Mariniers leveren De Ruyter weer af op Bataviawerf

Lelystad 17 juli 2017
Mariniers brengen het standbeeld terug
De Ruyter
Het beeld staat nu weer in de hal van de Bataviawerf
Het houten beeld van Michiel de Ruyter dat eind vorige maand door mariniers werd ‘gestolen’ is weer terug op de Bataviawerf in Lelystad. De verdwijning van het beeld is een uit de hand gelopen stunt. 

Texel
Vrijwilligers van de Bataviawerf namen het beeld in juni mee naar de Marinedagen in Den Helder. Dit om de werf te promoten. Tijdens het driedaagse evenement verdween het standbeeld van de Ruyter. Nadat de verdwijning bekend werd kwam naar buiten dat enkele mariniers het beeld als ludieke actie hadden meegenomen naar Texel.

De mariniers vonden het leuk als De Ruyter aanwezig zou zijn bij een commando-overdracht op 11 juli. “En dat is nu gelukkig onder toeziend oog van Michiel de Ruyter gebeurd”, zegt majoor Johan Bleker. 

Mascotte
“De Ruyter is bij uitstek onze mascotte natuurlijk, onze oprichter. Sommige mogelijkheden doen zich maar één keer voor en dan moet je ze pakken.” Ook al is dat dus niet netjes aan de Bataviawerf gevraagd. “Soms moet je niet vragen maar doen. En dan hoor je vanzelf wel wat de reacties zijn.” aldus Bleker.

Traditie 
Het ‘lenen’ van beelden is volgens de majoor een oude traditie binnen de Koninklijke Marine. “We hebben bijvoorbeeld in het Maritime Museum op Curaçao de ‘Loden Verrader’ staan. En die wordt al sinds 1875 te pas en te onpas weggenomen door bemanningen van marineschepen. En die komt ook altijd weer terug.” 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer