Haringtest: van 'knap' tot 'smurrie'

FLEVOLAND
In de jaarlijkse AD-haringtest zijn dit jaar vijf zaken in Flevoland bezocht. In Almere waren dat Viscircus Gebr. Koning en Volendammer Vishandel Kroon. Op Urk de Jongens van de Fant, in Emmeloord Vishandel Buter en in Lelystad Urker Visspecialiteiten Baarssen.

Viscircus Gebr, Koning scoort een 8
Viscircus Gebr. Koning komt met een 8 op plaats 39. De haring wordt daar volgens het AD goed schoongemaakt en heeft iets van een romige smaak. De testers vinden het ook knap dat in de winkel zo'n haring werd afgeleverd, omdat de zaak pas drie uur open was na een verhuizing. Jan Koning, eigenaar van de zaak, is enorm trots op de prestatie. 'We merken het ook, want vandaag zijn er veel extra klanten naar aanleiding van de test. Ook willen ze de nieuwe winkel bekijken.''

Een 7,5 voor Vishandel Kroon
De haring van Vishandel Kroon in Almere krijgt een 7,5 en staat op nummer 52. Het visje hapt volgens de test lekker weg  maar mist het ziltige en romige. Eigenaar Peter kroon is zeer tevreden met de beoordeling en zegt op de goede weg te zijn. Kroon zegt wel dat het moeilijk is in deze regio, omdat mensen liever een iets zoutere haring willen. ''In Rotterdam houden ze weer meer van stevige haring''.

Ook een 7,5 voor de Jongens van de Fant
De Jongens van de Fant op Urk staan met 7,5 op de 57ste plaats. Volgens het AD oogt de haring voor geen cent, maar valt de smaak wel mee. ''Doorgerijpt, maar geen smaakafwijking. Wel iets zalvig'' Volgens de testers is er sprake van veel huid en vieze smurrie. Harm van de Fant laat weten dat hij stiekem wel had gehoopt op een hogere plaats. ''Ze gaven de aanmerking dat de haring smerig zou zijn. Wij hebben een vaste schoonmaker en in onze ogen ziet het er altijd keurig uit. Onze klanten vinden het ook super.''

Kleine voldoende voor Buter
Vishandel Buter, die altijd bij Wittesteijn in Emmeloord staat, scoort met een zes een kleine voldoende en staat op nummer 92. De verkoopwagen krijgt als commentaar dat de vis nog wel kan, maar dat je die niet voor je genoegen eet. Daarnaast had de visboer volgens de testers geluk dat de haring in de ochtend werd getest, want een paar uur later had de haring er helemaal doorheen gezeten. Marco Buter vindt de test een groot drama. ''Wij snijden vers van het mes en iedereen weet dat we goede haring hebben. We staan voor onze producten en hebben prachtig mooi spul. Wat ze zeggen is flauwekul. Ieder jaar zijn het weer dezelfde winnaars en altijd uit regio Rotterdam.''

Een 5,5 voor Baarssen
Urker Visspecialiteiten Baarssen, die aan het Noorderwagenplein in Lelystad zit. scoort in Flevoland het laagst. De zaak krijgt een 5,5 en staat daarmee op de 93ste plek. De testers schrijven dat de haring graten, huid en smurrie heeft. ''De haring is alles kwijt wat het beestje zo aantrekkelijk maakt. In feite een tientje weggegooid hier.'' Johan Baarssen zegt dat het een momentopname is en dat de testers best ergens gelijk zullen hebben. ''Maar ze doen die test ook in een tijd waarin we niet veel kunnen kiezen. Je moet het doen met de partij die je krijgt van je leverancier. Het zou eerlijker zijn in augustus als we meer keuze hebben. Maar het maakt mij niets uit en de klant ook niet. Ik verkoop er geen haring minder om''.

De eerste plaats
De beste haring is volgens de test te vinden in Rotterdam bij vishandel Ruud den Haan. De haring daar krijgt een 10. 

reacties (22)

 • jannie

   

  fam. baarssen is gewoon een top winkel, niks op aan te merken! altijd heerlijke vis, en super vriendelijk personeel

  reageer
 • Rebecca

   

  Sorry, maar de zaak van Baarssen in het Lelycentre ruikt verre van fris, als ik daar binnen kom, hoef ik al geen eten meer....laat staan nog een haring

  reageer
 • Gerrit

   

  Baarsen blijf je zelf reageer niet op die onzin onderzoeken je clienten beoordelen de haring goed zij blijven terug komen en niet alleen voor de haring die buiten gewoon goed is ook je andere producten zijn van hoge kwaliteit . Mocht deze club die jou heeft beoordeeld kwantiteit boven kwaliteit willen dan gaan ze maar naar Rotterdam . Ik blijf gewoon komen dan neem ik mijn haring en geniet daar van. groet, Gerrit

  reageer
 • Klaas

   

  Ik heb gister een haring gegeten van de fant hij was super lekker.

  reageer
 • Cor

   

  Net wat Buter al aangaf de beste haring komt altijd uit de buurt van Rotterdam,net als de beste oliebollen trouwens. Dus een waardeloos onderzoek.

  reageer
 • Urker

   

  Onzin

 • laat alle reacties zien
 • Inderdaad oogt de haring bij De Fant van geen meter. Ik koop en kocht daar al lang geen haring meer. Ik wil geen vieze smurrie,het oog wil tenslotte ook wat.

  reageer
 • Bart

   

  Wat een verhaal van die Baarssen over een eerste partij. Dat heeft de nummer 1 toch ook

  reageer
 • Baarsen

   

  Als ze bij hem een week later komen wat meestal het geval is,dan praat je al over een veel betere haring.

 • jo jo

   

  moment opname.. er is geen kok bevonden die koken kan naar alle monden. Zo ook niet het het schoonmaken van de lekkerste haring..

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik haal al jaren vis bij Baarsen en zal ook zeker blijven komen. Aardig personeel en gewoon lekkere vis.

  reageer
 • Bas uit Lelystad

   

  “Baarsen komt niet goed uit de test.” Getuigd van enorme dosis onnozelheid bij het AD. Ik kan juist beamen dat het een top tent is!

  reageer
 • marjon

   

  alle kramen waar da ok onvodoende ? lijkt me sterk

  reageer
 • Knielus

   

  Als je de testen geloven moet zou je spontaan d'r vreselijkste vergiftiging hebben. Wat een belachelijke vertoning .!

  reageer
 • Maartje

   

  Raar verhaal. Zal wel andere redenen hebben. Ik haal regelmatig vis bij Baarsen in Lelystad en sporadisch op Urk en ik vind de vis daar telkens overheerlijk hoor!

  reageer
 • Erik

   

  Die haring is gewoon niet goed bij baarsen in lelystad

 • Klaas

   

  Ik denk en weet wel zeker dat de haringen van de gang meer smurrienheeft een graat dan Baarsen. Baarsen is veel beter dan de fant.

  reageer
 • Hans

   

  Het kan aan mij liggen maar ik begrijp helemaal niets van deze reactie.

 • Moraalridder

   

  Voor Dé haring ga ik altijd naar Rotterdam. Voor de aardappelen blijf ik in de polder. Kortom ga daar na toe waar het goed is.

  reageer
 • de accountant

   

  Tijd en km's gratis natuurlijk, van iemand anders, de baas.

 • Rik

   

  Gefeliciteerd. De Almeerse haring bij de Koning is the best.

  reageer
 • Anja

   

  Hele mee eens en zij verkopen ook het beste Jodenzuur van Van Leeuwen. Echte Amsterdamse uien in de wijnazijn. Lekkerrrr.

 • Patrick

   

  Smaak is persoonlijk en het AD is niet mijn smaak.

  reageer
 • Claartje

   

  Fantastische viswinkel van De Koning. Topkwaliteit vis en fijn personeel. Ze doen het hartstikke goed, ook nu op de mooie stek in de Foodpassage.

  reageer
 • Dick

   

  Snap deze testen niet.helemaal niet van rotterdamse krant .beste oliiebollen komen ook uit rotterdam lol

  reageer
 • Harold

   

  Van harte gebr. de Koning! Ook de nieuwe zaak is top, heerlijke haring én zalmsalade en uiterst vriendelijk personeel! Ik kom daar erg graag.

  reageer
 • Qwerty

   

  Klopt, er zijn ergere dingen. Maar een haring hoort vrij van graten te zijn. Net zoals er sla geen slakjes horen en in brood geen meelwormen.

 • Tristan de Jager

   

  Wij komen wekelijks bij de fam. Baarssen en niet alleen voor de haring maar wij hebben niets aan te merken op de kwaliteit van de producten die er te koop zijn en wij zijn zeer kritisch. Gut gut een graatje in de haring er zijn ergere dingen lijkt me zo!!! Wij vinden het in ieder geval een Toptent.

  reageer
 • Erik

   

  Die haring is hier gewoon niet goed en dat vind ik op zich wel jammer. Vorig jaar ook de test gehad en toen ook al slecht vind het jammer dat ze er niks van leren of beter doen. Gezien de reactie lijkt het ook niet beter te worden dus geen haring voor mij in lelystad.

 • Jules Rotterdam

   

  Inderdaad, zeer triest dat zulke testen gedaan worden. Wat bereik je hiermee.

 • Bas

   

  Triest zeer triest deze uitslagen, wat wil je hier nu mee bereiken? Denharingen van baarsen zijn overheerlijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert