PvdA wil minder extern personeel op stadhuis

ALMERE
De PvdA wil minder extern personeel op het stadhuis in Almere. Dat blijkt uit vragen die de partij heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 

Volgens de PvdA blijkt uit cijfers dat zestien tot negentien procent van het personeel in Almere extern wordt ingehuurd. Dat zou wat de partij betreft maximaal tien procent moeten zijn. Dat is ook de richtlijn die de Rijksoverheid aanhoudt voor de inhuur van extern personeel.  

Vast personeel 
Een hoge inzet van extern personeel is wat de partij betreft zorgelijk. Deze medewerkers zijn vaak duurder, hebben beperkte doorgroeimogelijkheden en minder rechten dan vast personeel. Daarom zou zoveel mogelijk werk door vaste werknemers gedaan moeten worden. 

Onderzoek AD
Aanleiding voor de vragen is een onderzoek van het Algemeen Dagblad. Daaruit blijkt dat de overheid steeds meer geld uitgeeft aan de inzet van flexibel personeel, ondanks de doelstelling van tien procent. 

Aanpak college
De Almeerse partij wil nu onder meer van het college weten hoeveel kosten er de afgelopen jaren zijn gemaakt, hoe lang een ingehuurde kracht gemiddeld bij het gemeentehuis werkt en wat het college gaat doen om het aantal externe medewerkers terug te dringen.

reacties (12)

 • Anoniem

   

  Volgens mij is het gemeentehuis gewoon 5 dagen te bereiken. Blijkbaar heeft men in het bedrijfsleven geen recht op verlof of mogelijkheid tot een dienstverband van bv 20 uur. Ik word dat afzijken van ambtenaren meer dan zat. Alsof je bij het kruitvat of bij Ziggo wel direct geholpen wordt en altijd bereikbaar zijn. Ik kom uit het commerciele bedrijfsleven en ook daar lopen legio mensen er de kantjes af. Dus lul niet en ga gewoon zelf aan het werk, hypocriete eikels.

  reageer
 • Karel

   

  Op zere tenen getrapt? Misschien maakt deze gemeente het er wel naar en zijn de burgers niet voor niets zo boos. Op vrijdagen en zeker 's middags is er niemand meer bereikbaar. Mijn ervaring!

 • Anoniem

   

  Het zou fijn zijn dat mensen die als gast(heer)(vrouw) die heel enthousiast zijn een normale betaalde aangeboden krijgen.. !!!

  reageer
 • Dirk

   

  kunnen die pvda,ers er ook uit meteen , of regelen we dat volgend jaar maart ?

  reageer
 • Boels

   

  Wat de gemeente niet zelf aan kan moet gewoon niet gebeuren ;-) Terug naar de basis! Het inhuren van een nepfuturist is een voorbeeld. Ook de Floriade is geen gemeentezaak, maar van de tuinbouworganistaties. De PvdArgelozen heeft jarenlang met gejuich bevriende externen binnengehaald en nu de vriendschap is bekoeld (omdat de partij niets meer voorstelt) moeten ze wijken.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoezo de Floriade is geen gemeentezaak! De gemeente is de grootste externe werkverschaffinginstantie van het droomscenario Floriade/woonwijk geworden!

 • Dirk2

   

  Is in Lelystad niet anders, de PvdA voert hierin zelfs de boventoon! Dus opletten PvdA fractie Lelystad, werk aan de winkel in het eigen nest!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ANtje HA540814

   

  Het probleem zijn de rechten. Het vaste personeel werkt veel te weinig en is veel afwezig. Om de boel draaiend te houden moet er extern personeel bij. Die doen het feitelijke werk voor de continuïteit. Voor 9:30 na 15:30 en vrijdag worden door ingeleend personeel ingevuld. Ik heb dit zelf ook als externe meegemaakt. Alleen bij feesten enz is het vaste personeel wel snel present.

  reageer
 • f.

   

  Kennelijk heb jij op een afdeling gewerkt die ik niet ken. Ik zie heel, heel veel mensen die met enthousiasme en volle inzet werken.

 • Kees

   

  Voor steden als Almere zou een uitzondering van die richtlijn van 10% heel handig zijn. Almere is een groeistad. Maar Groeit wel afhankelijk van het economische klimaat. Als het goed gaat zijn er dus meer mensen nodig om die groei aan te kunnen, maar het is fijn dat je daar ook weer makkelijk vanaf kan als de groei langzaam gaat zoals een paar jaar terug. Verstandig dus om een gedeelte inhuur te behouden.

  reageer
 • st

   

  Dat kan alleen maar met kwalitatief betere ambtenaren. Nu eerst : het moet een vrouw/allochtone/werkloze/boven de 50 jaar etc etc zijn. Dat moet worden, de beste met de hoogste kwaliteit. Dan pas zijn er mogelijkheden.

  reageer
 • CT

   

  Is een goed plan. Neem bv medewerkers beveiliging, catering, toezicht, maar ook groenvoorziening. Hier kan de gemeente een hele grote slag voor werkgelegenheid maken. Nu worden deze diensten uitbesteed aan externe bedrijven. Die huren mensen in van buiten de stad, die gaan voor lage lonen. Maar ook de deal met groenvoorzingen Tomin groep. Hier werken veel mensen die van uit het oosten van het land komen. Niet de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waar juist dit voor is. Ok er werken er een paar maar dat kan vele malen groter. En ja overal zitten management lagen tussen die ook moeten worden betaald vanuit het uurtarief. Dus PvdA goed plan allemaal in het voordeel van onze mooie stad en zijn inwoners.

  reageer
 • Bertrandt Buskerpap

   

  Volgens uw theorie moet de gemeente dus ook stratemakers, bouwvakkers, bloemisten, bakkers etc. etc. in dienst nemen.

 • HH

   

  Dat soort aanbestede diensten telt volgens mij niet als ingeleend personeel. Er zijn altijd wel opdrachtnemers voor projecten en specifieke diensten.

 • Jan

   

  Ja want die pikken nu alle PvdA baantjes in.

  reageer
 • HH

   

  Veel van die inhuurmedewerkers werken aan specifieke projecten: Floriade, nieuwe woonwijken, wegverbredingen enzovoorts. Die ga je toch niet in vaste dienst nemen? Dan zit je over een paar jaar met allemaal overbodige mensen op de loonlijst. Gaat de gemeente niet juist reorganiseren om efficiënter te worden en met minder personeel toe te kunnen?

  reageer
 • Victor

   

  Volgend jaar verkiezingen zeker. .Na de Vvd is nu PvdA met een charmeoffensief begonnen. Was het altijd maar zo'niet feestje op het stadhuis.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert