Raad neemt belangrijke stap voor realisatie Floriade

ALMERE
De gemeenteraad van Almere heeft het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater - Floriade donderdagavond aangenomen. Het bestemmingsplan regelt allerlei zaken voor het Weerwatergebied. Het is een juridisch document waarin staat wat wel en niet mag voor de organisatie van het evenement Floriade in 2022. Daarnaast maakt het plan duidelijk hoe de woonwijk na de tuinbouwtentoonstelling in het gebied gerealiseerd wordt. 

Volgens wethouder Tjeerd Herrema is het een belangrijke stap richting 2022 omdat het duidelijkheid geeft voor partijen die betrokken zijn bij de Floriade. Ook weten projectontwikkelaars en investeerders waar ze aan toe zijn.

Voor de gemeente moet de Floriade een winstgevend project worden. De PVV, SP, GroenLinks en AP/OPA hebben tegen het bestemmingsplan gestemd. 

reacties (31)

 • Verdere kaalslag Floriade en 144 mio verbrassen kan beginnen

   

  De onverantwoordelijke raadscoalitie heeft het bestemmingsplan van duizenden pagina's onder druk van pvda Herrema goedgekeurd. Verdere kaalslag Floriade en grote geld verbrassen kan beginnen. 144 mio EU, Rijks, Provincie en Almere geld, kortom uw geld gaat stromen. Potentiële verliezen 30-50 mio. Herrema graait gelijk de NZLIJN miljardenoverschrijdingen ook hier in uw portemonnee. Bezuinigingen op Groenbeheer 2 mio per jaar, op Zorg, op gemeentelijk apparaat etc voor, 4mio uitkoop Wok, 6 mio kapitaalvernietiging uitkoop camping, 10 mio voor afritten voor Floriade kaalslag etc etc. Alles voor een bloemetjes tentoonstelling uit de jaren zestig...... Prognose 1.4 mio bezoekers, maar niet Almere daar gaat men uit van 2.2 mio.......Omniworld? Kasteel? Rijdendpodium? Icedome? Alles gereed voor de Oudejaarsavondconference. Maart 2018 verkiezingen. SP, AP/OPA, pvv willen Floriade kaalslag direct stoppen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, die drie partijen gaan het helemaal maken hoor!

 • Hannes

   

  Het gehele debacle gaat over twee heel verschillende projecten, die samen worden gebracht met één overkoepelendeorganisatie, waar men partijen die graag betrokken zijn, hebt te maken; die kosten wat het kost participeren op kosten van de overheid!!" Waar men met een zwenkend coalitiebeleid; denkende investeerders te overtuigen, "waar ze aan toe zijn" om op een verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie te gaan bouwen; zeker niet op lange termijn!! Dan moet men wel ervaren deskundige lobbyisten en spindokters hebben, om de zo snel veranderde nieuwe technologische markt met alle ICT mogelijkheden, ook te kunnen overtuigen; Deze markt die hebben de Floriade/woonwijk in 2022 niet nodig om hun product wereldwijd te verkopen! Deze zullen nu meer oog hebben voor een afgebouwd Kasteel met alle nieuwe technologische snufjes, met velen andere mogelijkheden op cultureel gebied, waar men nog decenialang profijt van zal hebben!! (Daar zal geen blindheid aan te pas komen!))

  reageer
 • ron h

   

  "het is het recht van en voor bewoners" hoor ik Tjeerd zeggen. maar de praktijk zie ik er weinig recht in wat betreft de huidige bewoners. het is meer het regelen van het recht voor de toekomstige bewoners. Zienswijze vragen op een super vaag plan. En dan daarna het plan ambtelijk ombouwen naar een concreet plan en daarna geen inspraak meer hebben c.q. de inspraak (van bijv. Groen Links) volkomen negeren. dit soort recht blijf ik een lachertje vinden.

  reageer
 • Visieloos groen links speelt met 140 mio belastinggeld

   

  Nu 80% van het kostbare natuurgebied door Pvda wethouder Herrema is kaalgeslagen, zie ook NZLIJN Vijzelgracht drama's, stemt groen links plotseling tegen het bestemmingsplan. In en in triest deze partij van fractievoorzitter Jessica Kips. Op ledenvergaderingen mochten geen alternatieve geluiden worden gegeven over de toen aanstaande kaalslag Floriade. Dat gl een duurzame woonwijk wil is prima. Maar de Floriade gebaseerd op belastinggeld van meer dan 140 mio en verliezen van 30 tot 50 mio ? En op een locatie vol met groen?. En wetende dat Herrema de camping en jachthaven ging / gaat uitroken met zware conflicten ? sp, ap/opa en pvv stemmen tegen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Ik snap het. Nu kunnen ze beginnen. Er zijn, en is, wel erg veel jaren, en geld, nodig geweest om dat punt te bereiken dat ze beginnen. Dat is het verschil tussen 'beginnen' en 'beginnen'. Dan nog die goede grap van Herrema: het bestemmingsplan beschermt de bewoners, het geeft de bewoners rechten. Dat het er niet anders uit gaat zien dan afgesproken. Mijn ervaring is dat in Almere bestemmingsplannen niets waard zijn. Als de gemeente iets wil doen, dat niet in het bestaande bestemmingsplan past, is het eerste dat gebeurt: het bestemmingsplan aanpassen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevolander

   

  Absoluut tegen de Floriade! Geldverslindend project.

  reageer
 • Omroep Flevoland pro Floriade kaalslag

   

  Omroepflevoland geeft pvda Herrema 100% podium. Geen interviews met tegenstemmers sp, ap/opa en pvv of gl . Geen interviews met burgers. OmroepFlevoland ligt aan de geldkraan van de provincie en vvd'er Appelman zijn pro Floriade kaalslag.

  reageer
 • De corrigere

   

  Appelman is gedeputeerde voor t CDA.

 • Rutger

   

  Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je voor de Floriade zou stemmen. Iemand?

  reageer
 • De advocaat

   

  De 2e kamerverkiezingen hebben geen betekenis voor de verdeling van raadszetels. Almere is een VVD/PVV gemeente.

 • Sp, ap/opa, pvv, gl tegen bestemmingsplan

   

  D66 is de partij die een referendum over de Floriade blokkeert. Pvda heeft grote verliezen geleden bij de landelijke verkiezingen maar 'wethouder' Herrema regeert gewoon over het pvda graf heen. De raad heeft in haar vrij tijd duizenden pagina s bestemmingsplan moeten doorworstelen. Gelooft u dat ? Belangrijk sp, ap/opa en pvv zijn tegen de Floriade en de woonwijk. GroenLinks inmiddels ook tegen het bestemmingsplan. Maart 2018 verkiezingen .

  reageer
 • Karel

   

  Groen Links begint nu ineens een charmeoffensief voor de verkiezingen volgend jaar. Ik trap daar niet in en weet waar mijn stem volgend jaar naartoe gaat. Als één partij al vanaf het begin tegen deze opzet had moeten zijn (steen voor groen, grote kaalslag en verloedering in heel Almere om kosten te besparen tbv de Flopriade) is het Groen Links wel. Gemiste kans en veel te laat! Te lang meegejubeld met Herrema e.c.

 • Frank

   

  catastrofe voor natuur, burgers. Als we de juiste partij stemmen in Maart 2018 kan het plan nog worden opgedoekt? bestemmingsplan aangepast?

  reageer
 • Framing van verlies naar winst

   

  Omroep Flevoland is overgegaan op een andere framing van de Kaalslag Florineede. Deze is nu plotseling winstgevend. Zou de provincie als groot voorstander van de Florineede dan toch via de subsidielijnen richting omroep Flevoland de framing bepalen ?

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Kan het allemaal zonder hoogbouw. Dit staat allemaal in het zicht van mensen die bewust langs het weerwater wonen en die gewoon recht hebben op handhaving van de eerder aangeboden stedelijke indeling.

  reageer
 • Kees

   

  Nee, je hebt geen recht op handhaving van de eerder aangeboden stedelijke indeling. Zo werkt het niet in het leven. Alles blijft niet altijd zoals het is. Dan was het hier nog zee geweest. Had je helemaal nergens kunnen wonen.

 • Danny

   

  Tja we moeten het er maar mee doen schijnbaar het laatste restje PVDA die dit beslist. Laten we er dan maar wat van maken ook en onze Euro's proberen terug te verdienen

  reageer
 • Hannes

   

  Bestemmsplanten ten kosten van; voor een project wat zijn financiële waarden totaal niet kent!. Hoe verklaart men de ware kennis, om te kunnen bepalen op korte termijn, om in 2022 kosten wat het kost de Floriade/woonwijk onder het mom een zelfvoorzienende woonwijk op lange termijn te kunen laten bouwen! Hoe zwenkend kan men zijn denkende zonder een waardevolle strategie om het gehele onzekere financiële debacle er doorheen te jassen!! ((Almere staat langer dan veertigjaar wereldwijd als Floriade op de kaart; nu laat het zich wereldwijd in de kaart kijken!))

  reageer
 • Wiebe

   

  Als het was uitgesteld had je wel een reden gevonden om daar over te mekkeren. Dit is té opzichtig.

  reageer
 • Rutger

   

  PVV en SP gaan heel groot worden na de verkiezingen in maart. Sowieso zijn we dan van Herrema af! Ik hang de vlag alvast uit.

  reageer
 • Philip

   

  Kort geleden heb ik een enquête van de gemeente mbt de floriade ingevuld. Bij de meeste vragen varieerden de keuze antwoorden van heel positief tot gematigd positief. Er was in de enquête nauwelijks ruimte voor het maken van bezwaar of het aangeven van afkeuring. Op deze manier van enquêteren kan de raad eenvoudig stellen dat er voldoende steun is vanuit de bevolking. Maar ja, het spreekwoord zegt: dubbel genaaid houdt beter.

  reageer
 • Boels

   

  Maart 2018, gemeenteraadsverkiezingen. Dan wordt duidelijk hoe de kiezer denkt over coalitiepartijen.

 • Wiebe Filippus

   

  Voor de gemeente moet de floriade winstgevend zijn..... Hoe lang trappen we nog in die onzin? Iedereen weet dat het miljoenen gaat kosten, ook de gemeente. Op het moment dat er verantwoording afgelegd moet worden hebben ze al een andere, beter betaalde functie.

  reageer
 • Whoknows

   

  Als meneer Herrema denk dat t een financieel winstpakket wordt, dan is het misschien een idee om hem aansprakelijk te stellen als het dit niet wordt. Dus dan met de billen bloot en dokken. Maar helaas, dit soort gasten zijn onschendbaar en bij het fout gaan, is het gewoon jammer. En hij zelf zal dan aangeven dat het aan alles lag behalve aan hem zelf.

  reageer
 • Framing

   

  Omroep Flevoland is overgegaan op een andere framing van de Kaalslag Florineede. Deze is nu plotseling winstgevend. Zou de provincie als groot voorstander van de Florineede dan toch via de subsidielijnen richting omroep Flevoland de framing bepalen ?

  reageer
 • .W.

   

  Schande. De voorstemmers (inclusief b&w) zouden persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld voor het zekere verlies van tientallen miljoenen euro's.

  reageer
 • Framing Verliesgevende kaalslag Florineede nu winstgevend

   

  Omroep Flevoland is overgegaan op een andere framing van de Kaalslag Florineede. Deze is nu plotseling winstgevend. Zou de provincie als groot voorstander van de Florineede dan toch via de subsidielijnen richting omroep Flevoland de framing bepalen ?

  reageer
 • SJP

   

  Na de floriade verrijst er een Bijlmer II in het weerwater...gezellig brrr.

  reageer
 • Almeerder

   

  Zeemeeuwmanager Herrema: krijsend komen aanvliegen, de boel onderschijten en weer wegvliegen.. de achterblijvers (lees: inwoners van Almere) met de shit (een enorme verlies) achterlatend..

  reageer
 • Karel

   

  Almere wereldwijd op de kaart? En waarom zou dat moeten? Dat gelooft u zelf toch niet? Misschien als de stad failliet gaat en de pers er massaal op duikt? Maar ja, negatieve aandacht is ook nieuws, zegt men wel.

 • Jaanchi

   

  Geweldig deze gemeenteraad. Met z'n allen achter Herrema aan naar de Floriade en laten Almere en haar burgers met de strop. Helaas komen de verkiezingen te laat.

  reageer
 • Merreha

   

  Herrema en z'n maatjes hebben het bestemmingsplan erdoor. Lekker je plannen erdoor krijgen in de gemeenteraad. De gemeenteraad dat nagenoeg alleen bestaat uit klapvee en een enkele tegenstemmer. Democratie achter de deuren ver weg van de realiteit. Heerlijk idee, alles beslissen zoals je het zelf wilt hebben samen met je maatjes zonder rekening te houden met de meerderheid van de tegenstanders. Weer een mooi stukje Almere verdwenen. Voor een groene woonwijk waar over een aantal jaren het onkruid torenhoog staat. Daar zie ik overigens wel een overeenkomst. Politiek en onkruid. Net zo hardnekkig en nimmer een goed doel dienend.

  reageer
 • gjb

   

  HA HA HA HA Laat me niet lachen, de floriade moet een winstgevend project worden. Er is toch niemand met gezond verstand die dat gelooft. Dit gaat de brave burger weer vele miljoenen kosten en wordt de zoveelste Flop in een lange, treurige rij.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Blindmakende ambitie. Want inderdaad: hoe naïef kun je zijn. De Floriade is van meet-af-aan MIDDEL geweest om daar een woonwijk te bouwen. Die woonwijk staat zo hard op hun netvliezen, dat ze nog niet eens weten hoe die Floriade er uit zal gaan zien. Hoe ze die woonwijk tot een tijdelijke toeristische attractie moeten vormen. Zo blind dat ze denken dat uit de wijde wereld toeristen naar Almere gaan komen om een groene woonwijk te gaan bewonderen. Alsof die niet elders bestaan. Waarschuwing: laat die toeristen, die enkelen die gaan komen, vooral niet de andere wijken zien. Die zien er namelijk nogal verwaarloosd uit. Almere gaat het presteren: de Floriade, het grootste Almeerse debacle ooit (na het verrijdbare podium, het kasteel, het Overgooi, het Topsportcentrum, ............) Herrema, je naam komt in de geschiedenisboeken. Je had dit nooit van Duivesteijn (de boef) moeten overnemen. DIE (de veroorzaker van de ellende) heeft op tijd zijn biezen gepakt.

 • Ron

   

  Dit gaat de inwoners van Almere heel heel veel geld kosten helaas!!!

  reageer
 • Horkema

   

  Voor de gemeente moet de Floriade een winstgevend project worden...... HAHAHAHAHAHAHAHAHA dat gebeurt zeker niet. Wat denken ze daar wel niet?

 • Karel

   

  Wat een in- en intriest dieptepunt voor Almere. Het is schandalig dat de stad verloedert omdat elke euro naar de Flopriade moet, een geheid verliesgevend project van miljoenen die voor rekening komt van de inwoners van Almere. Enige humor kan de gemeente niet worden ontzegd: "Voor de gemeente moet de Floriade een winstgevend project worden." Wat een ongelooflijke naïviteit en koppigheid om geen lessen te trekken uit de geschiedenis. Arm, arm Almere.

  reageer
 • nepotist

   

  Niet elke eruo gaat naar de Flopriade. Onder het mom (dekmantel zo u wil) Flopriade gaan heel veel euro's via een omweg zo de broekzak in van bestuurders. Dit project zou eens een heel mooie kans zijn voor de FIOD, onderzoeksjournalisten en het OM om de handel en wandel van zogenaamde bestuurders en de geldstomen in hun buurt eens goed onder de loep te nemen en eens en voor altijd met deze gang van zaken af te rekenen.

 • Floris

   

  Voor het geval hij meeleest (hoi Tjeerd Herrema!): over een jaar of 100 zal zijn naam nog altijd worden geassocieerd met het faillissement van de stad. Omdat een paar mislukte PvdA'ers zonodig een bloembollententoonstelling wilden in dit dorp.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Almere wordt momenteel door PVV en VVD bestuurd.

 • jan

   

  mogelijk. maar misschien wel als de man die almere wereldwijd op de kaart heeft gezet. als je niks probeert gebeurt er zeker niks.

 • MKM

   

  Ik denk dat je betoog tegen de Floriade veel serieuzer wordt genomen wanneer je laat blijken te weten wat de Floriade inhoudt.

 • Willem dronte

   

  Gelukkig zijn er binnen kort verkiezingen

  reageer
 • HH

   

  En dan zullen PVV, SP, OPA en GL echt niet samen een coalitie vormen. SP en GL zullen dan braaf aanschuiven in een coalitie om de PVV buiten deur te houden. En die coalitiepartners - ongetwijfeld VVD, D66, CDA en PvdA - zullen in de coalitieonderhandelingen eisen dat de Floriade doorgaat. Voor zover ze stopzetten nu al niet juridisch onmogelijk maken. Voor de bühne zal de nieuwe coalitie misschien een onderzoekje laten doen waaruit blijkt dat stoppen duurder is dan doorgaan, en dan hebben de kiezers van SP en GL het nakijken. Laat SP en GL zich maar eerst onomwonden uitspreken dat ze nooit deel zullen nemen aan een coalitie die doorgaat met de Floriade en de nieuwe woonwijk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert