Studenten op zoek naar oplossing om bijvangst te verminderen

Flevoland 26 juli 2017
Help vissers aan een nieuwe methode om de bijvangst van ondermaatse vis te verminderen. Dat is de opdracht waarmee Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en Flevo Campus studenten van de Technische Universiteit Delft op pad stuurt. Ze stellen daarvoor samen met de Nederlandse Vissersbond en de Visserij coöperatie Maritime Urk bijna 12.000 euro beschikbaar. 

Bijvangst moet mee naar land
Sinds 2013 mogen vissers geen ongewenste bijvangst meer terug in zee gooien. De gedachte achter deze Europese wetgeving is het tegengaan van voedselverspilling. Vissers worden daardoor gedwongen om na te denken over alternatieve vangstmethoden. Maar de techniek die het mogelijk maakt om alleen die vissen te vangen die je kunt verkopen, bestaat nog niet. Het gaat daarbij met name om platvis als schol en tong van de juiste grootte. 

'Frisse blik nodig'
De Vissersbond en de Visserij coöperatie Maritime Urk hebben nu de hoop gevestigd op de out of the box-ideeën en de frisse blik van studenten. Vanaf september gaan de 20 studenten Industrial Design van de TU Delft aan de slag. Voor het einde van het jaar moet het project zijn afgerond. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer