Second opinion over vliegroutes Lelystad

LELYSTAD
Voor september moet duidelijk worden of er alternatieven zijn voor de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Er wordt in het bijzonder naar de vliegroutes over vliegveld Teuge bij Apeldoorn gekeken. Daarom doet een Brits adviesbureau een second opinion. Dat antwoordt staatssecretaris Sharon Dijksma op Kamervragen van CDA, VVD en D66.

Onrust
Vorige maand ontstond er grote onrust over de routes. Vanwege de routes van Schiphol moeten toestellen van en naar Lelystad Airport boven Overijssel, Gelderland en Friesland lange tijd op 1,8 kilometer hoogte vliegen, voordat ze verder kunnen dalen of stijgen. Omdat een vertrekroute pal over vliegveld Teuge gaat, zouden parachutisten daar niet meer kunnen springen. Ook voor zweefvliegen is in Overijssel en Gelderland minder ruimte. De provincies, het vliegveld en belangenorganisaties hebben daarop bij het ministerie aan de bel getrokken.
 
Nogmaals naar routes kijken
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het Britse adviesbureau Helios opdracht gegeven nogmaals naar de routes te kijken, zo meldt Dijksma. Het gerenommeerde bureau was al betrokken bij de routes zoals die in juni zijn voorgesteld en heeft begin dit jaar de planning van LVNL voor Lelystad Airport kritisch doorgelicht. Daarnaast onderzoekt Helios de alternatieven, die de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) recent voor de recreatieve luchtvaart en in het bijzonder Teuge heeft gedaan. Het ministerie is hierover met vliegveld Teuge en het parachutistencentrum in gesprek, schrijft Dijksma.

Prioriteit bij commerciële luchtvaart
De staatssecretaris schrijft in haar brief wel dat de prioriteit in het Nederlandse luchtruim ligt bij de commerciële luchtvaart, zoals in 2012 door het kabinet is vastgesteld. Hierdoor kan het zijn dat er niet op elke gewenste plek ruimte is voor de General Aviation.

Deadline in september
De second opinion en gesprekken over Teuge moeten uiterlijk begin september klaar zijn. Die maand begint het wettelijke inspraaktraject over de voorlopige vliegroutes, waarbij belanghebbenden kunnen meedoen. De definitieve routes moeten in november worden vastgesteld, zodat Lelystad Airport volgens plan op 1 april 2019 open kan gaan voor groot vliegverkeer.

De second opinion staat los van de algehele herindeling van het Nederlandse luchtruim. Die moet in 2023 klaar zijn en kan de problemen voor Overijssel en Gelderland pas echt oplossen.

reacties (35)

 • Adje

   

  Ik blijf erbij dat die lagere routes veel praktischer kunnen. Het is pertinente onzin dat Lelystad verkeer gescheiden moet zijn van Schiphol verkeer. Ik weet niet of ze lui zijn bij LVNL of dat het is opgelegd door een paar ambtenaren bij het ministerie, maar het is werkelijk complete onzin. Vertrekkend verkeer in zuidwestelijke richting kan zeer eenvoudig ingevoegd worden in de standaard departure routes van Schiphol naar zuiden en oosten. Dan hoeven ze helemaal die rare kronkel richting Wezep en Apeldoorn niet maken. Ik verbaas me werkelijk over deze "eis". En ik ben pro Lelystad he, maar dit neigt wat mij betreft naar incompetentie van de LVNL (of I&M).

  reageer
 • Erik

   

  Nee, de lagere routes zijn nog niet vastgesteld. Er is wel afgesproken dat de routes die in het MER zijn gebruikt niet worden gewijzigd. Maar formeel zijn ze nog niet vastgesteld.

  reageer
 • Thb

   

  En de bewoners van de noord oostpolder dan? Daar wordt niets aan gevraagd, laat staan dat ze inspraak hebben. We worden N al elke ochtend om kwart voor 5 gewekt door laag overkomend vlieg verkeer. En we zien er al genoeg overkomen. Zucht........

  reageer
 • Rob

   

  Wat een kletskoek. De nu gekozen routes hebben direct aantoonbare gevolgen voor natuurgebieden, voor bewoners, en voor twee vliegvelden met alle bedrijven en werkgelegenheid die daaraan verbonden zijn. De uitgangspunten zijn dusdanig opgesteld dat die gevolgen gewoon genegeerd kunnen worden. Dat vliegveld Lelystad er komt dat geloof ik best. Maar dat de inpassing zodanig uitgevoerd wordt dat er overal in het land aantoonbare forse schade aangericht wordt, dat is onacceptabel!

  reageer
 • Oma

   

  Wat een onzin. Ik ga nooit met een vliegtuig. Wie is "ze" die het "allemaal" willen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Wel de lusten niet de lasten! Straks staan deze provincies vooraan bij economische mogelijkheden! Gewoon doorgaan en de staatssecretaris moet eens ophouden met die linkse vertragingspolitiek.

  reageer
 • Jaap

   

  Het is allemaal geroep uit angt voor het onbekende. Net als bij de aanleg van Flevokust, toen dat werd aangekondigd stond het hier ook bol van de bezwaren. Het is nu bijna klaar en er komt geen hond kijkenen je hoort er niemand meer over.

  reageer
 • HH.

   

  Je kan ook jezelf missen!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Vanwaar het gekrakeel of de urgentie? Het vliegveld gaat nog lang niet open en je kan de vliegroutes gaande weg verbeteren. Er hoeft niets voor worden aangelegd... De lucht is er al, gelukkig.

  reageer
 • Opa

   

  Mensen moeten niet zeuren, ze willen allemaal met vliegtuig op vakantie. Dan zijn dit de gevolgen.

  reageer
 • Krijn Kreusel

   

  De Raad van State bestaat uit oud politici en die zijn allemaal nog lid van de partij die ervoor gezorgd heeft dat ze lid van deze Raad geworden zijn. Zij moeten oordelen over het wanbeleid van hun vriendjes en vriendinnetjes uit de politiek. Deze Raad is als rechtsprekend orgaan een schijnvertoning, vanwege hun partijdigheid. Dit heeft helemaal niets met onpartijdige rechtspraak te maken.

  reageer
 • HH

   

  De lage vliegroutes zijn al vastgesteld. De hogere routes worden in november vastgesteld. Eventuele bezwaren worden voor die tijd afgehandeld, en de overige bezwaren hebben geen opschortende werking. Of iemand moet de rechter overtuigen van het tegendeel... Kansloos

  reageer
 • HH

   

  Nee hoor, zo werkt dat niet. Rechtszaken hebben geen opschortende werking voor wat al democratisch besloten is voor de hogere routes. De lagere routes staan al onheroepelijk vast.

  reageer
 • HH

   

  In de hoge vliegroutes zoals voorgesteld door LVNL is dat conflict opgelost. En windmolens moeten gewoon wijken als dat nodig is. Zo werkt dat in Nederland.

  reageer
 • Hannes

   

  Denk dat je spiegel beslagen is!

  reageer
 • Maartje

   

  De Raad van State heeft tot nu toe ALLE bezwaren ongegrond bepaald. De RvS doet echt wel haar huiswerk goed en daar zitten niet de minste koppen hoor!

  reageer
 • euro

   

  de problemen die niet in de MER behandeld zijn komen nu naar boven. er ligt nog een lastig probleem met de vfr route naar Harderwijk. deze moet nu een special vfr worden om geen conflict te krijgen met de nieuwe vliegroute van Lelystad, want de tma van Schiphol ligt er ook nog boven en die ligt echt als een rots in de branding, maar in de route van de special vfr staan windmolens die pas na 2026 worden verwijdert zowel naar het noorden als naar het zuiden, er zal wel een ontheffing komen en de veiligheid komt weer op de tweede plaats. en zo worden we weer in het ooitje genomen door Schiphol. dit zijn wel dingen die vooraf in een MER beoordeelt dienen te worden.

  reageer
 • Jim

   

  Wanneer accepteren we nu dat het een gelopen race is. De infrastructuur is aangepast. De baan is verlengd, parkeerplaatsen worden al aangelegd en de bouw van de vertrekhal gaan binnenkort beginnen. Stop met het gezeik en overleg hoe we alles in goede banen kunnen leidden.

  reageer
 • Saint

   

  Hoe moet ik dit plaatsen, is dit een vorm van in competente bestuurders, die voor hun hobby een vliegveld willen? Als blijkt dat iemand het er niet mee eens is vraag je gewoon aan iemand anders wat hij ervan denkt. Het lijkt mij dat als je een vliegveldje wil, dat je vooraf je huiswerk doet. Nu lijkt het erop dat iedereen die een bezwaar heeft, een aanleiding geeft om een second opinion uit te laten voeren. Stel dat de routes dwars over lelystad beter blijken te zijn, krijgen we dan een tweede second opinion. En een derde, vierde vijfde?

  reageer
 • Jannes Jopman

   

  Laten we hopen dat dit wel zo is. En dat na de Raad van State het Europese Hof aan de beurt is. Als er dan over pakweg een jaar of 10 een definitieve uitspraak ligt, dan is de uitbreiding van dit vliegveld allang niet meer nodig.

  reageer
 • HH

   

  Trek die herindeling van het luchtruim toch naar voren als die de problemen op kan lossen. Vijf jaar over zoiets overleggen?

  reageer
 • Bas

   

  Ik denk dat de problemen die u eigenlijk heeft van een heel andere aard zijn.

  reageer
 • Jan2

   

  Fatsoenshalve kan dit niet. Deze reageerder weet echt niet wat hij zegt!!!!!

  reageer
 • .W.

   

  Ik stel voor het vliegveld Lelystad tot 2023 on hold te zetten. Nog beter is het om de uitbreiding van dit vliegveld helemaal te cancellen. Maak van het terrein een mooi natuurgebied. Daar heeft de Flevolandse bevolking echt iets aan.

  reageer
 • Bas

   

  Kan iemand me even helpen? Heb ik iets gemist? Gaan de huidige toutes ook nog eens in september een inspraakronde in? En als ze daar niet uitkomen, kan dan men weer jarenlang doorprocederen tot aan de Raad van State zodat deze Airport de eerste 10 jaar niet open gaat? Of is dat gelukkig niet zo?

  reageer
 • Adje

   

  Prima dat er een second opinion wordt gevraagd, maar moest dat nou weer bij Helios? Iedereen in de business weet dat er connecties zijn tussen LVNL en Helios, ik vraag mij oprecht af hoe onpartijdig die second opinion wordt. Niet dat het mij veel uitmaakt, ik ben zwaar pro Lelystad, maar de vliegroutes kunnen inderdaad vele malen efficiënter... Bovendien zijn er in Nederland genoeg consultants (bureaus) die onafhankelijk zijn van de LVNL en dit PRIMA hadden kunnen uitvoeren... Ah ja zo werkt dat nou eenmaal...

  reageer
 • MM

   

  Toch weer apart...... buurtbewoners vragen hier al tijden om maar krijgen geen gehoor. Nu wat mensen die roepen niet komende uit de buurt.... en nu kan het wel. Vreemd, vreemd , vreemd.

  reageer
 • Hannes

   

  Schiphol werkt al duidelijk aan zijn logistieke ontwikkelingen, en dat gaat voor vliegveld Lelystad een heel andere ontwikkeling teweeg brengen! Het blijft hoogstends een redelijke uitbreiding voor het zakelijke vliegverkeer! De nieuwe start en landingsbaan, zal daar zijn investering nog voorop kunnen brengen!

  reageer
 • De echte maartje

   

  Tegenhouden gaat niet lukken. Over 25 jaar gaat de stekker er wel uit omdat ze dan tot inzicht komen dat een vliegveld Lelystad niet winstgevend wordt.

  reageer
 • RR

   

  Maar dat doen ze wel bij het bedrijf dat al betrokken was. Dat klinkt meer als vragen om een "revised" opinion dan om een second opinion :-)

  reageer
 • maartje

   

  Zouden we het dan toch nog tegen kunnen houden? Mijn gebeden worden verhoord.

  reageer
 • Rob

   

  Hoe is iets een 'second opinion' als hetzelfde bureau dit gaat onderzoeken? Voor een second opinion is het cruciaal dat een partij betrokken wordt die er een frisse blik op kan werpen. Nu is het de slager die zijn eigen vlees keurt, en zal de uitkomst op voorhand vaststaan.

  reageer
 • Piet

   

  In Nederland hebben we één bedrijf dat verstand heeft van luchtverkeersleiding en dat is LVNL. Als die een second opinion willen aanvragen doen ze dat niet bij zichzelf.

  reageer
 • James

   

  Pffff daar gaan we weer..... Let's go Lelystad Airport. Was het maar 2019. Ach het gaat zwz komen😀😀

  reageer
 • Bb

   

  En dat kan nederlands bedrijf niet !Zijn wij daar te stom voor ? Of zit er een vriendje bij dat bedrijf !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert