Betalingsachterstanden huurders Centrada fors omlaag

LELYSTAD
Woningstichting Centrada in Lelystad is het afgelopen jaar erin geslaagd om de huurachterstanden meer dan te halveren. Het totale bedrag aan huurachterstand was in 2015 nog 1.2 miljoen euro. Dat is gedaald tot ruim 5 ton. 

Per maand gaan er veel minder nieuwe dossiers naar de deurwaarder, nog maar 25 in plaats van 100. Daar is Centrada blij mee, want als er een deurwaarder wordt ingeschakeld, moet de huurder extra kosten maken. 

Dreigen voorbij
Het dreigen met de deurwaarder en een afwachtende houding aannemen, zoals Centrada in het verleden deed, werkt niet. Nu wordt snel contact gezocht als een huurder achterstallige betalingen heeft. De nieuwe aanpak werpt zijn vruchten af.

Ook is er met ongeveer 500 huurders een regeling getroffen om de huur vooraf te betalen. Daarmee wordt een buffer van een maand gecreëerd. Deze regeling wordt door veel huurders nageleefd, waardoor de achterstanden nog verder zijn teruggelopen.

Huur direct van uitkering inhouden
Om de betalingsachterstand nog verder te verkleinen is Centrada in gesprek met de gemeente. Doel is om te kijken of het mogelijk is de huur rechtstreeks vanuit de uitkering te betalen als er sprake is van een betalingsachterstand. In Amsterdam gebeurt dit al.

reacties (7)

 • lex

   

  Geweldig dat deze achterstanden fors omlaag zijn. Nu de wachttijden nog

  reageer
 • wolverine

   

  uitbaters zijn het bij centrada,veel geld voor oude krotten die allang zijn afbetaald en toch een schot geld vragen kwa huur,er staan nog keukens van 30 jaar oud en ook oude wc,en badkamers tegels van het jaar kruk.ga eens vernieuwen en dan een redelijke huur vragen.

  reageer
 • Barbara

   

  Het lijkt erop dat steeds meer bijstandsgerechtigden door Centrada sterren opgespeld krijgen, als beloning voor goed gedrag.

  reageer
 • Jantje

   

  Ik heb ooit uit onvrede met mijn verhuurder 3 maanden geen huur betaald, en gelijk brief van de rechtbank op de mat voor uit-huis-zetting....... Na 3 maanden achterstand ga je er dus al uit !! Ik heb zelf jaren terug in een buurt gewoond waar toch met regelmaat een uit-huis-zetting was... toen bestond die 3 maanden regel nog niet, en sprak ik mensen met soms meer dan 1 jaar huur-achterstand, en een minimum inkomen....Dat haal je nooit meer in !! Heel triest om met alles wat je bezit, de straat op te worden gesmeten !!! Centrada pakt het nu goed aan op deze manier !

  reageer
 • almeertje

   

  Wanneer er mensen in de bijstand komen. En ze vinden het prettig om het door de gemeente te laten betalen. Zeker doen. Zo krijg je geen achter standen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lely

   

  als de aowers hun huur betalen zeggen ze nog je hebt huur achterstand hoe kolder is dat met hun eigen regels voor 1e ban de maand

  reageer
 • Drontens

   

  Mensen met een bijstandsuitkering in dronten zou dit ook mogelijk moeten zijn om de huur rechtstreeks van de gemeente naar de verhuurder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert