Gemeente weerlegt kritiek NEPROM over woningbouw

ALMERE
De gemeente Almere is het niet eens met de kritiek over de woningbouwopgave van de gemeente. De belangenvereniging van projectontwikkelaars NEPROM vindt dat er te weinig huizen worden gebouwd in Nederland. Ook Almere zou meer moeten doen. Woensdag presenteerde de vereniging een noodplan.

De NEPROM constateert dat er jaarlijks 55.000 huizen worden opgeleverd, terwijl er zeker 80.000 nodig zijn. Door het tekort aan nieuwbouwhuizen stijgen de prijzen en als gevolg daarvan raakt de markt overspannen en zijn veel huizen voor mensen met een laag inkomen onbereikbaar.

"Almere bouwt volop de komende jaren"
De gemeente Almere laat weten dat er wel degelijk aan nieuwe huizen wordt gewerkt. Ontwikkelaar Amvest realiseert in Almere Poort in samenwerking met de gemeente het project DUIN. Daar komen in totaal zo’n 3.000 woningen. Samen met de partners AM, Dura Vermeer, de Alliantie en Trebbe ontwikkelt de gemeente in datzelfde stadsdeel het nieuwbouwproject Zandpoort. Daar komen ongeveer 550 woningen. Samen met corporatie Ymere werkt de gemeente aan Nobelhorst in Almere Hout waar ongeveer 4.200 woningen zijn gepland.

"Windmolens en huizen passen niet bij elkaar"
De NEPROM vindt ook dat de gemeente niet slim omgaat met de wijk Oosterwold. Volgens de planning komen daar in de toekomst ook windmolens. Volgens de vereniging passen windmolens en huizen niet bij elkaar.

Volgens de gemeente zijn daar met de betrokken partijen goede afspraken over gemaakt, zodat Oosterwold op termijn kan groeien tot 15.000 woningen. De gebiedsontwikkeling wordt overigens helemaal overgelaten aan het eigen initiatief van bewoners en ondernemers.

"Bezwaarprocedures moeten korter"
De belangenvereniging voor projectontwikkelaars wil verder de bezwaarprocedures tegen woningbouw verkorten. Volgens de NEPROM houden deze procedures snelle bouw tegen. De gemeente Almere vindt niet dat versnelde procedures ten koste mogen gaan van de mogelijkheden om bezwaar in te dienen.

reacties (5)

 • Kruinel

   

  Ja hoor al 10 jaar i geschreven en nog steeds eindig je op en ron d de 150. Wat er staat op wo ingnet is jongerenwoning of seniorenwoningen of aangepaste woning.Eensgezinswoningen zijn er bijna niet of kom ik niet in aanmerking omdat wij met zijn vijven zijn en een zolder niet als slaapkamer wordt gezien en dan kan ik niet reageren op een woning met 3 slaapkamers en een zolder

  reageer
 • Pauline Nouwen

   

  Ik vind dat er veel ongelijkheid is qua kansen op een woning. Ik sta al 3 jaar ingeschreven bij woningnet, en nog steeds staat mijn status nog als "zeer laag" De enige kans die er in zit, is mee te doen aan een loting, waar nog 600 mensen aan mee doen. Daarnaast hoor ik mensen die amper 1 maand actief zijn, en zo een woning krijgen toegewezen. Nu hoor ik u zeggen "wat heeft dit met de woningbouw te maken? Veel zo niet alles, omdat dit wellicht een strategie van almere is, om maar mensen zoet te houden en ze daarom zo weinig mogelijk woningen te hoeven bouwen? Het enige waar zij zich op focussen, zijn koopwoningen, want daar valt meer aan te verdienen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Almere doet er goed aan rustig aan te doen met het bouwen van woningen. Aangezien hier de werkgelegenheid nooit op peil zal komen, is dat alleen maar file-, en dus ook weer, rechtsliberaaldenkend, asfaltbevorderend. Over de gebiedsontwikkeling in Oosterwold, die wordtl overgelaten aan het eigen initiatief van bewoners en ondernemers, laat ik het zo zeggen: dat zal een leerzaam project worden.

  reageer
 • Boels

   

  Ik woon in een appartementencomplex dat gerenoveerd gaat worden (nieuwe puien, isolatie). Als ik geluiden uit de VVE's opvang over de "medewerking" van de gemeente dan houd ik mijn hart vast. Op papier duurt de renovatie van 450 appartementen 7 maanden mits de gemeente meewerkt aan tijdelijke ontheffingen voor opslag, steigers en kranen. Het lijkt nu alsof de gemeente alles in het werk stelt om het project te stagneren. Men vergeet daar in de ivoren toren dat de gemeente er is voor de inwoners en niet andersom.

  reageer
 • Hannes

   

  Zo verdedigt ieder zijn eigen sector scenario's, graag via de media; om elkaar dan even wakker te schudden!.. Maar als bepaalde ware reacties scenario's, via de media, uit de maatschappelijke samenleving komt; dan schuilt men zich plots met een democratische besluit; met oogkleppen en dovemansoren!.. "Nogmaals gemeenteraad, ook even via de media; Bouw, renoveer en werk aan de toekomst, op een ware plaatselijke ligging en kwaliteit met vraag en aanbod!! Want daar is Nederland veel te complex en te klein voor! (("Dat geldt niet alleen voor Almere, om van bepaalde geplande bouwscenario's van richting zal moeten veranderen"))

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert