Forse groei aantal hotelbedden

ALMERE
Het aantal hotelbedden in Almere stijgt de komende twee jaar met 57 procent. Er komen 120 hotelkamers in het verbouwde Alnovum en eerder dit jaar werden 158 kamers aangekondigd in het te verbouwen WTC (Martineztoren).

Almere telt 500 kamers en suites bij de verschillende hotels. Van der Valk is de grootste met 180 kamers. Volgens de gemeente zien investeerders in Almere kansen omdat het dichtbij Amsterdam ligt. In de hoofdstad geldt vanaf 2020 een bouwstop voor hotels. Ook zou volgens de gemeente de komst van de Floriade de interesse van investeerders trekken.

Koninklijke Horeca Nederland ziet sinds 2012 een stijging van 11 procent in hotelcapaciteit in de hele provincie. "Flevoland loopt flink achter ten opzichte van de rest van Nederland omdat het een jonge provincie is. Het is daarom logisch dat er groei is", laat een woordvoerder weten.

Van der Valk vindt meer hotels onlogisch
Robbert van der Valk, van hotel Van der Valk in Almere ziet de toename van extra hotelkamers met lede ogen aan. "De gemeente heeft ons, als gevestigde hotels, om onze mening gevraagd. We hebben daarbij aangegeven dat de markt nu al erg dun is. Door het verdwijnen van een paar grote bedrijven, neemt het aantal zakelijke overnachtingen af. Het is daarom onlogisch dat de ontwikkeling van meer hotelkamers toch is doorgezet. En het is ook flauw naar de bestaande hotels, die flinke investeringen doen." 

Het laatste jaar steeg het aantal hotelovernachtingen in Flevoland met 11 procent. Dat lijkt fors, maar in Nederland steeg het aantal overnachtingen met 22 procent, zegt Koninklijke Horeca Nederland.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Vrije markt. Geen vdvalk kartel op voorspraak van de gemeente.

  reageer
 • Kritiesj

   

  Het schijnt dat de bedden nu naar 2.50m gegroeid zijn. Tja de mensen worden steeds langer.

  reageer
 • stephan

   

  Of Apollo Hotel, Bastion of Van der Valk echte concurrentie krijgen hangt af van het niveau van de nieuwe hotels. In de Martineztoren komt een vestiging van de Duitse Plaza Group (die hier in Nederland al 2 Best Western hotels runt). Best Western is naar mijn idee een directe concurrent van Van der Valk. Een hotel in het duurdere segment zou beter zijn. Nu moeten gasten die luxer willen slapen naar 't Gooi.

  reageer
 • michael

   

  Het is al tijden dat er in Amsterdam meer hotels willen komen om de horde toeristen die naar Amsterdam willen komen te laten overnachten. Amsterdam wil een stop qua bouw van hotels en de hotelketens gaven eerder dit jaar aan dat ze nu gaan uitwijken naar de regio rondom Amsterdam, en helaas is almere een gemeente in de buurt en korte reistijd van Amsterdam en deze hotels zouden zich niet eraan beginnen als ze niets kunnen verdienen in almere.

  reageer
 • gjb

   

  Dit is in volle vaart afstevenen op een fiasco. Als hier inderdaad een behoorlijk hotel komt, wat nog maar de vraag is, zou dat wel eens de ondergang van meerdere hotels kunnen betekenen wegens gebrek aan belangstelling en overcapaciteit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Als de continuïteit van Almere af moet hangen van de nog onzekere financiële Floriade/woonwijk, in 2022, op een verkeerd uitgekozen locatie; om dan nu al blindelings te investeren in hotelkamers, dan is men wel degelijk zwekend en ricicovol bezig!

  reageer
 • Karel

   

  Dus voor die luttele vijf maanden Flopriade en het m o ge l i j k extra aantal te verwachten hotelgasten (haha) worden er twee hotels voorzien? En de bestaande hotels dan? En investeerders zouden daar intrappen? Inderdaad Merreha, deze gemeente begrijpt de samenleving niet meer, men bekijkt met arrogantie de wereld vanuit een ivoren ambtelijke toren, vér van de burgers af. En zo zinkt Almere langzaamaan steeds verder de diepte in onder het motto "We zien wel waar het schip strandt".

  reageer
 • Hannes

   

  Van der Valk zal er goed aandoen, om te investeren; in het zoveel belovende Kasteelterrein! Met alle mogelijkheden op cultureel gebied; "met velen netwerken" Dat zal ze decennialang geen windeieren leggen! "Dan pas zal de vraag, met een gezonde concurrentie voor hotelkamers groeien...!

 • michael

   

  Van der valk vindt het onlogisch dat er meer hotels in almere bij komen en bouwt daarm maar een hotel bij Lelystad voor de luchthaven ?? Van der valk wil gewoon geen concurrentie hebben !!!

  reageer
 • Esveen

   

  Dit heeft niets met concurrentie te maken. Eerst zijn er al gebouwen neer gezet met de nodige subsidie. Voor de ombouw komt er weer gemeenschapsgeld naar die hotels anders komen ze niet. Het lijkt net op Pinokkio Trump. Veel geld geven om het interessant te maken. Dit geld krijgen Fletcher, Apollo, Bastion en Van der Valk niet. Als de gemeente zich niet bemoeit met die ombouw, dan wil ik nog wel eens zien of ze komen.

 • Simon Spaakman

   

  Juist goed dat er hotels bijkomen. Dit gaat meer levendigheid in de stad brengen. Ook goed voor de detailhandel en horeca in de stad.

  reageer
 • Lelystadse

   

  Wat is het toch een vreselijke arrogante gemeente dat Almere. Ik heb te doen met Van der Valk. Die zet zo iets moois neer en wordt dan zo behandeld. Triest! Maar geen zorgen, Van der Valk overtreft met gemak al die zogenaamde nieuwe nietszeggende hotels.

  reageer
 • Merreha

   

  Natuurlijk ziet de gemeente Almere de ontwikkeling van meer hotelbedden als positief. Want het paradepaardje de Flopriade trekt investeerders. Geheel tegen de expertise van de hotelmarkt in komt er een toename van capaciteit. En wat doet de gemeente Almere dan, juist ja vergunning geven voor toename van de capaciteit. Het huidige gemeentebestuur staat niet met haar beide benen in de samenleving. Het zoveelste voorbeeld als bewijs. In plaats van te investeren in de bestaande relatie met de huidige hoteliers gaat men weer voor de korte termijn. Maar her is Almere en daarom kan het in Almere. Bestuurd vanuit de ivoren toren en vooral voor eigen politieke roem.

  reageer
 • Frank

   

  'Tegen de expertise van de hotelmarkt in'. En waar baseert u dat op? In het stuk is te lezen dat Koninklijke horeca juist aangeeft dat het logisch is dat er een toename van het aantal kamers komt. Volgens mij zijn zij bij uitstek de kenners op dat gebied.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert