Syriëganger na hoger beroep terug naar de gevangenis

ALMERE
Een 19-jarige Syriëganger uit Almere moet opnieuw de gevangenis in. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot 5 maanden celstraf. Ook krijgt hij tien maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar. De verdachte werd veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag en het lidmaatschap van de terreurorganisatie IS. 

De verdachte was minderjarig toen hij vertrok uit Nederland. Hij werd in Bulgarije vastgezet. De rechtbank veroordeelde hem eerder volgens het jeugdstrafrecht tot 4 maanden celstraf. Omdat de Almeerder al 4 maanden in voorarrest had gezeten, hoefde hij toen niet de gevangenis in. Later veroordeelde de rechtbank hem alsnog tot het uitzitten van het voorwaardelijke deel van zijn straf, omdat hij zich niet aan alle voorwaarden had gehouden.  

Het OM vond dat de Almeerder als volwassene moest worden berecht en ging daarom in beroep. Het Gerechtshof is het daarmee eens, omdat de verdachte niet onbezonnen heeft gehandeld. Ook neemt het hof een aantal strenge voorwaarden van de rechtbank over. Zo mag de verdachte bijvoorbeeld niet in de buurt van vliegvelden komen. Volgens het hof heeft de Almeerder nog geen afstand genomen van het jihadistisch gedachtegoed. 
 

reacties (7)

 • Dirk

   

  een knuffelstrafje voor hem , niet in de buurt van vliegvelden komen hahahaha nou scheelt t duitland en belgie zijn dicht bij meneer de rechter , had m lekker daar gelaten dan hebben we r hier geen last van .

  reageer
 • Karel

   

  Dus over een maand loopt hij hier weer vrij rond in Almere? Wordt hij op de maatschappij losgelaten. En dan? Wat is de risico-inschatting voor deze gast? In hoeverre is hij geradicaliseerd?

  reageer
 • Henk

   

  Had hem in Bulgarije gelaten,daar zit je pas echt in de gevangenis.

  reageer
 • OM

   

  Verbazingwekkend hoe de rechtspraak zich in Europa heeft ontwikkeld. Maar waarom gecivileseerde rechtspraak toepassen op zo'n terrorist. Waarom niet gewoon dezelfde barbaarse methoden toepassen. Iemand die als doel heeft een onschuldige te vermoorden verdiend zelf toch ook niet veel beter. En anders paspoort afnemen en het land uitzetten. Mooi terug naar land van herkomst. Wordt het niet eens tijd dat we klaar zijn mer dit soort gasten.

  reageer
 • Hmmmm

   

  Volgens mij staat in de Nederlandse wet dat als je voor een niet Nederlands leger vecht in een oorlog je je Nederlands staatsburgerschap en dus je Nederlands paspoort wordt afgenomen. Waarom volgen het OM en de rechters in Nederland niet de wet?

 • ??

   

  Welkom in Nederland... Zucht... Het land uit met dat soort gasten

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Ongelooflijk dat zo'n gast binnenkort weer vrij rondloopt.

  reageer
 • Ed

   

  "Zo mag de verdachte bijvoorbeeld niet in de buurt van vliegvelden komen". Denken de rechters nu écht dat iemand die "martelaar" wil worden, zich iets van dit verbod zal aantrekken? Een enorme geruststelling dat hij nog een hele maand de cel in gaat. Daarna zien we wel verder, toch....?!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert