"Nieuwe school heeft 10 jaar nodig"

FLEVOLAND
Een nieuwe middelbare school heeft zo'n 10 jaar nodig voordat de eindexamenresultaten op peil zijn. Dat zegt Hubert Roza, schoolleider van het Arte College in Almere Poort. De school bestaat nu acht jaar en worstelt met de toetsresultaten. Bij de eindexamens scoorden de verschillende afdelingen van de school onder het Flevolands gemiddelde. "Het was een dreun. We hebben samen met de ouders, leerlingen en docenten een verbeterplan gemaakt en het vertrouwen is daardoor terug. Wij gaan ons hier doorheen slaan", aldus de schoolleider. 

Alles is nieuw
Een school opzetten in een nieuwe wijk met nieuwe leerlingen is niet gemakkelijk, erkent Barry Lommen. Lommen zit in het bestuur van de Stichting Voorgezet Onderwijs Lelystad en zette jaren geleden het Buitenhout op in Almere. "In Almere komen veel nieuwe mensen in een wijk terecht. De mensen kennen elkaar niet en moeten hun leven opbouwen. Een leerling uit Friesland is gewoon anders dan een leerling uit Amsterdam. Je hebt te maken met een grote diversiteit en het heeft tijd nodig om zich te zetten", vertelt Lommen. 

Bij het Arte College waren niet alleen de leerlingen nieuw, ook het onderwijsaanbod is anders. "De eerste jaren ben je aan het pionieren", zegt Hubert Roza. "Onze school heeft een kunst- en cultuurprofiel en we werken met leerpleinen. We zijn hiermee uniek in Almere." Terwijl de school allerlei nieuws aanbood groeide het leerlingenaantal en kwamen er elk jaar tientallen nieuwe docenten bij. "We hebben het jongste lerarenteam van Almere. Iedereen is enthousiast vanwege ons concept maar soms ontbreekt het nog aan ervaring."

Verbeterplan
Hubert Roza van het Arte College is niet trots op de eindexamenresultaten. "Ik ga geen excuses maken, de resultaten moeten beter. Dat hebben we ook afgesproken met het schoolbestuur en met de onderwijsinspectie." Om de slagingspercentages omhoog te krijgen is er een verbeterplan opgesteld. Belangrijk onderdeel van dit plan is dat de school beter gaat toetsen. "Het moet eerder duidelijk worden welk niveau een leerling aankan en welk vakkenpakket passend is. We hebben nu te vaak leerlingen een hoger niveau laten volgen. In de toekomst gaan we hier strenger op zijn. Leerlingen kunnen hun diploma's stapelen in plaats van direct het hogere niveau te volgen." 

Volgens schoolbestuurder Barry Lommen heeft een nieuwe school tijd nodig. "Scholen in Almere starten vaak met leerjaar 1 en bouwen dat vervolgens op met hogere leerjaren. Dat betekent dat je langzaamaan ervaring opdoet." Volgens Lommen is een school gebaat bij een stabiele situatie. "Doordat scholen in nieuwe wijken flink groeien en er steeds nieuwe docenten bijkomen heb je die stabiliteit niet. En die heb je wel nodig voor goede examenresultaten." Ook moet een school niet op korte termijn resultaten verwachten als er een verbeterplan komt. "Je hebt docenten nodig die het moeten leren, je hebt wellicht nieuwe afspraken nodig binnen je school. Dan ben je zo twee jaar verder."

Trots op zijn school
Hubert Roza van het Arte College herkent dit. "Na zes jaar doen de eerste vwo'ers eindexamen en weet je tot waar je ze hebt gebracht. En die groep is nog gepamperd. De volgende lichting heeft het meer zelf moeten doen." De schoolleider is trots op wat zijn school tot nu toe heeft neergezet. "We hebben een goede sfeer en leerlingen kunnen zich bij ons heel breed ontwikkelen. Ze gaan bij ons van school met meer dan een diploma alleen." Hij is vastberaden de eindexamenresultaten te verbeteren. "Geef ons nog een paar jaar de tijd, dan staat hier iets heel bijzonders."

reacties (4)

 • Louise

   

  De campus in Lelystad begint helemaal niet met nieuwe klassen zoals in Poort, er zitten nu al kinderen op de scholen. En gelukkig krijgen ze een mooi gebouw, ik hoop met name op grote en moderne praktijklokalen voor het vmbo. Genoeg technische praktijklokalen zodat de arbeidsmarkt in Lelystad hiervan kan profiteren, want die schiet nu hopeloos tekort. Daar is niks links plebs aan. Praktijklokalen zijn relatief duur, dus hopelijk wordt er niet op bezuinigd.

  reageer
 • Dirk2

   

  Je haalt mij de woorden uit de mond! Helemaal correct! Maar het linkse plebs heeft wel een mooi gebouw!

  reageer
 • Almerica

   

  Fantastische school. Binnenkort gaat ons 2e kind erheen. Vol vertrouwen in de directie.

  reageer
 • HH

   

  Dat is dan geen goed nieuws voor de nieuwe campusschool in Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert