Afsluiten Doggersbank kost vissers jaarlijks miljoenen euro's

URK
Urker vissers lopen jaarlijks 5 tot 10 miljoen euro mis, nu ze niet meer mogen vissen op de Doggers- en Klaverbank in de Noordzee. Dat zei woordvoerder Pim Visser van VisNed donderdag voor de Raad van State in Den Haag.

Vorig jaar wees het Rijk de Doggers- en Klaverbank aan als beschermingsgebied voor zeehonden en bruinvissen. Dat betekent dat Urker vissers daar niet meer welkom zijn om te vissen op tong en schol.

Maar volgens de Coöperatie Kottervisserij uit Urk en VisNed is het aangewezen gebied veel te groot. De vissers pleiten dan ook voor nieuw onderzoek waarbij ook de vissector betrokken wordt. 

In het beschermde gebied liggen zandbanken die permanent overstroomd zijn. Die kunnen tot veertig meter diep liggen. VisNed wil de bescherming beperken tot de gebieden met een diepte tot twintig meter. Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

reacties (8)

 • Jacob

   

  Als er nu eens een groot gedeelte van de polders wordt aangewezen als natuurgebied, dan gaan de boeren toch ook in protest?? Waarom krijgen de hardwerkende Vissers altijd zoveel kritiek en dat van mensen die er totaal geen verstand van hebben.

  reageer
 • Moraalridder

   

  Ik zou ook woest worden als mijn broodwinning in het gedrang komt. Aan deze andere kant moeten wel ook zuinig worden op onze natuur. Ben bang dat het een juiste besluit is.

  reageer
 • Brinkman Ja de echte!

   

  Maakt allemaal niks uit er word alleen geld verdiend met wat tussen de dubbele bodem zit .

  reageer
 • Schaapjes

   

  Iets zit in de dubbele bodem maar niet er tussen. Basisschool afmaken was toch handig geweest

 • Japosturk

   

  En maar zeuren !waarom kost het miljoenen ? Wordt uit de duim gezogen Ga werken Een hele intelligente opmerking Willem uit Dronten. Laten die luie visserlui maar een keer aan het werk gaan. Man praat over waar je verstand van hebt!

  reageer
 • HH

   

  Deze uitwerking van EU-afspraken heeft al veel te lang geduurd. De vissers wisten al jaren dat dit eraan zat te komen. Verzoek om nieuw onderzoek is alleen maar bedoeld om weer tijd te rekken en te kunnen lobbyen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem Dronten

   

  En maar zeuren !waarom kost het miljoenen ? Wordt uit de duim gezogen Ga werken

  reageer
 • Swiebertje

   

  Je bent welkom Willem om een weekje mee te gaan, kijken of je dan nog van mening bent dat het geen werken is.

 • Antej Ha

   

  Dan verrekenen ze dat maar de afdracht die ze doen voor de zorg voor van Noordzee.

  reageer
 • Knielus

   

  De afdracht die ze doen voor de zorg van de Noordzee ? Waar hebt u het over ?

 • Frenky

   

  De mensen die nooit op zee komen weten het toch veel beter. Waarom iemand vragen die op locatie komt. Achter je bureau kun je dat veel beter inschatten.

  reageer
 • Den

   

  De "vissermannen" (jeukwoord) weten het natuurlijk zelf veel beter; veel vissen zorgt immers voor meer vis, weet je nog? Ik hoop dat het einde van het schrapen, slepen, elektrocuteren, belazeren en vooral ook jammeren van deze beroepsgroep in zicht is. Jullie zijn ingehaald door de globalsiering. Als je goedkope inport voor Schol verkoopt en de mensen merken het niet eens dan valt het scholletje erg vies tegen of is de zuidoost Aziatische vis niet zo slecht. De prijs-kwaliteitverhouding is zoek, evenals het gebied waar u mag schrapen. Wat over zal blijven is nostalgie, klederdracht op zondag en een foto van een ouwe boot op zolder. Ja, ingeschat achter een bureau, ogen open gehouden, nieuws goed gevolgd en flink gestudeerd. Niet gevist in ieder geval, want dan weet ik de uitslag al.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert