Studenten op zoek naar oplossing om bijvangst te verminderen

FLEVOLAND
Help vissers aan een nieuwe methode om de bijvangst van ondermaatse vis te verminderen. Dat is de opdracht waarmee Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en Flevo Campus studenten van de Technische Universiteit Delft op pad stuurt. Ze stellen daarvoor samen met de Nederlandse Vissersbond en de Visserij coöperatie Maritime Urk bijna 12.000 euro beschikbaar. 

Bijvangst moet mee naar land
Sinds 2013 mogen vissers geen ongewenste bijvangst meer terug in zee gooien. De gedachte achter deze Europese wetgeving is het tegengaan van voedselverspilling. Vissers worden daardoor gedwongen om na te denken over alternatieve vangstmethoden. Maar de techniek die het mogelijk maakt om alleen die vissen te vangen die je kunt verkopen, bestaat nog niet. Het gaat daarbij met name om platvis als schol en tong van de juiste grootte. 

'Frisse blik nodig'
De Vissersbond en de Visserij coöperatie Maritime Urk hebben nu de hoop gevestigd op de out of the box-ideeën en de frisse blik van studenten. Vanaf september gaan de 20 studenten Industrial Design van de TU Delft aan de slag. Voor het einde van het jaar moet het project zijn afgerond. 

reacties (5)

 • Frenky

   

  Meer quota. In de Noordzee heeft nog nooit zoveel vis als nu gezeten. (wetenschappelijk onderzocht) Dus er moet wat meer uit nu. Anders krijgen we straks dat de zee te vol zit met vis.

  reageer
 • Cees

   

  "Anders krijgen we straks dat de zee te vol zit met vis." HAHAHAHAHA!

 • kees d.

   

  Omdat men van Brussel de bijvangst niet meer mag terug zetten zou Brussel dit probleem moeten oplossen.

  reageer
 • Gerard

   

  Grotere mazen en kortere trekken

  reageer
 • Gerard

   

  Kortere trekken en grotere mazen!

  reageer
 • Moraalridder

   

  Mi is geen bijvangst onmogelijk. Minder vissen is het enige waar je andere vissen de kans geeft groot te worden. Zonde vandere het geld.

  reageer
 • Desiree

   

  Een dagbudget van een kotter. Het is klein bier en wie weet verzint men wat.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert