Waterschap: rivierkreeft dreigt plaag te worden

FLEVOLAND
De Flevolandse sloten hebben er bewoners uit verre landen bijgekregen: visjes uit de Balkan en kreeften uit Zuid-Amerika. De exoten krijgen niet overal een warm onthaal.

Zo is de Amerikaanse rivierkreeft een bedenkelijke aanwinst, omdat die zich ontwikkelt ten koste van het inheemse waterleven. "Het is een verstoring van het ecosysteem", zegt Tjeerd Bles van Waterschap Zuiderzeeland. "Ze horen hier niet thuis."

Schadelijk voor de oevers
De exoot doet ze zich tegoed aan onder meer ongewervelde waterdiertjes en eitjes van karpers. De rode Amerikaanse rivierkreeft kan ook schadelijk zijn voor de oevers, zegt Bles. "Hij heeft de eigenschap veel te graven."

Het is niet duidelijk hoe de soort hier is gekomen. Mogelijk zijn de kreeften via tuinvijvers in de natuur beland. Volgens Bles dreigen ze een plaag te worden. Vooral in de gemeente Dronten komen ze veel voor. De exoot kruipt tegenwoordig zelfs in tuinen en wordt soms doodgereden aangetroffen.

Veel eitjes
Omdat er geen beleid is, mag de soort niet bestreden worden. Zuiderzeeland onderzoekt samen met Naturalis in Leiden naar oplossingen. Intussen wordt de populatie al maar groter, zegt Bles. "De vrouwtjes leggen veel eitjes en de soort heeft geen natuurlijke vijanden."

De kreeft is geschikt voor menselijke consumptie. Bles heeft zijn hoop dan ook gevestigd op beroepsvissers die brood zien in deze dieren en de populatie zo in de hand kunnen houden. "Ze zijn net zo lekker als de Hollandse garnaal."

Visvereniging 't Poldervoorntje
In het water zitten ook exoten waar sommigen blij van worden. Leden van visvereniging 't Poldervoorntje in de Noordoostpolder gaan geregeld op zoek naar vissen die er vroeger niet waren. In hun schepnetten belanden vooral grondels, waarvan sommige ruim 20 centimeter lang kunnen worden.

Ze zijn hier gekomen na de aanleg van een kanaal dat het stroomgebied van de Donau verbindt met dat van de Rijn. Zo kwamen ze in de IJssel en via die rivier bereikten ze Flevoland en omgeving.

"Gewoon laten zwemmen"
Ook deze exoten zijn niet zonder gevolgen voor het inheemse waterleven, maar voorzitter Eeuwe Weening van 't Poldervoorntje ziet er de lol wel van in. "Ik vind de variatie hartstikke leuk. Gewoon laten zwemmen, de natuur herstelt zich wel weer."

reacties (8)

 • .\/\/.

   

  er is natuurlijk altijd wel iets anders wat ook aandacht verdient. Maar is dat dan meteen een reden om niets te doen? Nee toch?

  reageer
 • Willem dronte

   

  Ze maken zich druk om dit beest kijk liever naar het fontijnkruid dat is pas een bedrijging

  reageer
 • Uk

   

  Vangen,koken en dan lekker opeten, heerlijk met een beetje wiskeysaus!

  reageer
 • Boels

   

  Daar heb je zo'n flutfuturist toch niet voor nodig? Een kleuter uit een vissersgezin had dat ook kunnen vertellen. En iedere volwassene met een beetje gezond verstand.

  reageer
 • Faerie

   

  Eh. volgens mij had Gunter Pauli tijdens zijn 3 dagen in Almere al een goed idee hiervoor. Vangen en gebruiken. Zo moeilijk is het inderdaad niet. Misschien moeten de steden binnen onze provincie eens wat meer uitwisselen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Carin

   

  Lokatie: Weerwater, Almere - Centrum. In het voorjaar fotografeerde ik een fuut, die leek te stikken in zijn voedsel. Ik maakte een foto; hij bleek een rode Amerikaanse rivierkreeft te willen verorberen. Als deze beestjes welig (gaan) tieren in het Weerwater, wordt zwemmen en i.h.a. een triatlonstart vanaf de Esplanade minder aangenaam???

  reageer
 • alex k

   

  vangen en opeten

  reageer
 • jan

   

  flevolandse rivierkreeften salade. mooi nieuws!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert