Borstkankeronderzoek had toch gekund in Haven

ALMERE
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker had achteraf gezien toch in Almere Haven gehouden kunnen worden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Vrouwen in Haven moeten dit jaar voor het onderzoek afreizen naar Almere Stad. Normaal gesproken stond de mammografiebus altijd bij de sporthal in Haven, maar die is gesloopt. Nergens anders in het stadsdeel zou een goede plek zijn met krachtstroom, maar die conclusie blijkt nu niet te kloppen. 

Bang voor afhakers
D66 had vragen gesteld over de kwestie, omdat de fractie bang is dat vrouwen het te veel moeite vinden om van Haven naar Stad te reizen. Daardoor zou de opsporing van borstkanker in gevaar kunnen komen. Het college van B en W antwoordde twee weken geleden dat het echt onmogelijk was om het onderzoek in Haven te houden.
Nu laat het college weten dat de bus toch aan de Schoolstraat kan staan, als daar een elektriciteitskastje wordt omgebouwd.

Ontdekking te laat
Voor Bevolkingsonderzoek Midden-West komt de ontdekking van de gemeente te laat en is het niet meer mogelijk om de vrouwen in Haven te onderzoeken vanwege administratieve redenen. De gemeente en de organisatie van het onderzoek bekijken wel of er inderdaad vrouwen afhaken vanwege het gereis. Als dat het geval is, komt er bij de volgende ronde weer een plek in Almere Haven.

reacties (3)

 • Moraalridder

   

  Pffft afstand.. Daar naar toe kruipen das pas ver. Maar verder...

  reageer
 • Havenaarse

   

  Met alle respect... Het was niet het einde van de wereld. Zelfs ik met mijn chronische en lichamelijke beperkingen kon de reis van Haven naar Stad maken. Op vakantie gaan kost meer moeite

  reageer
 • Moon

   

  Goed dat u er wel naar toe kon gaan! Helaas zal het voor andere vrouwen nog meer moeite kosten,en daarom niet gegaan zijn.Zelf vind ik dat het Haven gewoon moet kunnen, daardoor blijft wrs wat laagdrempeliger voor vrouwen om te gaan!

 • Van Haven

   

  Moet eerst worden aangetoond dat er mensen niet naar het onderzoek gegaan zijn vanwege de locatie ?? Ook al is er misschien niemand weggebleven, er hebben veel mensen extra moeten reizen met auto, taxi of bus. Zeker voor ouderen en mensen die niet goed ter been zijn een extra belasting. Dus gewoon weer terug naar Haven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert