Jonge statushouders klaargestoomd voor carrière

ALMERE
Veertig jonge Almeerse statushouders worden vanaf september in een jaar tijd klaargestoomd voor een beroepsopleiding. De gemeente Almere tekent hiervoor maandag een samenwerkingsovereenkomst met ROC Flevoland, Windesheim Flevoland, Taalcentrum Almere en de Academie van de Stad. 

In een jaar tijd oriënteren de statushouders (18-29 jaar) zich op een opleiding, krijgen ze taalles en leren ze allerlei praktische vaardigheden. Bijvoorbeeld het kiezen van de juiste studie en hoe een werknemer in Nederland zich hoort te gedragen. Ook lopen ze stages om praktijkervaring op te doen. Na afloop van dat jaar kunnen ze beginnen aan een MBO-opleiding.

Het project heet IB+, wat staat voor In Beweging+, en wordt grotendeels betaald uit geld dat de statushouders van DUO lenen voor hun inburgering. De rest van het geld komt van het Rijk. De statushouders die meedoen hebben vooraf meegedaan aan een toets om te kijken hoe gemotiveerd ze zijn. De gemeente vindt het belangrijk om statushouders een goede start van hun carrière te geven en biedt daarom deze extra begeleiding. Het project is voorlopig een proef van één jaar. 

reacties (11)

 • Lexxie

   

  Ik heb 40 jaar gewerkt kan naar de voedselbank en de hoogste boom in

  reageer
 • Moraalridder

   

  Geweldig Straks kunnen wij op hun bouwen ipv zij op ons. Een goede investering. Ga zo Door.

  reageer
 • Werkgever

   

  Ik ben hier wel blij mee! In Lelystad (en ook uit Almere) kan ik op MBO niveau techniek niveau 2 en 3 geen gemotiveerd personeel krijgen! Even een paar kleine klachten die ik als werkgever ervaar: grote mond, te laat komen, niet komen, tijdens werktijd op de telefoon (en niet 1x) , overschatten en liegen over competenties/vaardigheden, crimineel gedrag, stoned naar/op werk, zeer laag werktempo, geen werkinstelling, bedrijf zwart maken tegen vrienden, bekenden of op hun instagram/facebook account en soms ook aggressiviteit ed. Zucht. Zucht. Mijn beste werknemers zijn Poolse jongens, een paar jongens uit de Iraakse,Syrische hoek en een Colombiaan. Met hun kan ik werken, zijn soms net even ouder (boven de 21), willen graag carriere maken en leren ook weer tijdens dat ze hier werken. De taal is een dingetje, maar ze leren het snel, zeker ook omdat hier alleen Nederlands wordt gesproken.. Dan proberen ze het maar! En dat doen ze! ... Heb je De (Nederlandse) jongens (allerlei culturele, dus ook Nederlandse.. ) wel eens Nederlands horen spreken? bedroevend. :-(. Kom maar op met die statushouders! Graag!

  reageer
 • Jan

   

  If you pay peanuts you will get monkeys... vaak is ongemotiveerd te wijten aan het lage salaris wat er geboden word, werkgevers willen graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten met zown instelling raakt niemand gemotiveerd van. Misschien moet je eens proberen wat ouder personeel aan te nemen met werkervaring die hun vak verstaan en niet alleen papiergeil zijn.

 • EVE

   

  Ik begrijp uw betoog wel, Gemotiveerde en hele goedkope krachten. Dat is ook de reden dat er zoveel Oostblokkers aan het werk zijn in Nederland met als gevolg dat er in Nederland zoveel steuntrekkers zijn. Als de bedrijven hun salarishuis maar zo klein mogelijk houden he..

 • Peter

   

  Laat de gemeente almere maar eens wat meer geld en moeite stoppen in de werkloze 50 plussers. Zou veel beter zijn

  reageer
 • EVE

   

  Helemaal mee eens....!! En dan ook de hulpbehoevende 65 plussers!!

 • Jay

   

  @ Emma: Jij doet of deze meneer zijn werkloosheid aan zichzelf te danken heeft. Heel naar. En daar komt bij: we zouden eerst eens moeten kijken hoe het met de Nederlanders zélf gaat voor we bakken geld in dit soort projecten steken. Heel nobel allemaal. Maar geef jij ook je warme prak aan de buurvrouw als je daardoor zelf niet te vreten hebt? Dan zeg je ook 'Laat de buurvrouw maar voor haar eigen eten zorgen, want dat moet ik ook'. We hebben het ALLEMAAL zwaar.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Onzin

   

  Het is zo egoïstisch om maar te zeggen "en mijn kinderen dan." Dat zijn jouw eigen problemen. We leven gelukkig in een land waar iedereen gelijke rechten heeft. Als jij zelf niet weet hoe jij die gelijke rechten kunt krijgen dan is dat ook jouw probleem! Er zijn veel meer andere die wel werk hebben of naar school gaan omdat zij hun best blijven doen! En dat iemands zoon werkloos is: neem een andere opleiding, begin met solliciteren, neem een curus! Doe iets waarvan jij denkt dit geeft mij een hogere kans om mijn doel te behalen. Dit heeft niks te maken met gelijke rechten want wij in Nederland hebben het met de faciliteiten hoger dan andere landen.

  reageer
 • Almeerder

   

  Ze kunnen deze jongeren beter voorbereiden om terug te keren naar hun eigen land, om deze weer op te bouwen. Ipv geld uit te geven aan opleidingen, huisvesting etc wil ik wel meebetalen aan een enkeltje retour!

  reageer
 • Tsja

   

  Beter kunnen wij het niet verwoorden!

 • Marlies

   

  Beter lezen: er staat dat het grotendeels gefinancierd wordt uit geld dat de statushouders LENEN van ib-groep. Dit moet gewoon worden terug betaald. Het extra geld dat het kost.. tja.. het is ook juist een manier om de integratie te verbeteren en (crimimaliteits)problemen te voorkomen, dus lijkt me nuttig besteed geld.

  reageer
 • Sint

   

  Het gaat hier om gelijke behandeling. We willen met z'n allen de discriminatie uitbannen. Kijk naar de sint discussie. maar nu begint de staat met het financieren van opleidingen voor migranten terwijl de studiebeurs voor de Nederlander afgeschaft is. HOE kan dit?

 • Discriminatietentopweer

   

  Het is toch ook te bizar voor woorden. Mijn eigen kinderen kunnen niet eens naar school, en naar die statushouders word het geld met bakken tegelijk naartoe gegooid! Ik zal mijn kinderen ook eens opgeven als statushouders!

  reageer
 • Antje

   

  Ja?? Zet u uw kinderen dan ook even in het gebied waar zij vandaan komen? Zullen ze vast leuk vinden!

 • EVE

   

  Wat dacht u van woningruimte? Wij nederlanders staan gemiddeld 7 jaar op een wachtlijst. een migrant gemiddeld 7 dagen.

 • jurist

   

  Dat hoeft niet. U kunt een zaak aanhangig maken bij de commissie gelijke behandeling. Daaruit zal een advise volgen welke opgevolgd gaat worden. Het resultaat zal zijn; Of de statushouders moeten alles zelf betalen, of de staat zal de kosten voor alle scholieren op een beroepsopleiding financieren. Win Win situatie lijkt me toe

 • Kruimel

   

  En als inwoner van Almere en je bent buiten jouw schuld om werkeloos geworden, mag je alle studies zelf betalen en wordt je ook niet begeleid naar ander werk.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ook voor Nederlanders die werkloos zijn geraakt ligt er een schoolvoucher klaar waar je een opleiding tot 2500,- mee kunt financieren..

 • Emma

   

  Welke mogelijkheden hebt u onderzocht? Deze mensen hebben het heel zwaar gehad, zij hebben toch alle recht op een toekomst met mogelijkheden? Als ze niet kunnen werken straks omdat ze geen diploma's hebben of omdat hun diploma hier niet geldig is komt daar commentaar op...

 • Burger

   

  Ik ben even heel benieuwd wie dan het schoolgeld gaat betalen voor deze groep. Als de overhead dit gaat financieren dan moeten ze het schoolgeld voor mijn kinderen ook gaan betalen. Als hier onderscheid in gemaakt wordt dan voel ik mij aardig gediscrimineerd. Ben benieuwd wat de commissie gelijke behandeling hierover te zeggen heeft.

 • NL.Today

   

  Weer zo een naar en hol project zonder meerwaarde gedoemd om te mislukken het nieuwe is dat de personen in kwestie gedwongen worden een lening te nemen welke zij zeker weten niet kunnen inlossen. Het beleid is zelfs gevaarlijk voor de samenleving. Al decennia krijgen jongeren met een sobere opleiding totaal geen kans op de arbeidsmarktmarkt dan alleen wat toegegooide kruimels in de vorm van tijdelijke repeterende onvolledige en slecht betaalde contracten. Wat voor de autochtoon al aanvoelt als slavernij zo zal dit ook aanvoelen voor de allochtoon, deze zal het gaan vertalen als discriminatie en vervolgens snel gaan radicaliseren. Iets wat heden al plaats vind met bevolking groepen van allochtone afkomst eerder. Beter zou zijn deze mensen kosteloos voorbereiden op een bestaan aan de randen van onze samenleving dat zou deze kunnen behoeden voor schulden etc.

  reageer
 • asjemenou

   

  Als je dan ook nog bedenkt en dagelijks in het nieuws ziet wat voor rottigheid deze groep met de samenleving uithaalt dan is het een kwestie van een paar jaar en het kruitvat ontploft.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert