Natuurliefhebbers tegen kitesurfen bij Pampushaven

ALMERE
Natuurliefhebbers zijn tegen kitesurfen bij Pampushaven in Almere. Volgens Marius Bouscholte van Dierbaar Flevoland schrikken de kitesurfers vogels af met hun grote vlieger die zichtbaar is van 700 meter afstand. De vogels denken dat het een roofvogel is en vluchten. 

Volgens de surfers wordt het kiten al bijna 10 jaar gedoogd bij Pampushaven en is het de beste plek van Flevoland. De wind is daar vaak beter dan de aangewezen plek bij Almere-Poort. Die plek is volgens de surfers niet veilig door een hoge rotsdijk en valwinden. Bij (materiaal-) problemen kan een kitesurfer niet ongeschonden uit het water komen. 

De kitesurfers organiseerden daarom op internet een petitie om te mogen blijven kitesurfen bij Pampushaven. Er zijn inmiddels ruim 700 handtekeningen opgehaald. 

Maar volgens Dierbaar Flevoland is het aanwijzen van de plek bij Pampushaven als officiële kitesurfplek geen optie. Het Markermeer is een internationaal beschermd natuurgebied waar vogels komen broeden en rusten. Ook is volgens de natuurliefhebbers het surfen nooit gedoogd. 

De laatste tijd wordt er bij Pampushaven gecontroleerd en kunnen surfers een boete van 230 euro krijgen. 

reacties (16)

 • Boefje

   

  Op welk artiekel in de wet mag de politie verbaliseren. De politie was 30 jaar geleden ook al aan het bekeuren toen de auto's geparkeerd stonden op de deze plek om naar het ijszijlen te kijken toen het Markermeer was bevroren. Dus in 30 jaar niets veranderd in Almere.

  reageer
 • Mike

   

  Alsof zo'n vogel niet een plekje 1km verderop vindt, als hij 'een roofvogel denkt te zien'...

  reageer
 • Remko

   

  Ga eerst een goed nadenken over vliegveld Lelystad of Schiphol ... of windmolens. Voor dat je kiters aanpakt of windsurfers. Ze zijn nagenoeg stil en maken geen luchtvervuiling. Het liefst hebben deze 'natuurliefhebbers' dat iedereen weer op een houtje gaan bijten en in wolle kleding gaan rondlopen. Terug naar de stenentijdperk ...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Iets anders voorrang willen laten geven is natuurlijk het beste recept om uiteindelijk helemaal niets te doen en overal tegen te kunnen zijn. Dus ben je er nu voor of tegen dat kitesurfers daar worden weggehouden?

 • almeertje

   

  Wat een een onzin. Lekker laten kiten daar. Meer last van windmolens. En het is een pracht gezicht. Wanneer ze aan het kiten zijn. Ze hebben ook overal wat over te zeuren.

  reageer
 • Bo

   

  Och ja...? Maar over het permanent plaatsen van 9 extra 160 mtr hoge windmolens hoor je ze niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pim van Asch

   

  Uit meervoudige ervaring is me bekend dat Dierbaar Flevoland bij een Rechtbank geen kans maakt. Markermeer en IJsselmeer zijn Natura 2000 gebieden waar met een motorboot sneller varen dan 20 km/uur is toegestaan. Op het IJmeer en langs de Markermeerkust mag met een motorboot met maximaal 20 km/uur worden gevaren. Op het IJmeer is kitesurfen toegestaan. Vanaf Almere kan een kitesurfer legaal het Markermeer rondvaren. Aan de basis van deze beslissing liggen diverse onderzoeken van o.a. Bureau Waardenburg bv i.o.v. onder meer Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. In Waardenburg-rapporten staat o.m. de volgende zin vermeld: “De verstoring door vaartuigen en wandelaars is in die zin vaak ernstiger, omdat ze langduriger en vaak met veel hogere intensiteit of frequentie een gebied en de vogels daarin verstoren.”.

  reageer
 • Arie

   

  Alles droogleggen, zijn we overal vanaf!

  reageer
 • Thomas

   

  Stop de zeurterreur van milieuactivisten zoals deze. Bijna alles is al verboden door hen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Bijna alles is al verboden door hen." - Zoals?

 • Poe

   

  Dierbaar Flevoland? Weer zo een subsidieclubje vol met bomenknuffelaars die zonder enige onderzoeksbasis stellingen poneren. Lekker laten kiten daar, ruimte zat in de ovp en de markerwadden voor de vogeltjes.

  reageer
 • KarlHeinz

   

  Haal eerst de windmolens weg. Die schrikken de vogels meer af dan de kitesurfers. Daarnaast verpesten die molens het landschap. Weg ermee!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Iets anders voorrang willen laten geven is natuurlijk het beste recept om uiteindelijk helemaal niets te doen en overal tegen te kunnen zijn. Dus ben je er nu voor of tegen dat kitesurfers daar worden weggehouden?

 • justme

   

  Straks nog klagen dat zeilboten ook niet meer op het Markermeer mogen. Is dus duidelijk waarom er op een gecontroleerd wordt

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Een paar km verder gaam gigantische vliegtuigsn stijgen en landen. Die hoor ren zie je ook al van 700mtr. Laat die gasten lekker kiten daar...

  reageer
 • Beth.

   

  Toen de vliegtuigen uitgevonden werden zou je ook nooit meer een vogel zien.

  reageer
 • Job

   

  De vogels hebben hun oog al lang op de Markerwadden gericht.

  reageer
 • M. Janssen

   

  Tsjonge jonge, je een beetje druk maken over een paar vliegers. Terwijl ze daar aan de dijk enorme windmolens neer willen zetten van 120m hoog. Ik vraag mij af wat gevaarlijker is voor de vogels

  reageer
 • Bert

   

  Wat een onzin laat die gasten daar lekker kiten, de natuur daar heeft meer last van boten en de windmolens

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert