Gemeente gaat drugspanden sluiten

NOORDOOSTPOLDER
Er is in Noordoostpolder steeds vaker sprake van hennepteelt en handel in harddrugs en softdrugs. Dat staat in een nota van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders wil een nieuw beleid vaststellen, dat ervoor zorgt dat de burgemeester extra bevoegdheden krijgt om de drugscriminaliteit aan te pakken. 

Betrapt
Tot nu toe worden inwoners die in Noordoostpolder worden betrapt op het telen van hennep of handel in drugs, alleen strafrechtelijk, dus door justitie vervolgd. Ze krijgen dan een boete, cel- of taakstraf. Maar steeds vaker blijkt dat de daders zich daar weinig van aantrekken en in hun oude fout vervallen. Zij gaan na hun straf gewoon verder met de teelt of handel, vanuit het huis of pand waarin ze voorheen ook zaten. 

Drugspanden
Volgens de wet mag een burgemeester drugspanden sluiten als de gemeente daar een beleid voor heeft vastgesteld. Andere Flevolandse gemeenten hadden dit zogenaamde Damoclesbeleid al, maar Noordoostpolder nog niet. Daarin gaat nu verandering komen. Burgemeester Aucke van der Werff kan per september bij overtredingen van de Opiumwet een woning of pand voor langere tijd sluiten. 

Hoe groot het probleem van teelt en handel in drugs in Noordoostpolder precies is, en waar de problemen zich voordoen, dat staat niet in de nota van de gemeente. De burgemeester is voor het weekend niet in de gelegenheid om de problematiek toe te lichten. 

reacties (7)

 • pieter de oude

   

  drugspanden!!! in het kleine Emmeloord, ? is half Emmeloord soms verslaafd.???

  reageer
 • Poe

   

  Tegenwoordig heb je van die dingen op wielen..daarmee brengen ze de drugs naar andere plaatsen.

 • Jan

   

  Maak tegelijk een grote schoonmaak en pak ook gelijk de dealers op en de verslaafden die door inbraak en berovingen aan een geld moeten komen.

  reageer
 • Pieter

   

  Zouden de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn ? Maar nee .. zo plat-populistisch zullen de bestuurderen en volksvertegenwoordigers van NOP niet zijn.

  reageer
 • Wim van Wegen

   

  Van 30 november 2015 (item te vinden op deze website): " D66 wil wietteelt Noordoostpolder legaliseren D66 in Noordoostpolder wil dat de gemeente de teelt van cannabis mogelijk maakt. Burgerraadslid Wim van Wegen deed zijn voorstel maandagavond in de gemeenteraad naar aanleiding van een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Volgens dat rapport is het gedoogbeleid onhoudbaar en kan de criminaliteit beter worden bestreden als gemeenten de teelt van wiet legaal mogelijk maken."

  reageer
 • Te triest voor woorden dit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjaak van der Knaak

   

  Haal de drugs uit het strafrecht. Behandel drugs net als alcohol en tabak en voer als overheid alleen nog een ontmoedigingsbeleid. De samenleving zal hier niet slechter van worden en het gebruik van drugs zal afnemen (omdat het mag is het voor veel mensen niet interessant meer).

  reageer
 • slim

   

  Geloof er geen barst van dat onze burgemeester dit gaat doen. Dat moet de politieagent dan doen, maar die zegt laat maar, is niet mijn prioriteit. Dan maar over laten aan de BOA,s, doch die durven ( hebben trouwens niet de bevoegdheid) dit niet te doen, en dus wijs a naar b enz enz. Het vertrouwde beeld bij onze overheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert