Afsluiten Doggersbank kost vissers jaarlijks miljoenen euro's

URK • Do 27 juli 2017 | 14:51 • Donderdag 27 juli 2017 | 14:51
Urker vissers lopen jaarlijks 5 tot 10 miljoen euro mis, nu ze niet meer mogen vissen op de Doggers- en Klaverbank in de Noordzee. Dat zei woordvoerder Pim Visser van VisNed donderdag voor de Raad van State in Den Haag.

Vorig jaar wees het Rijk de Doggers- en Klaverbank aan als beschermingsgebied voor zeehonden en bruinvissen. Dat betekent dat Urker vissers daar niet meer welkom zijn om te vissen op tong en schol.

Maar volgens de Coöperatie Kottervisserij uit Urk en VisNed is het aangewezen gebied veel te groot. De vissers pleiten dan ook voor nieuw onderzoek waarbij ook de vissector betrokken wordt. 

In het beschermde gebied liggen zandbanken die permanent overstroomd zijn. Die kunnen tot veertig meter diep liggen. VisNed wil de bescherming beperken tot de gebieden met een diepte tot twintig meter. Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel