Gemeente zet hard in op adresfraude

ALMERE
De gemeente Almere boekt goede resultaten met een experimentele aanpak van adresfraude. De afgelopen tijd zijn bij die proef de gegevens van de gemeente, de belastingdienst, de sociale verzekeringsbank, studiefinancieringsinstantie DUO, het Centraal Justitieel Incasso Bureau en de politie met elkaar vergeleken.

Bij adresfraude geeft iemand een ander adres op dan waar hij werkelijk woont, om zo een hogere uitkering of meer toeslagen te kunnen ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten die zich als uitwonend inschrijven om meer studiefinanciering te krijgen, terwijl ze gewoon thuis wonen.

20.000 euro per adres
Bij de vergelijking van de verschillende gegevens komen risico-adressen te voorschijn, waar controleurs naartoe gaan. Dat blijkt succesvol. Per adres waarmee fraude is gepleegd, wordt gemiddeld 20.000 euro teruggevorderd. Dat geld vloeit hoofdzakelijk terug naar de studiefinancieringsinstantie DUO, de belastingdienst en het CJIB.

Bij de huisbezoeken stuit de gemeente ook op andere problemen, zoals schulden en woonoverlast. Die zaken worden dan ook aangepakt.

 

reacties (9)

 • Redegeld

   

  Geld dit ook voor het onderverhuren van een koophuis? 5 gezinnen die tot aan tuin toe wonen is toch van de zotte.

  reageer
 • Kareltje

   

  Frauderen met geld dat door belastingbetalers is opgehoest. Daar mag wel een paar jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf op staan.

  reageer
 • Flevolander

   

  Goed dat dit gecontroleerd wordt.... Tenslotte ook een stuk eenvoudiger als alle Poolse en Roemeense kentekens eens nachecken op oneigenlijk gebruik op Neerlands wegen...

  reageer
 • Fred

   

  Experiment? Goh, 15 jaar geleden werd al aangekondigd dat bestanden gekoppeld zouden worden. Nu pas actie? Wat doen die ambtenaren de hele dag?

  reageer
 • Kareltje

   

  Worstelen met wetgeving die bedoeld is om de privacy te beschermen maar tegelijkertijd voorkomt dat adresfraude voortvarend aangepakt kan worden.

 • Boels

   

  En dan als de bliksem de subsidefraude aanpakken; nagaan of de subsidie terecht is verleend en besteed waarvoor het bedoeld is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • E. Van der Kamp

   

  Moesten ze in Lelystad ook maar eens doen, vooral grote woningen in de wat oudere wijken.

  reageer
 • Angela

   

  Zolang iedereen zich aan de wet houdt, en niemand teert op andermans centen (dus ook uitkeringen in welke vorm dan ook) hoef je nooit bang te zijn voor welke controle dan ook. Ze zouden nog veel strenger moeten gaan controleren!!

  reageer
 • Hekking

   

  Dit is inderdaad gewoonweg frauderen. Misbruik maken van de regels. Echter wordt misbruik in de hand gewerkt door die regels. Het is dus heel simpel om te frauderen. Waarom ? Het controleren van de naleving van die regels die is er niet of nauwelijks. Kortzichtige overheid die haar geld niet willen controleren. Te weinig controleurs en te ingewikkelde procedures. Alleen de echte sukkels lopen tegen de lamp. Er glippen er meer door heen dan dat er worden gegrepen.

 • Eddie

   

  "Dus ook uitkeringen in welke vorm ook" Duw als je word getroffen door kanker en een ziektewetuitkering krijgt, dan vind jij dat nodig? Wat zul jij een enorm leuk persoon zijn in de omgang ....

 • hawk

   

  pardon?wat is er mis met het opsporen van figuren die frauderen met uitkeringen van de overheid?

  reageer
 • Edward K.

   

  Hebben ze in Almere nou niets beters te doen dan de mensen de stuipen op het lijf te jagen?

  reageer
 • Hans B

   

  Hoezo "de stuipen op het lijf jagen"? Deze lui belazeren de boel en kost handenvol geld wat wij als burgers moeten opbrengen. Het is me nogal een bedrag dat deze fraudeurs gemiddeld van de gemeenschap stelen (€ 20.000,-). Dus u vindt dat niet erg? Of is uw reactie misschien ingegeven door het feit dat u zelf de boel oplicht?

 • Rob

   

  Als jij je gewoon aan de regels houdt en geen extra geld probeert af te troggelen van onze belasting centen heb je nergens last van!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert