Flevoland geliefd decor voor films en series

FLEVOLAND
Hollywoodfilm Dunkirk is vanaf donderdag te zien in de bioscoop maar dinsdag zijn op Urk al beelden uit de film te zien in een mobiele filmzaal. Vorig jaar was de filmcrew wekenlang op Urk voor filmopnames op het IJsselmeer. Het dorp werd overspoeld door tienermeisjes die een glimp wilden opvangen van voormalig One Direction-zanger Harry Styles, die een rol speelt in de film. Ook mocht een aantal inwoners figureren naast Hollywoodsterren zoals Tom Hardy en Mark Rylance.

Maar Dunkirk is lang niet de enige film die Flevoland heeft gebruikt als filmlocatie.

1 - Michiel de Ruyter (2015)
Het VOC-schip De Batavia in Lelystad speelde een grote rol in een avonturenfilm over het leven van de zeventiende-eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter. Opnamen voor de historische actiefilm vonden plaats op het Markermeer waar De Batavia werd gebruikt om zeeslagen te filmen. Ook op de Bataviawerf werden opnamen gemaakt. De film was in 2015 te zien in de bioscoop. Rollen waren er voor onder anderen Frank Lammers, Barry Atsma en Lieke van Lexmond. 2- Flodder (1986, 1992, 1995 en de serie tussen 1993 - 1998)Flodder gaat over een asociaal probleemgezin dat verhuist naar een luxe villa in de rijke wijk Zonnedael. In het kader van een experiment wil een maatschappelijk werker bewijzen dat verandering in de leefomgeving van de Flodders hen positief zal beïnvloeden.

De straat uit de villawijk werd in het echt nagebouwd op een filmset in Almere. Toen de opnames voor de films en de series waren afgerond stond het Flodder dorp leeg. Op een gegeven moment werd het gebruikt door de brandweer om te oefenen met blussen.3- Nieuwe Buren (2014 - ) 
De opnames voor het derde seizoen van deze Nederlandse televisieserie zijn nog in volle gang. Vorige week nog werd op het Weerwater een grote 'zoekactie' nagespeeld. Katja Schuurman, Thijs Römer, Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh streken in 2014 neer in Almere. Zij spelen twee koppels die wonen in de nieuwbouwwijk 'Zonnewijk'. Nieuwe Buren gaat over seks, overspel, corruptie en moord en het eerste seizoen trok wekelijks tussen de 1 en 2 miljoen kijkers. 4- Medisch Centrum West (1988 - 1994)
Deze dramaserie werd opgenomen op een lege etage van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad en is de meest succesvolle ziekenhuisserie die op de Nederlandse televisie is vertoond. De strijd om de functie van 'chef de kliniek', tussen dokter Jan van de Woude (Marc Klein Essink) en dokter Eric Koning (Rob van Hulst) is een terugkerend thema in de serie. De kleinste kwaaltjes, maar ook het uitvoeren van euthanasie, waren te zien in Medisch Centrum West.De succesvolle serie heeft een vervolg gekregen en ook die serie wordt in Flevoland opgenomen. Het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord is het decor van Centraal Medisch Centrum.  Het eerste seizoen van de dramaserie telde tien delen en werd vanaf vorig jaar oktober door RTL uitgezonden. Ricky Koole speelde een ziekenhuisdirecteur die te maken kreeg met bezuinigingen en een dubbele agenda van de Raad van Bestuur. De komende tijd worden opnieuw opnames gemaakt voor de televisie-serie

5- De nieuwe wildernis (2013)
Veel succes was er voor deze natuurfilm die werd opgenomen in de Oostvaardersplassen. In De Nieuwe Wildernis volgde een filmteam twee jaar lang vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden ter wereld. De film draaide niet alleen in de Nederlandse bioscopen maar werd ook vertoond in onder meer Duitsland en JapanHet Metropole Orkest maakte een theatertour met muziek van de soundtrack, er werd een bordspel gemaakt en de film won diverse prijzen. 

6 - Fogbound (2002)
Deze film werd opgenomen in de filmstudio in Almere. De film gaat over twee mannen (oa Luke Perry) en een vrouw die door dichte mist vast komen te zitten op een Franse berg. Seks en geweld voeren de boventoon in Fogbound. Eén van de gestrande pechvogels moet die nacht met de dood bekopen. Er was in Hollywood veel belangstelling voor het script maar het lukte de Nederlandse regisseur Alte de Jong niet om de film in Amerika te maken. Daarom werd er gekozen voor de studio in Almere. 

7 - Scheepsjongens van Bontekoe (2007)
Wederom een hoofdrol voor het Lelystadse schip De Batavia. Om het schip geschikt te maken voor de film moest er wel nog het een en ander worden veranderd aan het VOC-vaartuig. Alle relingen en aanpassingen die ervoor zorgen dat bezoekers er niet van af kunnen vallen, moesten verwijderd worden. De Batavia moest er namelijk precies zo uitzien als een VOC-schip uit de 17e eeuw. De audities voor de film werden op het schip gehouden. 

.

De acteurs en figuranten moesten hard werken tijdens de opnames maar ze hadden er wel plezier in. Scheepsjongens van Bontekoe gaat over drie vrienden die samen meegaan met schipper Bontekoe op zijn VOC-schip Nieuw-Hoorn. De film haalde eind december 2007 de grens van 100.000 bezoekers en won een Gouden Film  .

8 - De hel van 63 (2009)
Deze film over de extreem koude Elfstedentocht van 1963 werd naast onder andere Sloten, Harlingen en Sneek, ook opgenomen in Biddinghuizen. De Elfstedentocht van 1963 was één van de koudste ooit. Er werd destijds gevreesd dat deelname het laatste zou zijn wat je deed. Het vroor namelijk 18 graden. Van de 10.000 schaatsers die vertrokken, haalden er uiteindelijk maar 69 de finish.Steven de Jong regisseerde de film. Hoofdrollen werden vervuld door onder anderen Chris Zegers en Chantal Janzen. Binnen tien dagen had de film meer dan 100.000 bezoekers, ondanks slechte recensies. 


 

reacties (10)

 • Antje Ha

   

  Flodder geeft toch de beste herinneringen. "oh, buurman. Wat doet u nu?" Tegenwoordig hier buurten met mensen met de neus in de lucht genoeg. Het is nu werkelijkheid geworden. Terwijl het vroeger er mooie buurt buiten Flevoland moest lijken. We hadden toen nog niet eens een trein. De buitenopnames zijn ook elders gemaakt.

  reageer
 • LELY

   

  En er komt nog meer aan i.v.m. 100 jaar Zuiderzeewet 2018

  reageer
 • Kaassie

   

  en de binnen en buiten opnames van Paul de Leeuw ?

  reageer
 • Melvin

   

  En voor de film Mannen van Mars zijn dit voorjaar in Dronten nog opnames gemaakt.

  reageer
 • Ikke

   

  De Nederlandse film Abeltje is destijds voor een deel opgenomen in Bant

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerard

   

  Ik mis cmc in emmeloord en abeltje in bant

  reageer
 • Sjorz

   

  In fist floor studio: the shaft 2001, westzijde posse, n deel van amsterdamned . en pas geleden vervolg van hollands hoop

  reageer
 • Big brother

   

  En bigbrother was toch ook eens in Almere?

  reageer
 • Jos

   

  En nummer7 dan?

  reageer
 • Melvin

   

  En wat te denken van Mannen van Mars. Die opnames zorgden dit voorjaar een dag lang fors omrijden in Dronten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert