Student onderzoekt overlast watervogels

EMMELOORD
De overlast van watervogels in Emmeloord kan verminderd worden met voorlichting en het verplaatsen van een deel van de populatie. Dat advies heeft studente Femke Bruil van het Groenhorst aan de gemeente Noordoostpolder gegeven. Buurtbewoners blijken vooral last te hebben van brutale ganzen en eenden die gakkend en kwakend op hen afkomen. Ook dieren die de weg oversteken en de poep van de vogels worden als probleem gezien.

'Diervriendelijke oplossing'
Volgens Bruil kan die overlast diervriendelijk opgelost worden. Als mensen de eenden en ganzen geen eten geven, zoeken ze vanzelf een ander plekje. Brood is bovendien ongezond voor de vogels. Bruil merkte dat veel mensen niet goed weten dat ze het probleem met voeren verergeren en hoopt dat de gemeente buurtbewoners hierover gaat voorlichten in een brief. Een ander probleem is volgens Bruil dat er er bij de Espelervaart teveel watervogels zitten voor die locatie. Zij stelt daarom voor om een aantal jonge dieren te verplaatsen. 

Afstudeerstage
Bruil liep haar afstudeerstage bij de gemeente en deed onderzoek naar de overlast van watervogels in bepaalde buurten in Emmeloord. Zij hield een enquête onder buurtbewoners, onderzocht fietsend door de wijk waar de vogels zaten, sprak met wijkbeheerders en deed literatuuronderzoek. De gemeente is blij met de onderzoeksresultaten en gaat nog bekijken hoe ze deze gaat toepassen.

reacties (8)

 • Anoniem

   

  Ik ben laaiend dat de eenden en ganzen uit het park zijn gehaald, je ziet er nu niets meer zwemmen. Waren de resultaten niet dat een kwart van de ondervraagden hinder ondervonden en 3kwart de eenden wel leuk vonden?! Meerdere malen per week loop ik een rondje door het park en ik neem regelmatig broodkorstjes mee. Ik snap dat mensen blazende ganzen eng vinden maar ik heb in al die jaren nog nooit een aggresieve eend of gans gezien! Wat ik wel zag waren mensen die te belabberd waren om te remmen voor overstekende eenden en ganzen met alle gevolgen van dien, of aggresieve honden die de vogels opjaagde, soms met een hap veren en de baasjes maar lachen. Ik acht de kans erg klein dat ze nu in Emmen rondzwemmen, ik weet vrijwel zeker dat ze, net als de gansen toen bij het muzisch centrum, zijn vergast!

  reageer
 • Trudy

   

  Ik vind het zeer betreurenswaardig dat de Gemeente en Groenhorst zo omgaan met Femke! Zij is nog jong, ongediplomeerd en naïef en had anoniem moeten blijven in deze kwestie. Het meisje heeft een aanname gedaan en daar wordt ze nu op "afgeslacht"!

  reageer
 • Paula

   

  Ik hoop dat Femke ook een buurtonderzoek in Espelervaart 4/5 heeft gedaan. Al eerder bij de gemeente geklaagd over de overlast die de vogels in het buurtpark langs het Zwin daar veroorzaakt. Over de stoep kun je niet lopen vanwege de vogelpoep. Eendjes voeren kan leuk zijn, maar eigenlijk moet je dat niet willen. Veel eenden zwerven nu door de buurt en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Graag in het voorjaar en zomer de nesten lerghalen en zorgen dat de populatie niet nog groter wordt.

  reageer
 • Simpel

   

  U heeft waarschijnlijk niet begrepen dat het nieuwsitem juist over het Zwin gaat.Als je het in het belachelijke wilt trekken worden de klagende wel erg serieus genomen.Vooral de ligging en inrichting van het park geven en zeer uitnodigende werking voor zwemmende vogels. Als men echt iets wil doen dan het park maar afsluiten en een hek er om heen.Nu laat men toch ook viervoeters los met de bemesting. Werkelijk het is allemaal niet te vatten als men muskeseenden kweekt in een tuin en dan vervolgens los laat ,dan is men boel echt aan het frusteren!!Trouwens het is kleine moeite om af en toe met een veegmachine langs te komen in het park ,wat echt geen overbodige luxe is!De brandnetels staan een meter hoog langs de houtenbeschoeiing. Echt de paden kunnen best wel eens een vegertje gebruiken in het park. Dus dat geklaag kan best opgelost worden ,dus niet actief kweken en af en toe vegen!!!

 • kees

   

  Organiseer een grote BBQ wedden dat er veel ganzen en die lelijke eenden zijn minder zijn dan? En Het smaakt ook nogeens als men de goede kruiden gebruikt.

  reageer
 • kees d.

   

  Men moet wilde vogels niet voeren! Vogels blijven en het "voer" trekt ook ratten aan. Verder is brood te zout en voed het niet het vult alleen maar een beetje.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wat heeft Femke gestudeerd?

  reageer
 • HH

   

  Geen ecologie, want dat kun je aan het Groenhorst niet volgen. Het Groenhorst geeft opleidingen op MBO- en HBO-niveau.

 • HH

   

  Wat een boel open deuren. Met als verbluffende eindconclusie: als buurtbewoners vinden dat er te veel vogels zijn, haal je een deel weg. Maar zijn er wel te veel vogels?

  reageer
 • Enige nuance !!

   

  Frappant is dat de gemeente hiervoor onderzoek laat doen. Het is simpel te verklaren ,er wordt actief door een bewoonster tijdelijk onderdak geboden voor broedende muskuseenden.Deze eenden bepalen momenteel de sfeer en overlast en zijn agressief !!!! Dus de oorzaak ligt niet hoofdzakelijk bij het voederen. Het zou ook van de gekke zijn om andere eenden en ganzen hiervan de schuld te geven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert