Oogst aardappelen gestart, eerste kistje is voor de koning

ENS
Het oogsten van aardappelen in de Noordoostpolder is begonnen. Het eerste kistje aardappelen uit de volle grond gaat traditiegetrouw naar de keuken van het Koninklijk Huis. Dit keer komen de aardappels van akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens.

Carolus
De aardappels gingen half april de grond in, en ondanks dat het koud was zijn de aardappels nu toch klaar om gerooid te worden. Dit komt vooral door de warmte van juni. Het aardappelras dat dit jaar naar de koning gaat is de Carolus. Een biologische aardappel die zo gekweekt is de 'aardappelrot' (phytophthora) er geen vat op kan krijgen. Deze aardappel wordt gezien als een oplossing in de strijd tegen de aardappelziekte.

Traditie
Dat de eerste aardappels naar het Koninklijk Huis gaan is een traditie die is ontstaan in 2013. Toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek brachten aan de Noordoostpolder. Het cadeau wordt nu voor de vijfde keer aangeboden door het Agrofoodcluster Noordoostpolder. De kans dat de aardappel ook echt op het bord van de koning komt is volgens het Agrofoodcluster erg groot. "We krijgen ieder jaar keurig een brief dat ze er lekker van hebben gegeten, dus we gaan er wel vanuit."

De aardappels worden geoogst door burgemeester Aucke van der Werff. Hij krijgt hulp van Sjefke Allefs, directeur van Agrico Research en teler Joost van Strien.

 

reacties (4)

 • Jansen

   

  Zelfs over een kistje aardappelen wordt gezeurd Het is gewoon een leuke traditie Zo jammer

  reageer
 • Ger

   

  Niet te eten die Carolus aardapelen als je wat weg geeft dan wat lekkers, Eigenheimers of Dore's

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Vreemd, ik heb twee weken geleden al 5kg Frieslanders uit de NOP gekocht.

  reageer
 • Dirk

   

  laat de koning maar betalen hij heeft geld zat , geef dat eerste kistje maar aan de voedselbank .

  reageer
 • Wilma

   

  Dirk, ik ben het met je eens, maar het is nou eenmaal traditie. Ook vind ik het onzin dat er met verjaardagen van het Koningshuis allerlei cadeaus worden afgegeven aan het paleis. Geef ze aan bejaardenhuizen of ouderen.

 • lampje

   

  Ik kan hem ook wel gebruiken. Chronisch geld tekort

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert