Eerste halfjaar 60 statushouders gehuisvest

DRONTEN
De gemeente Dronten heeft het eerste halfjaar zestig statushouders gehuisvest. Daarmee heeft Dronten voldaan aan de opdracht van het Rijk om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten.

Dronten moest het eerste halfjaar 31 statushouders onderbrengen. Dat aantal is gehaald en tegelijk is de achterstand in de huisvesting van 28 mensen van eind vorig jaar geheel weggewerkt. In de meeste gevallen gaat het om nareizigers, ofwel familieleden uit Syrië en Somalië die naar Nederland zijn gekomen nadat de man een vergunning had gekregen.

Huurwoningen
De huisvesting van zestig statushouders betekent niet dat er ook zestig huurwoningen nodig waren om hen onder te brengen, zegt directeur Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten. Omdat het om nareizigers gaat, zijn de meesten ingetrokken bij het familielid dat al in Dronten woont.

Dronten moet de rest van het jaar nog eens 24 statushouders onderbrengen. Volgens Sweringa is de wachtlijst voor een huurhuis door de komst van statushouders niet toegenomen. Wie een huurwoning zoekt, moet hier zo'n twee jaar op wachten. OFW houdt er rekening mee dat statushouders verspreid over Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant worden gehuisvest en ook niet bij elkaar in dezelfde straat.

Alleenstaanden
Wethouder Peter van Bergen wil nagaan of alleenstaande statushouders in eerste instantie samen in één huis kunnen worden ondergebracht, zodat er minder huurwoningen nodig zijn. Sweringa zegt dat hierover in het verleden wel is gesproken, maar dat deze mogelijkheid tot nu toe niet is gebruikt.

reacties (14)

 • pieter de oude

   

  Den Haag schuift het af naar gemeenten,de gemeenten schuiven het af naar de plaatselijke coöperaties, die het vanwege minister Blok het in de zwakste wijken moeten oplossen en uiteindelijke moeten de inwoners het in die zwakke wijken het allemaal oplossen en niet te vergeten het personeel van de basisscholen in die zwakke wijken en de beleidsmakers ten burelen heffen het glas, doen een plas en alles blijft voor hen zoals het was,

  reageer
 • .\/\/.

   

  "waarom moet ik al drie jaar wachten op woning na mijn scheiding" - omdat je daar zèlf voor moet zorgen natuurlijk.

  reageer
 • .W.

   

  Kijk even naar de statistieken over de bevolkingsdichtheid per land. Na enkele stadstaten is Nederland een van de dichtsbevolkte landen ter wereld. Feitelijk zijn we nu al een stadstaat. Daarom is het niet meer dan redelijk dat asielzoekers eerst in de meest dunbevolkte landen worden opgenomen. En als ze dat niet willen dan gaan ze maar terug naar hun homeland.

  reageer
 • John

   

  Ik gun iedereen het beste. Maar waarom moet ik al drie jaar wachten op woning na mijn scheiding en krijg ik geen urgentie. Ze zaten toch veilig met alles geregeld. Daar gaat het toch om. Waarom dan deze luxe die ik ook niet krijg. Ik snap het niet meer.

  reageer
 • Jeroen

   

  Dichtbevolkt? Alleen de randstad is Dichtbevolkt, verder valt dat reuze mee, sterker nog, er zijn zat dorpen die met leegstand kampen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Terwijl een gezin in scheiding word verzocht je in te schrijven bij leger des Heils IN ALMERE als dakloos omdat er geen huis beschikbaar is voor de helft van het gezin. Knap stukje prestige aat! 60 ipv 30 Verdien je veel meer mee dat wel idd

  reageer
 • Jan

   

  Dus kunnen die ook gewoon op een wachtlijst, ipv allemaal urgentie te krijgen. Daar wringt het heel erg! Ze zaten 'gewoon in de opvang', alles geregeld en hun natje en droogje.. maar nee, meteen een huis krijgen. En de andere 'gewone' mensen maar verder achterstellen..

  reageer
 • .W.

   

  En het zeer dichtbevolkte Nederland wordt steeds maar voller.

  reageer
 • Ahmed

   

  De "gewone" burger. Je weet dat dit ook "gewoon" mensen zijn?

  reageer
 • Andy

   

  Piet, vertel eens iets meer over jezelf meegemaakte voorbeelden? Ben echt benieuwd welke "waarheid" jij hebt.

  reageer
 • Jacob

   

  De gemeente kan trots op zichzelf zijn. Chapeau! Nu nog even al die "eigen" inwoners die al jaren op een wachtlijst staan.

  reageer
 • De Vries

   

  En de gewone burger maar wachten en wachten.

  reageer
 • Piet

   

  Gewoon stoppen met dit beleid van woningen weg geven. Het is triest ja wat die mensen mee hebben gemaakt al weet je nooit de waarheid. Het is van de zotte dat alles maar gegeven word en de nederlande kan barsten. Ja zelf meegemaakt voorbeelden zat maar even over de huisvesting. Zelf kom je vrijwel nooit in aanmerking voor urgentie tenzij je dood gaat want dan is de woning weer snel vrij. Heb het nooit begrepen waarom hun niet in een kamer kunnen gaan zitten en achteraan aansluiten voor een woning. Weet je hoeveel gezinnen er op kamers wonen te gek voor woorden. Per 1 juli schijnen ze geen voorrang meer te krijgen alleen zie je dit niet terug in het woningaanbod. Dus beste statushouders gewoon zoals iedereen 10 jaar wachten en op kamers gaan. Den dat het dan een stuk minder druk word

  reageer
 • pieter de oude

   

  wel in de zelfde kwetsbare wijken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert