Gemeente trekt portemonnee voor maaien waterplanten

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde gaat meebetalen aan het maaien van waterplanten in het Wolderwijd en de Voorhaven. De wildgroei van planten op de randmeren is een groot probleem voor de boten. De boten komen er niet doorheen en schroeven kunnen verstrikt raken in de waterplanten.

Ook de boot van de brandweer, die moet kunnen uitrukken in gevaarlijke situaties, kan niet snel genoeg varen. Meerdere organisaties hebben bij de gemeente aan de bel getrokken om dit probleem aan te kaarten.

De komende dagen gaat het maaien beginnen en moeten de wateren weer goed bevaarbaar zijn. Er is speciaal een stichting opgericht om dit voor elkaar te krijgen: Stichting Waterplanten Maaien Randmeren.

De afgelopen weken is de problematiek van de waterplanten al door meerdere Flevolandse clubs en organisaties aangekaart:
Roeivereniging Pontus en Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten
- Ludieke actie HISWA tegen fonteinkruid
- Rijkswaterstaat legt snelvaarbaan aan in Gooimeer 

reacties (10)

 • Hekking

   

  En niemand doet er iets aan om het probleem op te lossen. Onderhoud van de kanalen, vaarten, plassen en randmeren lijkt mij een taak van de overheid. Die doen niets want het kost geld. Dat geleuter over wie dat moet betalen, dat gaat ooknergens. Overheid voert haar taak niet uit.

  reageer
 • Evert

   

  Op de meeste vragen geeft de website van Gastvrijerandmeren een antwoord. Inclusief kaartjes waar gemaaid wordt. Het wedstrijdgebied op het Wolderwijd wordt wel kleiner door de waterplanten groei, maar wedstrijden blijven mogelijk. De woensdagavond competitie WAC wordt de hele zomer gevaren.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Dat kan betaald worden van de bootjesvaarwegenbelasting. Oh, die is er niet. Dan moeten de mensen zonder bootje het maar betalen.

  reageer
 • Hans

   

  Er is een stichting gastvrije randmeren die subsidie krijgt van alle gemeenten rond de randmeren. Voor dat geld zou onderhoud uitgevoerd worden waaronder maaien planten. Dit probleem speelt namelijk niet alleen in Zeewolde. De vragen die gesteld moeten worden aan de stichting zijn; hoeveel oppervlakte wordt er gemaaid? moet er meer gemaaid worden dan afgesproken oppervlakte? wat doet de stichting om de groei tegen te gaan? Betalen de jachthavens een bijdrage aan de stichting? Is dit een groeiend probleem wat is dan het beheersplan van de stichting? Als het Rijk wil dat er helder water is, wat is hiervoor dan de bijdrage door het Rijk? kortom wethouders stel eerst de vragen want eenmalig geld geven om een keer te maaien is water naar het Wolderwijd dragen en leidt niet tot structurele oplossing.

  reageer
 • Remko

   

  Eindelijk ... maar ben benieuwd naar hoeveel en waar ze gaan maaien ... ik hoop het hele wolderwijd. Goed voor het windsurfen...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Gunter Pauli had voor Almere goede plannen rondom de waterplanten, kan Zeewolde daar niet op aanhaken ook? Waarom als gemeenten niet wat beter samenwerken?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het probleem begint bij het IJsselmeer. Het water is te schoon. De zon schijnt te diep in het water en daardoor groeien de planten welig. Na jarenlang verkeerde insteek, namelijk proberen bijna drinkwater te maken van het IJsselmeer is het tijd om in te zien dat dat slecht is voor onder andere de visstand, te weinig eten. En de planten groeien te snel

  reageer
 • Hannes

   

  Wordt het hele meer gedaan, of wordt er alleen een geultje getrokken naar het boothuis en naar de toegang van de eilandjes? Dan heb je er alsnog bar weinig aan...

  reageer
 • Hannes;

   

  Varen moet je ook gewoon laten gaan; dan ziet men wel waar het vast komt te liggen!

 • Joepie

   

  Voeg daar wvzeewolde.nl maar aan toen. Wedstrijd zeilen op het Woldwijd is eigenlijk niet meer te doen.

  reageer
 • Kees Prins

   

  Hehe, eindelijk wordt er wat aan die troep gedaan. Misschien ook nog even met de maaiboten door de hoge en lage vaart en iedereen is weer happy... Goede zet gemeente Zeewolde. ( mag ook wel erns gezegd worden na al de missers...).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert