Huur dierenweides met 30 procent omhoog

LELYSTAD
De huur van de recreatieve dierenweides in Lelystad wordt met dertig procent verhoogd. Die maatregel neemt de gemeente omdat de exploitatie niet kostendekkend is. Uit een evaluatie over de periode 2007 tot en met 2014 blijkt dat het tekort ruim 6500 euro bedraagt.

De huurder van een dierenweide gaat 140 euro meer per jaar betalen. Op de vraag van de fractie van GroenLinks waarom niet is gekozen voor een geleidelijker overgang laat het college van burgemeester en wethouders weten dat de prioriteit ligt bij een sluitende exploitatie.

Als de huurverhoging niet wordt doorgevoerd komt de gemeente elk jaar 4600 euro tekort, zo laat het dagelijks bestuur weten.

reacties (49)

 • Lelystedeling

   

  Als ik zo lees wat die mensen ongeveer betalen per maand voor zo'n stuk grond dan vraag ik me af wat het probleem is. De afgelopen tijd hebben die mensen gewoon een mazzeltje gehad, nu de prijs omhoog gaat is dat niet belachelijk. De prijs is nog steeds zeer redelijk zeker in vergelijk met het geld dat je kwijt bent bij een manege. Ook vind ik de verwijten richting de gemeente niet helemaal eerlijk, toen vorig jaar een paard werd mishandeld op de paardenweide bij de horst is er uiteindelijk wel door de gemeente verlichting geplaatst.

  reageer
 • Louise

   

  Zo Jan, als iemand voor marktwerking is dan noem je dat geen linkse hobby, ik weet niet in welke wereld jij leeft. Een paardenweide huren voor 50 euro per maand is nog steeds spotgoedkoop in vergelijking met stalling bij een manege. Wees blij dat je hebt kunnen profiteren de afgelopen tijd. En verlichting zelf aanleggen? Volgens mij zijn de paardenweides aan de Wold recent voorzien van verlichting omdat de paarden daar mishandelt werden. Wie heeft dat dan betaald? Er is helemaal niets zielig aan dit hele verhaal. En iedereen betaald belasting waar dingen mee gedaan worden waar je zelf niet direct iets aan hebt.

  reageer
 • Wandelaar

   

  Die laatste bewering waag ik te betwijfelen - zeker gezien de enorme werkzaamheden die de afgelopen tijd bij de A6 en A1 plaatsvinden. Heb je cijfers die je bewering onderbouwen?

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Het gaat hier om stukjes land ie paardeneigenaren kunnen huren... geen bezoekers en vrijwilligers dus.

  reageer
 • Frans Piccardt

   

  De verkeerde interpretatie van dit bericht wordt versterkt door de foto. Het gaat over HUUR voor recreatieve dierenweiden (waar iemand bijvoorbeeld paarden houdt) - niet over het BEHEER dat de Stichting Dierenweiden Lelystad voert over de twee kinderboerderijen. Deze Stichting ontvangt een bijdrage van de gemeente. Waarom staat er dus een foto van het Stadspark bij dit bericht? Foutje van de redactie!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tinus

   

  Educatie???? Een stalling voor je dure hobby. Wat leer je daarvan? Als ik mijn stalen ros wil stallen in een garage kost het ook geld. En iets meer dan wat men nu per 4-kante meter per jaar betalen moet. Niet zeuren dus en gewoon betalen. Een hobby kost altijd geld.

  reageer
 • Mathieu

   

  we hebben het over 140 Euro per jaar. Als iedere bezoeker die het zo belangrijker vindt 1 euro mee betaald, dan houden ze bergen geld over. Als er op jaarbasis niet 140 bezoekers zijn die het ene Euro waard vinden, dan mist de bevolking er ook niet veel aan.

  reageer
 • HH

   

  Het Sportbedrijf krijgt 3,5 miljoen subsidie per jaar, ook voor onderhoud van de voetbalvelden. Daarnaast zijn er subsidies voor bijvoorbeeld kunstgrasvelden. De voetbalhobby wordt dus ook stevig gesubsidieerd. Daar heeft Passant gelijk in. Die subsidie moet ook stoppen.

  reageer
 • HH

   

  Ik gun eenieder zijn hobby, maar wil er niet aan meebetalen, net zoals anderen ook niet aan mijn hobby's hoeven mee te betalen. Laat mensen voor hun eigen (klein)kinderen betalen als ze een paardrijveld zo belangrijk vinden. En net als bij het voetbalveld, kun je het paard en veld ook nog met anderen delen. Scheelt weer in de kosten.

  reageer
 • John

   

  Voetbal kost 35 euro per maand. Per persoon en deze moet veld met 22 delen. Wel beetje realistisch blijven.

  reageer
 • Passant

   

  De mensen die zo vel reageren hebben vast geen (klein)kinderen die op paardrijden zitten. De meeste paarden hebben het fantastisch op de particuliere paarden weides. Iederedag zie er wel mensen de paarden voeren. De voetbalclub moet ook 14000 euro betalen voor een veld maar die verhogen gewoon de contributies waardoor het deze schreeuwers niet opvallen. Gun ieder zijn hobby al is het misschien niet jouw ding

  reageer
 • Gerrit

   

  Hi John, Ik kwam er achteraf achter dat het om paardenweides ging en vind het uiteindelijke te betalen bedrag ook best meevallen. Maar vind ook dat dierenweides bijdragen aan de leefbaarheid in Lelystad. Daarvoor hoef je niet voor achter het hek te komen. En nog steeds vreemd dat de gemeente wel de creativiteit heeft om 850.000 voor de Agora etcetera kwijt te schelden, maar niet een tekort van 6.500 Euro kan compenseren.

  reageer
 • Jan

   

  Beetje vermoeiend dit soort redeneringen. Wordt jij blij als je vaste lasten zomaar verhoogd worden? Overal vliegen de subsidies heen, maar als de mensen die een paard als hobby hebben daar moet alles sluitend worden gemaakt. Ga eens rondkijken bij paardenweides voordat je met een nogal domme mening komt. Op maneges staan paarden vrijwel de hele dag in een stal, en vaak komen die dieren niet verder dan rijbak en weer terug de stal in. Hoezo zijn paardenweides dan zielig? De meeste mensen hebben echt wel de boel bijgehouden. Bovendien wordt er gecontroleerd of alles wel volgens de regels gaat.

  reageer
 • Zomaar een gedachte

   

  Iedereen vindt hier wat van de verhoging. Maar klopt t dat ik de huurders nog niet gehoord heb? Heb ik niet gelezen dat er een klankbord groep was en dat die mee gedacht heeft over het kostendekkend worden. Waarom dan al deze reacties.

  reageer
 • Jade

   

  Wees blij dat je daar je paard mag stallen en die zelfgebouwde bouwsels worden geaccepteerd. Persoonlijk vind ik het erg rommelig aandoen en zielig voor de beestjes. Als je het niet kan betalen hoe wil je dan goed voor je beestje zijn. Bedenk dat eerst of je alles wel kan betalen. Als niet eens deze huurverhoging kunt betalen hoe betaal je dan onverwachte dierenarts kosten?

  reageer
 • lelystedeling

   

  Agora krijgt een kwijtschelding van 850.000,-- Cantine bij Erfgoedcentrum wordt door gemeente aangekocht 350.000,-- Dutch Match Cup 100.000,-- euro zoek en nog niet terug Bataviawerf in het verleden 3x gered met miljoenen en ga zo maar door en een beheerder /eigenaar van dierenweide opzadelen met hogere huur. Onbehoorlijk !

  reageer
 • HH

   

  De huurprijs is natuurlijk gewoon gebaseerd op de grondwaarde, en niet voor wat mensen er zelf op doen. Per vierkante meter is het nog steeds spotgoedkoop. Koop of huur anders gewoon elders een stukje grond. Je hoeft niet van de gemeente Lelystad te huren. En als je salaris te laag is om je hobby te kunnen betalen, tja, jammer dan. bijna iedereen moet financiële keuzes maken.

  reageer
 • HH

   

  Mee eens. Geen enkele hobby meer subsidiëren: geen cultuur, geen sport, geen volkstuintjes en geen paardenweitjes. Bij parkeren is het politieke doel overigens inderdaad kostendekkendheid, maar dat lukt niet, want mensen hebben het geld er niet voor over. Elke prijsverhoging leidt tot minder parkeerders. De blunder was de bouw van een onnodige nieuwe Waaggarage puur uit politieke prestige. Daarnaast betalen automobilisten via de wegenbelasting al veel meer geld dan alle overheden bij elkaar uitgeven aan wegen en parkeervoorzieningen.

  reageer
 • KC

   

  Juist niet, want dan moet de gemeente het onderhouden en dat is veel meer.

  reageer
 • Jan

   

  De mw waar ik reageer, is als reaguurster hier voortdurend in vuur en vlam als het gaat om het binnenhalen van gelukzoekers. Dat is een linkse hobby.. de grootste geldvreter van dit millennium... Blijkbaar vindt deze mw het heel normaal dat extra lasten, 30% meer, niks voorstelt. Nogmaals, men weet niets van andermans portemonnee

  reageer
 • cor

   

  Wat als de uitbaters van de dierenweides massaal naar een andere gemeente gaan. Dan is meteen de begroting op orde lijkt mij........

  reageer
 • john

   

  Tja, als bruin de kar niet meer trekken kan door 140 euro extra per jaar... ga je een dag korter op vakantie. Kiezen waar je je geld aan uitgeeft moet iedereen. En wat zijn linkse hobbies nu precies? Alleen rechtse mensen rijden paard, of zo?

  reageer
 • Pietje P

   

  Kan omroep flevoland even de berichtgeving en de foto aanpassen? Nogal wat mensen hier denken dat met de dierenweides de kinderboerderijen worden bedoeld en het gaat hier toch echt om de paardenweides.

  reageer
 • Rob

   

  Triest zo'n Gemeentebestuur

  reageer
 • Inwoner

   

  Het gaat om privé personen en geen maatschappelijke kinderboerderijen ed. Vele jaren dus te weinig betaald. Gewoon betalen.808518

  reageer
 • Rob

   

  De Gemeente laat zich weer kennen. Het is educatie!! Misschien een wethouder minder?

  reageer
 • Mars

   

  Een dierenweide heeft een maatschappelijk aanvullende functie gemeente lelystad! Die ga je niet financieel wegpesten.

  reageer
 • KC

   

  Bij de Agora wordt er 850.000 euro subsidie cadeau gedaan en bij zulke kleine bedragen wordt er moeilijk gedaan. De dierenweidens draaien met vrijwiligers en de weiden zijn zeer educatief en vertier voor de jeugd. Ik vind dit onbegrijpelijk. Geef maar 1 feestje minder per jaar.

  reageer
 • Jan

   

  Tang en varken.. zo'n slappe redenering...

  reageer
 • Jan

   

  Nee, dat is een belachelijke verhoging. Huurders van deze stukjes grond zorgen er zelf voor dat alles er op gebouwd is, stallen, gras, omheiningen enzovoorts. En geen enkele voorziening zoals water, stroom, verlichting er voor terug. Niet alle paardenliefhebbers zijn stinkend rijke mensen, integendeel vaak met een normaal salaris. Dus mag men ook gewoon al dik belasting betalen voor dingen, linkse hobbies bijvoorbeeld, waar men niets mee heeft. Waar jij waarschijnlijk weer gek op bent. Eerst eens nadenken voordat er zo makkelijk in andermans portemonnee wordt gekeken.

  reageer
 • randy

   

  Denk tijdens het kijken naar andermans paard op een goedkope stallingsplek dan maar even na over het verschil tussen een instelling die toegankelijk is voor iedereen en een stukje grond dat voor een paar centen gehuurd wordt en enkel toegankelijk is voor de huurder. Dieren kijken kan ook in de kinderboerderij of op het land van een boer. Heeft niets met persoonlijke voorkeuren te maken maar met waar het door de gemeenschap opgehoeste belastinggeld heengaat. En verdiep je ook eens in percentages: 30% van weinig is niet hetzelfde als 30% van veel.

  reageer
 • Rinus

   

  Foute foto, het gaat over de spotgoedkope paardeweitjes.

  reageer
 • Hendrik

   

  Als de gemeente dan zo'n voorstander is van "sluitende exploitatie", snap ik niet dat dát principe niet overal wordt toegepast. Bijvoorbeeld bij het Agora theater, parkeerbeheer, enz. En daar trekt de gemeente wel de knip open voor veel grotere bedragen dan €6500. Wanneer zijn de volgende verkiezingen ook al weer?

  reageer
 • John

   

  Zou ook graag voor 40 euro per maand een weide willen huren. Goedkoper dan manage. Hoe kom ik daaraan. Lelystad is echte paardengemeente. Paar wethouders met paarden soms?

  reageer
 • John

   

  Whoknows, de term dierenweide schept verwarring, maar het gaat hier niet om de kinderboerderijen in Lelystad, maar om door privépersonen gehuurde weides om een dier te stallen - daarbij is van bezoekers geen sprake.

  reageer
 • Randy

   

  Ah...we kijken weer eens zoals mens-gebruikelijk in de portemonnee van een ander. Agora...aanmenooitniet...dierweide, kan ik echter uren naar kijken! Graag niet voor een ander bepalen wat de eigen voorkeuren zijn. Een verhoging van 30% is simpel een forse verhoging (vooraf bekend of niet)...of is een salarisverhoging van 30% ook erg weinig???

  reageer
 • Poe

   

  Nee hoor, dat heet gewoon de hobby van een ander niet subsidiëren.

  reageer
 • komkommertijd

   

  Niks aan de hand mensen, doorlopen.

  reageer
 • Whoknows

   

  Omdat de gemeente weet dat de Agora nooit de schulden kan afbetalen, en de verwachting zal ook zijn dat de Agora weer niet rond gaat komen van het budget. En de Agora is al een duur betaalde object dat kan je niet laten vallen (denk de gemeente), daartegen zijn die paar dierenweides maar voor een beperkt aantal gemeentelijke bezoekers, en daar haalt de gemeente de krant niet mee, althans niet in het positieve

  reageer
 • John

   

  Negatieve reacties hier, maar bij andere media kun je een wat genuanceerder verhaal lezen. Reageerders zijn zo te zien geen huurders, want die hebben aan de plannen meegewerkt (klankbordgroep) en wisten dat er een verhoging aan kwam zetten. Als niet Lelystedeling was het even zoeken voor het duidelijk werd dat het om paardenweides ging. Voor wie een paard kan betalen is die 12 euro per maand extra ook niet zo'n opgave lijkt me zo. En Gerrit, Agora is een voorziening voor elke inwoner, een dierenweide is alleen toegankelijk voor de huurder.

  reageer
 • Louise

   

  De huurder van een dierenweide gaat 140 euro per jaar meer betalen, wat een 30% verhoging betekend. De huur gaat dus van 460 euro PER JAAR naar 605 euro PER JAAR. Is dat niet al belachelijk weinig? 50 euro per maand?

  reageer
 • Gerrit

   

  Ongelofelijk en belachelijk. Ik heb zelf niets met dierenweides. Maar begrijp niet dat de gemeente een enorme schuld van de Agora kwijtscheldt en dit luttige tekort niet kan dragen. Is er iemand de weg kwijt, soms??

  reageer
 • Piet

   

  Met 32,86 dierenwijdes is dat haalbaar.

  reageer
 • Sander van den Brink

   

  Als iedereen in de wijk €1._ doneert. Is dit geen probleem

  reageer
 • CJW

   

  Over 7 jaar een tekort van €6500 en over 1 jaar €4600 tekort? Nogal groot verschil. Hier wordt wel duidelijk dat de gemeente dit had kunnen voorzien. Nu moeten de huurders ineens 30% meer betalen, mag dat wettelijk wel zo'n enorme verhoging?

  reageer
 • Dirk

   

  dat heet gewoon netjes geld graaien en zakken vullen daar in lelystad

  reageer
 • August

   

  Mijn rekenmachine verteld me dat er dan 32,8 huurders zouden zijn. Waarschijnlijk is die 140 euro een globale indicatie per huurder.

  reageer
 • Lelystad...

   

  Gezien het feit dat je jezelf de accountant noemt, ga je daar maar lekker zelf over na denken...

  reageer
 • de accountant

   

  Waar gaat dit over. Hoezo zou een huurverschil van Euro 140 per jaar een tekort van Euro 4600 opheffen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert