op met de ouders van de thuizittende kinderen en luister dan ook echt naar wat zij te vertellen hebben. Daar zit pijn, wanhoop en verdriet en dat moet niet gebaggitaliseerd worden.

  reageer
 • Emma

   

  Ik ben benieuwd hoe het percentage thuiszitters landelijk ligt. Ik kan dat niet vinden.

  reageer
 • Hmmmm

   

  We hebben in Nederland toch een leerplichtwet? Die hoeft men alleen maar te handhaven. Dat ouders hun kinderen thuis laten zitten en niet naar school sturen is geen politiek probleem. Die ouders zijn strafbaar dus handhaven maar!

  reageer
 • Ik

   

  Jij hebt je niet echt goed ingelezen in de problematiek. Dit betreft geen vrijwillige thuisblijvers (spijbelaars) maar kinderen die door de wet Passend Onderwijs niet goed worden begeleid door school. Probleem is niet veroorzaakt door de ouders, maar het is op deze manier wel het probleem van de ouders. Politiek en gemeenten dienen dit op te lossen.

 • Sonja

   

  Als dat is wat jij onder thuiszitters verstaat heb je het echt niet begrepen. Ouders houden ze niet thuis, deze kinderen kunnen niet naar school omdat ze er niet welkom zijn!

 • Emma

   

  Kort-door-de-bocht. Er zijn allerlei redenen waarom kinderen thuiszitten. En hoe wil je handhaven bij echt-onwillige ouders? Kind dagelijks ophalen? Boetes helpen dan ook lang niet altijd.

 • Oh ja

   

  De thuiszitters geen spijbelaars , deze ouders willen juist dat hun kind onderwijs krijgt maar scholen verwijderen en weigeren ze aan te nemen. Het percentage in almere ligt ver boven het landelijke gemiddelde.

 • laat alle reacties zien
 • Dejeugdheeftdetoekomst

   

  Gaan dat er alleen maar meer worden, er is immers al decennia geen toekomst perspectief voor de aspirant werknemer. Halve banen onder een minimumloon houd in, geen woning geen eigen plek in de samenleving laat staan een gedegen pensioenopbouw.

  reageer
 • juist ja

   

  Door je kind thuis te houden ontneem je je kind de kans op een toekomst. Dit simpelweg doordat hij/zij een leerachterstand krijgt, een sociale achterstand oploopt en niet de kans van je krijgt om een middelbare besoepsopleiding te kunnen volgen. Als je als ouder dat doet ben je strafbaar en zit er niets anders op dan het kind in een pleeggezin te laten opnemen die wel het kind een eerlijke kans op een geode toekomst wil bieden.

 • tsja

   

  Deze reactive slat werkelijk nergens op. Net of en kind van 10 dat thuisgehouden wordt door zijn ouders hier enig benul van heeft.

 • Rutger

   

  Je ziet aan alles dat Peters liegt: gespannen, zwetend. Die man heeft geen zin in gedoe vlak voor z'n tripje naar Zuid-Frankrijk en schoffeert z'n collega-raadsleden nog een laatste keer, steekt een middelvinger op naar de ouders en gooit de deur achter zich dicht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En jij gaat dit jaar niet op vakantie neem ik aan?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert