Gemeente om tafel met OFW en De Meerpaal voor realisatie MFC

SWIFTERBANT
De gemeente Dronten gaat om tafel met Oost Flevoland Woondiensten en De Meerpaal om het MFC in Swifterbant alsnog te ontwikkelen. Er zijn al verkennende gesprekken geweest en volgens de gemeente willen alle partijen er snel met elkaar uitkomen.

Eind vorige maand trokken de kerken en de stichting Oeverwal de stekker uit het MFC in Swifterbant. De renovatie van het huidige gebouw, De Hoeksteen, werd volgens de kerken te duur.

Zelf MFC realiseren
De gemeente is op zoek gegaan naar een andere oplossing en is nu van plan om zelf het MFC realiseren. Op de locatie van voormalig restaurant Het Kombuis moet naast 30 sociale huurwoningen, ruimte voor het MFC komen. Binnen dit plan is geen ruimte voor de kerken. Dat betekent dat kerkcentrum De Hoeksteen niet door de gemeente wordt opgeknapt. 

De Meerpaal en OFW
Voor de nieuwe plannen heeft de gemeente de hulp ingeroepen van De Meerpaal. Die zou het multifunctioneel centrum moeten beheren en exploiteren. Oost Flevoland Woondiensten moet volgens de gemeente de 30 sociale huurwoningen ontwikkelen, realiseren en exploiteren. 

Dat betekent dat de wooncorporatie weer terug aan tafel is, nadat zij zich in 2015 nog terugtrok uit het project. OFW stelde toen dat er geen 30 nieuwe woningen in het dorp nodig waren. 

Na gesprekken met de gemeente zegt directeur Truus Sweringa van OFW dat er nu meer mogelijkheden zijn voor de wooncorporatie. Eerst was er alleen sprake van seniorenwoningen, maar nu zouden de appartementen ook verhuurd mogen worden aan alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Daarnaast is de locatie van Het Kombuis aantrekkelijker voor woningen dan de locatie van kerkcentrum De Hoeksteen. 

De kerken en Dorpsbelangen Swifterbant
De Protestantse Gemeente Swifterbant heeft de hoop nu gevestigd op de gemeenteraad. De kerken zijn uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van kerkcentrum De Hoeksteen. Die gesprekken vinden plaats in september.

Dorpsbelang Swifterbant zegt in een reactie blij te zijn dat Oost Flevoland Woondiensten weer woningen wil gaan bouwen in het dorp. Dorpsbelang heeft nog wel vragen over de ruimte voor verenigingen in het multifunctioneel centrum. Het hoopt dat die vragen door de wethouder worden beantwoord in een gesprek dat ook in september plaatsvindt. 

De gemeenteraad praat op 28 september met het college over het nieuwe plan van het MFC in Swifterbant. De raad moet uiteindelijk groen licht geven voordat het plan kan worden uitgevoerd.
 

reacties (8)

 • Ilse

   

  Van alle partijen in de raad is alleen Irene Korting van de VVD degene die zich werkelijk af en toe tussen onze bewoners mengt. De rest van de parijen zie je alleen rond verkiezingstijd. Paul Vermast, ik heb geen idee waarom jij denkt dat ik op jouw bericht op facebook reageer, maar dat is niet zo. In plaats van tegen ons dorp aan te schoppen kun je beter gewoon eens over straat wandelen en met de mensen praten. Mensen zijn niet voor niets zo negatief over jou en de de andere mensen in de raad. Je kent ze niet, je weet niet wat er speelt, je vertegenwoordigd ons niet. Mag geen verrassing zijn dat jij mn stem niet krijgt in maart.

  reageer
 • Hans

   

  Stichting Oeverwal heeft nooit de kennis gehad om zo een project te trekken. De kerken hebben met hun (financiële) eisen tegengewerkt. De gemeente heeft eisen op tafel gelegd over welk soort hurwoningen er moesten komen. OFW wil wel woningen bouwen/verhuren maar dan moet dit wel onder normale condities gebeuren. De gemeente heeft een externe partij ingehuurd die geen kennis heeft van dit soort projecten. Dan kun je dus op voorhand voorzien dat het plan van Oeverwal NOOIT realiseerbaar was. Maar ja als externe ga je dit niet zeggen want uurtje factuurtje.

  reageer
 • Hans

   

  Hallo Paul, wat is er gebeurd met de 15.000 die oeverwal heeft gekregen voor plan maken? Waar is het geld aan uitgegeven en hoeveel is er over. Dat zou de stichting Oeverwal terug moeten betalen. Stichting Oeverwal was en is geen professionele organisatie dat wist het college en de gemeenteraad toen zij er mee in zee gingen. Het plan van Oeverwal was bij voorbaat al gedoemd te mislukken. De kerken hebben hebben gegokt dat de gemeente het geld voor renovatie van de hoeksteen wel zou betalen maar MFC realiseren in combinatie met de hoeksteen maakte het plan juist onuitvoerbaar. locatie kombuis is een betere plek en was al die tijd al beschikbaar. Jammer dat de gemeenteraad het college zo lange tijd heeft gegeven om aan te modderen.

  reageer
 • Groenlinks pfffff

   

  De Meerpaal. Die kan zijn eigen broek nog niet eens ophouden.

  reageer
 • swifter

   

  reactie op paul vermast: jij noemde het voorstel van B en W voor 5miljoen voor een taak van ofw "mesjogge en volkomen bizar!je stemde toch voor het voorstel en zei:dan zou je blijdschap in het dorp verwachten. en verder:de weinig positieve houding van swifterbant richting gemeente en raad ,begint mij tegen te staan.en de opmerking "dat het nu wel eens tijd wordt,en dat swifterbant het ondergeschoven kindje van de gemeent onvoldoende aandacht krijgt, viel je wat tegen.Je eigen woorden van 27-5 2016 wat heb je zelf, of g.l voor swifterbant gedaan???? geen donder. we rekenen met de verkiezingen als Swifterbanters wel met jullie af

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ilse

   

  Groen Links vind dat Swifterbant niet moet zeuren. Leefbaar Dronten doet geen donder voor Swifterbant, ook al doet hun fractievoorzitter steeds net alsof hij er persoonlijk voor gezorgd heeft dat er toch nog een MFC komt. Beste Jan, dit is niet het MFC zoals het dorp voor ogen had. Dat de kerken zich buiten spel hebben gezet dat is echt heel jammer. Maar waarom kon er vanaf de gemeente Dronten geen tegen voorstel gedaan worden waar zij wel bij betrokken waren?? Ik ben bijzonder benieuwd welke partij er in september wel opstaat voor de belangen van ons dorp.

  reageer
 • Paul Vermast

   

  Dag Ilse, Het klopt niet wat je zegt. Want je verwijst naar een bericht op mijn facebook pagina van 27 mei vorig jaar. Daar zeg ik dat ik niet dat Swifterbant niet moet zeuren. Ik zeg juist dat ik waardering heb voor de inzet vanuit Swifterbant en St. De Overwal. Maar dat de onjuiste en zeer negatieve toon richting de gemeente en de raad me gaat tegenstaan. Zeker ook de daarbij kennelijk behorende toonhoogte. Helaas moet ik vaststellen dat dit gevoel het afgelopen jaar niet minder is geworden. Zeker ook gezien het structureel verkeerd weergeven van mijn woorden zoals bijvoorbeeld in de reacties onder dit bericht. Om nog maar te zwijgen over de onjuiste stellingname in jouw reactie dat er geen plan ligt waarin de kerken zijn betrokken. De kerken hebben de samenwerking opgezegd en je verwijt de gemeente nu een MFC te willen realiseren. Het zal zeker wel aan mij liggen dat ik dat moeilijk te begrijpen vind.

 • Esveen

   

  Welk spel wordt hier gespeeld door gemeente en OFW? Een vies spel. Eerst achterover hangen en tegenwerken. Dan partijen bewust uitschakelen en beschadigen? En dan ineens aan de slag wat deze 2 "huichelaars" eerst torpedeerden.

  reageer
 • swifter

   

  volgens paul vermast moet swifterbant ophouden met zeuren en DANKBAAR zijn, nou is het dorp dankbaar (maar niet heus) geen zorg woningen, geen koop woningen, een veel te klein mfc waar alle toekomstige gebruikers nog niet allemaal onderdak kunnen vinden. mijn idee paul vermast en peter van bergen van af nu de toegang tot swifterbant ontzeggen,boycotten niet meer welkom.dit waren loze verkiezings beloftes van het college CDA-VVD en LD. als het met 4 of 5 swifterbanters in de raad nog niet lukt, lukt het nooit meer stem advies: als je het dorp een warm hart toedraagt stem dan geen CDA-VVD-LDen geen groen links. aan u de keuze

  reageer
 • Paul Vermast

   

  Je verdraait mijn woorden en doet dat -heel laf- ook nog eens anoniem. Dat is ernstig. Mijn opmerking sloeg op het besluit van de raad om 5 miljoen euro (!) uit te trekken voor het realiseren van huurwoningen nadat de OFW zich had terug getrokken. Die situatie is inmiddels volledig achterhaald. En dan voor de feiten: het zijn de kerken die de samenwerking met de gemeente hebben opgezegd omdat de kerken geen geld hebben. Het college stelt nu voor zelf een MFC te realiseren met de huurwoningen voor ouderen. Dat is wat (vrijwel) alle politieke partijen ook in hun programma hadden staan. Daarbij had voor GroenLinks de samenwerking met de kerken en De Oeverwal de voorkeur, maar het is nooit een voorwaarde geweest. Dat het MFC te klein zou zijn zou ik graag onderbouwd zien. Dus als je zo dapper bent me daarover te mailen hou ik me graag aanbevolen. Dat kan via mijn website.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert