Driekwart essen in Horsterwold en Hulkesteinse Bos ziek

ZEEWOLDE
Driekwart van de essen in het Horsterwold en het Hulkesteinse Bos in Zeewolde is ziek. De bomen hebben een schimmelinfectie, bekend als 'essentaksterfte'. Omdat ze kunnen omvallen is Staatsbosbeheer begonnen met het kappen van zieke bomen. 

Besmette essen die in de buurt van wandelpaden en wegen staan, worden gekapt voor de veiligheid van bezoekers. In het Hulkesteinse Bos is een groot deel van de gevaarlijke bomen al verwijderd. In het Horsterwold wordt op korte termijn begonnen met de kap. Welke andere Flevolandse bossen zullen volgen is nog niet bekend. 

Overgrote deel zwaar aangetast
De essentaksterfte is een landelijk probleem. Staatsbosbeheer zegt dat ruim 85% van alle essen matig tot zwaar aangetast is. "In een groot deel van Nederland ontstaan grote gaten in het bos om ons heen." De verwachting is dat slecht 10% van de essen gezond blijft.

Staatsbosbeheer, kwekers en wetenschappers gaan samen kijken of er met de gezonde essen een resistentie variant gekweekt kan worden. 

reacties (2)

 • Henk

   

  Aanbieden aan bewoners van Flevoland,kan wel wat hout gebruiken.Maar zonder gekheid,zal wel heel kaal worden in de bossen van Flevoland. Zonde.

  reageer
 • CJW

   

  Waarom in deze tijd rooien terwijl er overal nog gebroed en gevoerd wordt! De bomen merken en later in het seizoen de zaag erin als het geen gevaar meer vormt voor de broedvogels. Vogelbescherming erkende afgelopen week nog dat vogels overal nog druk bezig zijn!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert