Rivierkreeft is plaag maar ook erg lekker

FLEVOLAND • Ma 24 juli 2017 | 20:40 • Maandag 24 juli 2017 | 20:40
Geef de chef-kok van Flantuas in Lelystad een paar Flevolandse rivierkreeften en hij weet er wel raad mee. In Noordoostpolder wemelt het in de plassen van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Waterschap Zuiderzeeland is daar niet blij mee omdat deze exoot de inheemse soorten verdringt en oevers beschadigt, maar het is een delicatesse in restaurants.

Net als het Waterschap hoopt eigenaar en chef-kok Gerhard Flantua van restaurant Flantuas dat de beroepsvissers brood zien in deze dieren. De kreeft is namelijk prima te eten. Het restaurant probeert bovendien zoveel mogelijk streekproducten te gebruiken. Voor Omroep Flevoland maakte hij van zes rode Amerikaanse rivierkreeften uit een Emmeloordse gracht een heerlijk voorgerecht

De rode Amerikaanse kreeft hoort niet in de Flevolandse wateren thuis. Vermoedelijk zijn ze in de natuur gedumpt of via tuinvijvers in de sloten beland. De exoot dreigt volgens het Waterschap een plaag te worden. De vrouwtjes kreeft legt enorm veel eieren en omdat er geen beleid is wordt de soort niet bestreden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel