"Ganzen afgeschoten zonder ontheffing"

FLEVOLAND
Jagers van Stichting Faunabeheer Flevoland hebben vorig jaar zonder geldige ontheffing ganzen afgeschoten. Dat blijkt uit onderzoek van Dierbaar Flevoland. Volgens bestuurslid Marius Bouscholte zijn er bij meerdere gelegenheden 109 ganzen gedood. De stichting Faunabeheer ontkent de aantijging.

De rechtbank had eerder dat jaar een vergunning van de provincie voor het schieten van ganzen vernietigd waardoor er helemaal geen ontheffing meer voor jagers was. Desondanks is er in juli en augustus 2016 toch gejaagd. Bouscholte vindt dat "te gek voor woorden". "Onzin", zegt Hans Ernsten van Faunabeheer. Op het moment dat de ganzen werden geschoten was er volgens hem weer een nieuwe geldige ontheffing verleend.

Dierbaar Flevoland snapt dat de aanwezigheid van ganzen vervelend is voor agrariërs. De vogels veroorzaken veel schade aan graslanden. In Nederland bedroeg de schade vorig jaar 18,8 miljoen euro. Maar Bouscholte vindt dat er te snel gegrepen wordt naar het geweer. "Er zijn veel verschillende manieren om ganzen te verjagen, afschot is helemaal niet nodig. Het gebruik van laserlicht is de laatste tijd populair aan het worden en blijkt bijzonder effectief te zijn."

Ernsten van Faunabeheer zegt dat de jacht op ganzen via zijn organisatie streng wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt Faunabeheer weer door de provincie in de gaten gehouden.

Dierbaar Flevoland heeft het provinciebestuur gevraagd om op te treden tegen overtreders.

reacties (6)

 • C vd Scheer

   

  Stichting faunabeheer zijn de jagers. De slager die zijn eigen vlees keurt dus. Ook zijn het geen professionals maar hobbyjagers die voor hun plezier dieren doden. Uit bovenstaand bericht blijkt dat zij wel degelijk zonder ontheffing schieten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat schieten niet effectief is. Dat resulteerde namelijk in meer jonge dieren het jaar daarop. Laserlicht is wel effectief en diervriendelijk. Bovendien zijn wij, de mensen, verantwoordelijk voor het afnemen van de natuurlijke leefomgeving van de dieren en niet andersom. Uiteindelijk zullen we daar een hele hoge prijs voor betalen.

  reageer
 • Iemand

   

  Is zonder vergunning jagen niet net zo iets als rijden zonder rijbewijs? Klopt, jagen zonder vergunning is alles inleveren met fikse boete. Dus geen jager zal op zijn gemak aantal keren op de ganzen jagen zonder bijbehorende vergunning. Er moet meer aan de hand zijn wat niet bekend wordt gemaakt. Wel weer de jager in kwaad daglicht stellen op deze manier, ipv de kern van het misverstand te onderzoeken.

  reageer
 • Snap um niet

   

  Is zonder vergunning jagen niet net zo iets als rijden zonder rijbewijs? Of te wel straffen die hap

  reageer
 • Gert

   

  Alles wat aan ganzen buiten de natuurgebieden loopt en vliegt moet een jachtvergunning voor afgegeven worden.

 • Iemand

   

  Spijker op zijn kop, men is vaak niet bewust wat er zich afspeelt op de akkers. Men hoort alleen de klagende boer en ziet de jager met zijn geweer dieren schieten. Zonder te begrijpen waarom en hoe dit gedaan wordt. Laat staan dat je moet proberen uit te leggen dat boeren en jagers een grotere passie en liefde voor dieren hebben dan de meeste mensen van Nederland. Vergassen en verjagen zijn geen opties, vergassen heeft een dier geen kans van vluchten en verjagen is het probleem verleggen van de ene boer naar de andere.

  reageer
 • Boertje uit de polder

   

  Er is steeds meer schadelijk wild op de boerenakkers, hazen vreten bieten op, duiven en hazen vreten mijn erwten op, hazen en ganzen de witlof en de wortels. In dit diervriendelijke land moet dit allemaal mogelijk zijn, totdat er een koppel wilde zwijnen, oh zo gezellig door meneertje zijn eigen tuintje banjeren, dan moet de jager er per direct wat aan doen. De boer meldt meestal de schade niet omdat het een hoop gedoe is met 0,00 resultaat dit dankzij milieurakkers als meneertje hier.

  reageer
 • natuurliefhebber

   

  je zit nu eenmaal met je boerderij in de natuur! Het is toch echt de omgekeerde wereld dat de natuur zich dan maar aan de boer moet aanpassen!

 • Roon

   

  Vreselijk allemaal zeg, dus zullen we alle hazen, duiven en ganzen maar gelijk volledig uitroeien, dan pakken we gelijk alle muizen, ratten, egels mee die de gewassen of de oogst aanvreten, enne o ja weidevogels die zitten ook altijd in de weg. Omdat soms een boertje uit de polder alleen maar in zijn portemonneetje kijkt, zijn er ook soms millieurakkers nodig. Beide soorten gaan soms te ver.

 • laat alle reacties zien
 • Iemand

   

  Vreemde zaak, een jager zonder vergunning bestrijding van diversiteit in zijn jachtgebied krijgt bij terechte controle al zijn vergunningen kwijt incl. Jachtakte. Er moet iets zijn dat er vrijstelling voor is afgegeven anders trapt hier enkele jager in. Afschot is de beste manier van het probleem ganzen. Echter zouden mensen eens dit gevogelte vlees willen eten en hoeven andere dieren niet onnodig gedood te worden om bij de slager/supers terecht te komen en dat de consument dit door de vleesindustrie afgeschoten vlees te consumeren. Kortom wederom nieuws bericht waar vraagtekens bij staan zonder een duidelijke reden waarom dit gebeurd is.

  reageer
 • HH

   

  'Iemand' klinkt erg als een jager, al zijn zijn berichtjes erg chaotisch en niet goed leesbaar. Als het bericht waar is - en er is nog geen reden om daaraan te twijfelen - moet Faunabeheer Flevoland gewoon als criminele organisatie vervolgd worden. En de leden persoonlijk aansprakelijk gesteld (civielrechtelijk) en strafrechterlijk vervolgd worden. En als Dierbaar Flevoland onzin verkondigd - waar het nu niet op lijkt - dan moet die club wegens smaad aangepakt worden. Maar ik vermoed dat de hobbyjagers nu hun laatste kruit verschoten hebben. De misstanden met de stichtingen Faunabeheer in Nederland stapelen zich steeds verder op. Tot en met het doden van huisdieren (tamme ganzen en katten) van mensen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert