Gemeente gaat ingepikte grond oude dorp terugclaimen

URK
Bewoners van het oude centrum op Urk die stukken gemeentegrond bij hun tuin hebben aangetrokken, worden daar op aangesproken. De gemeenteraad van Urk heeft eind vorig jaar bepaald dat er strenger tegen het illegaal gebruik van gemeentegrond zou worden opgetreden.

Inmiddels heeft de gemeente een gespecialiseerd bureau ingeschakeld. Dit is druk bezig om in kaart te brengen in hoeverre de grenzen van tuinen, erven en kavels in het centrum afwijken van de officiële kaarten van het Kadaster. Als blijkt dat iemand zich illegaal een stuk grond heeft toegeëigend, wordt de inwoner daarop gewezen. Vervolgens moet de grond in de oorspronkelijke staat worden teruggeven of kan die in sommige gevallen worden gekocht.

Volgens de gemeente moet het strengere toezicht vooral duidelijkheid scheppen over wie precies de eigenaar van welke grond is. Of de gemeente er ook financieel wijzer van wordt, is volgens een voorlichter nog onduidelijk. Ze wijst erop dat het controleren van alle erfgrenzen ook veel tijd en dus geld kost.

reacties (6)

 • Klaas

   

  Geert Post is een grote leugenaar. Eerst vertelde hij dat we de grond kregen omdat we het al jaren gebruiken en het ook onderhouden. Deze vent is echt onbetrouwbaar voor wethouder.

  reageer
 • stevano

   

  als burger wordt je gepakt door de gemeente heb het zelf pas nog meegemaakt,door fout van gemeente moest het blok huizen enkele meters opgeschoven worden blijf er een strook grond naast mijn woning liggen zegt de man van gemeente trek het bij je tuin want als wij er plantsoen strook van maken moeten wordt het ook een zooitje en dan vijfendertig jaar later krijg je een dikke rekening door de brievenbus van bouwgrond , na veel bellen en praten konden we het toen kopen voor snippergroen , maar na overschrijven komt man van kadaster om de zaak in te meten en zegt deze dit had je nooit moeten betalen boeven zijn het dan hadden ze je meteen te koop moeten aanbieden

  reageer
 • Antej Ha

   

  Dat hadden ze eerder moeten doen. Nu krijg je 'gewoonterecht' claims en ben je de boeman terwijl de mensen best weten dat ze grond van de gemeenschap in gebruik hebben.

  reageer
 • George H.

   

  Dat is toch al eens eerder bedacht? Toe bleek dat het vaak ging om meetfouten uit het verleden en strookjes van 1-10cm! De gemeente kan beter de strookjes opgeven.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Absurd plan weer. Gaat de gemeente alleen maar geld kosten en wie kan dat dan weer volgend jaar gaan betalen... De burger! Zijn in bijna alle gevallen kleine stukjes die gemeente nooit gemist heeft. En die nu in iedergeval keurig onderhouden worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ??

   

  Niet te filmen die gemeente Urk, geld om de straten netjes te houden is er niet, overal staan meters onkruid. In mijn ogen is het beter om de mensen "hun" tuin/straat te laten behouden die onderhouden het teminste wel

  reageer
 • henk

   

  lekkere redenatie. En ongewenst gedrag (zoals het inpikken van grond) moet dan maar getollereerd worden?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert