"Ganzen afgeschoten zonder ontheffing"

FLEVOLAND • Di 18 juli 2017 | 17:24 • Dinsdag 18 juli 2017 | 17:24
Jagers van Stichting Faunabeheer Flevoland hebben vorig jaar zonder geldige ontheffing ganzen afgeschoten. Dat blijkt uit onderzoek van Dierbaar Flevoland. Volgens bestuurslid Marius Bouscholte zijn er bij meerdere gelegenheden 109 ganzen gedood. De stichting Faunabeheer ontkent de aantijging.

De rechtbank had eerder dat jaar een vergunning van de provincie voor het schieten van ganzen vernietigd waardoor er helemaal geen ontheffing meer voor jagers was. Desondanks is er in juli en augustus 2016 toch gejaagd. Bouscholte vindt dat "te gek voor woorden". "Onzin", zegt Hans Ernsten van Faunabeheer. Op het moment dat de ganzen werden geschoten was er volgens hem weer een nieuwe geldige ontheffing verleend.

Dierbaar Flevoland snapt dat de aanwezigheid van ganzen vervelend is voor agrariërs. De vogels veroorzaken veel schade aan graslanden. In Nederland bedroeg de schade vorig jaar 18,8 miljoen euro. Maar Bouscholte vindt dat er te snel gegrepen wordt naar het geweer. "Er zijn veel verschillende manieren om ganzen te verjagen, afschot is helemaal niet nodig. Het gebruik van laserlicht is de laatste tijd populair aan het worden en blijkt bijzonder effectief te zijn."

Ernsten van Faunabeheer zegt dat de jacht op ganzen via zijn organisatie streng wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt Faunabeheer weer door de provincie in de gaten gehouden.

Dierbaar Flevoland heeft het provinciebestuur gevraagd om op te treden tegen overtreders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel