Kok brengt zelf eten langs in Coloriet de Regenboog

DRONTEN
Een rijdend buffet, zo kan de maaltijdvoorziening in woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog in Dronten het best worden omschreven. Sinds kort gaan de koks met een kar langs de bewoners. Die kunnen ter plaatse een keuze maken uit het eten.

Zo hoeven de ouderen de menu's niet meer van tevoren op een lijst in te vullen. In plaats daarvan kunnen ze eten wat ze op dat moment lekker vinden. Als ze er niet uitkomen, is de kok erbij om advies te geven.

Waarom deze nieuwe aanpak?
De keuken kan op deze manier het aanbod beter afstemmen op de wensen van de bewoners, zegt kokkin Sylvia van Mourik. “We zagen dat er geregeld borden halfvol terugkwamen. Dan vraag je je af of we de mensen wel geven wat ze willen hebben.”

Terwijl in sommige verzorgingshuizen keukens worden wegbezuinigd, koos dit centrum voor deze meals on wheels. En het werkt volgens Van Mourik. “Als we de kar openen komt de etensgeur naar buiten en krijgen de mensen trek.”

Extra zorg en aandacht
Goede en smakelijke voeding is heel belangrijk voor ouderen, vindt Van Mourik. Dat vraagt volgens haar extra zorg en aandacht en die geven de koks door met de bewoners in gesprek te gaan. 

Die interactie is volgens Van Mourik bevorderlijk voor gezond en lekker eten. “We overleggen over de wensen en de grootte van de porties en vragen of er iets ontbreekt.”

Minder verspilling
Coloriet de Regenboog vindt de nieuwe service geslaagd. Bewoners zijn er blij mee en er wordt minder eten verspild.

reacties (2)

 • Dronten

   

  Het valt me wel op dat mensen alleen op de kamer eten. Misschien een optie om gezellig gezamenlijk in een groep te eten als mensen dat willen. Komt ten goede aan de sociale contacten, daarnaast kan men gezamenlijk een mening delen over het eten

  reageer
 • hillie

   

  Cliënten kunnen ook op de huiskamers eten en op het wijkplein. Dit is lastig uitzenden want dan hebben ze van elke cliënt die daar zit toestemming nodig. Er blijven altijd cliënten die liever alleen eten dan in een grote groep. Kortom aan alle wensen word gehoor gegeven.

 • Tom

   

  Heel goed!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert