Rivierkreeft is plaag maar ook erg lekker

FLEVOLAND
Geef de chef-kok van Flantuas in Lelystad een paar Flevolandse rivierkreeften en hij weet er wel raad mee. In Noordoostpolder wemelt het in de plassen van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Waterschap Zuiderzeeland is daar niet blij mee omdat deze exoot de inheemse soorten verdringt en oevers beschadigt, maar het is een delicatesse in restaurants.

Net als het Waterschap hoopt eigenaar en chef-kok Gerhard Flantua van restaurant Flantuas dat de beroepsvissers brood zien in deze dieren. De kreeft is namelijk prima te eten. Het restaurant probeert bovendien zoveel mogelijk streekproducten te gebruiken. Voor Omroep Flevoland maakte hij van zes rode Amerikaanse rivierkreeften uit een Emmeloordse gracht een heerlijk voorgerecht

De rode Amerikaanse kreeft hoort niet in de Flevolandse wateren thuis. Vermoedelijk zijn ze in de natuur gedumpt of via tuinvijvers in de sloten beland. De exoot dreigt volgens het Waterschap een plaag te worden. De vrouwtjes kreeft legt enorm veel eieren en omdat er geen beleid is wordt de soort niet bestreden.

reacties (5)

 • Urk

   

  Heb daar laatst gegeten,maar die man kan echt van alles een delicatesse maken. Top restaurant op een mooie locatie. Als hij de kreeft op menu heeft staan ga ik ze zeker proeven bij hem.

  reageer
 • KC

   

  Lekker deze rivierkreeftjes. Bijna de zelfde smaak als grijze garnalen.

  reageer
 • Dirk Zaan655450

   

  Ik heb ook zo'n buurvrouw die alle troep uit haar vijver in de singel dumpt. Vanwege de beestjes. Ze blijft het gewoon doen want stel je voor dat er een diertje in de kliko zou eindigen. Dan maar een plaag die duizenden andere diertje bedreigt.

  reageer
 • Uk

   

  Lekker zo'n kop op je bord. Trouwens dat levend koken valt wel mee. Ze zijn meteen dood in het kokend water. Bij het halal slachten lukt het ook niet altijd in één keer. Een dier zal toch dood moeten voor het gegeten kan worden.

  reageer
 • Ron

   

  Levend gekookt...

  reageer
 • Knielus

   

  Goed gezien Ron, nixs mis mee toch ? Ze smaken prima

 • Rico

   

  Je roept iets zonder te onderbouwen. Dit roeptoeter gedrag zie je overal in de maatschappij terug. Het helpt helemaal geen enkele partij en voegt dan ook weinig toe. In het filmpje is te zien dat een kreeft levend de pan in gaat. Bij proeven die gedaan zijn is opgemerkt dat tienpotigen, waartoe ook onder andere kreeften, krabben en garnalen behoren, direct stoppen met leven. Het is een fatale, overweldigende shock, wat vergelijkbaar is met een mes door de kop. Althans het verschild niet zo heel veel. Daarnaast zijn krabben in de natuur echte massamoordenaars. Ik zie het meer een koekje van eigen deeg.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert