Mariniers leveren De Ruyter weer af op Bataviawerf

LELYSTAD
Het houten beeld van Michiel de Ruyter dat eind vorige maand door mariniers werd ‘gestolen’ is weer terug op de Bataviawerf in Lelystad. De verdwijning van het beeld is een uit de hand gelopen stunt. 

Texel
Vrijwilligers van de Bataviawerf namen het beeld in juni mee naar de Marinedagen in Den Helder. Dit om de werf te promoten. Tijdens het driedaagse evenement verdween het standbeeld van de Ruyter. Nadat de verdwijning bekend werd kwam naar buiten dat enkele mariniers het beeld als ludieke actie hadden meegenomen naar Texel.

De mariniers vonden het leuk als De Ruyter aanwezig zou zijn bij een commando-overdracht op 11 juli. “En dat is nu gelukkig onder toeziend oog van Michiel de Ruyter gebeurd”, zegt majoor Johan Bleker. 

Mascotte
“De Ruyter is bij uitstek onze mascotte natuurlijk, onze oprichter. Sommige mogelijkheden doen zich maar één keer voor en dan moet je ze pakken.” Ook al is dat dus niet netjes aan de Bataviawerf gevraagd. “Soms moet je niet vragen maar doen. En dan hoor je vanzelf wel wat de reacties zijn.” aldus Bleker.

Traditie 
Het ‘lenen’ van beelden is volgens de majoor een oude traditie binnen de Koninklijke Marine. “We hebben bijvoorbeeld in het Maritime Museum op Curaçao de ‘Loden Verrader’ staan. En die wordt al sinds 1875 te pas en te onpas weggenomen door bemanningen van marineschepen. En die komt ook altijd weer terug.” 

reacties (3)

 • pieter de oude

   

  Wim Sonneveld : humor meneer Sonnenberg !!!!!!!

  reageer
 • Jan

   

  En de grappen die voor de carnaval worden uitgehaald, b.v. de leeuwen even weg halen bij Kraggenburg, kanon etc. Soms is iets gewoon een lolletje, maar ja, muggenziften en zeiken zit ons in het bloed toch.. Voor mij was dit beeld lenen gewoon een ludieke grap.

  reageer
 • bROMSNOR

   

  Wat een begrip. Hij werd niet 'gestolen'maar gewoon gestolen. Waarom doen ze er zo lang over en waarom zou het nu een lolletje zijn geweest waar je ook nog vriendelijk bij moet blijven? Eens zijn of andere 'gestolen' ook zo luchtig opgevat zou worden. Die keet van die luit staat vol met 'gestolen' spullen alleen komt daar geen publiciteit over en blijven de 'gestolen'verkeersborden en andere meuk gewoon lollig aan de muur hangen.

  reageer
 • jan

   

  nou zo heb je tenminste hout om knuppels en andere wapens te maken. gezien de berichtgeving over de commando's en de staat van wapens is dat misschien geen gek idee.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert