Haddock vreest voortbestaan

ALMERE
De eigenaar van jachthaven Haddock in Almere vindt dat zijn bedrijf aan de zuidoever van het Weerwater geen toekomst meer heeft. Volgens hem wil de gemeente de huur van een stuk grond per 23 augustus beëindigen waardoor een flink aantal bedrijfsactiviteiten van Haddock niet kan worden voortgezet. Eigenaar Phillipe van Thiel vreest dat hij uiteindelijk geen andere keus heeft dan naar de rechter te stappen.

Om welk stuk grond gaat het?
Bij de haven ligt een werf van circa één hectare waar de ligplaatshouders hun boot kunnen opknappen en in de winter kunnen stallen. Ook worden vanuit deze plek de zeilschool- en survivalactviteiten gehouden. Er staan kleedkamers en containers voor opslag van spullen voor de activiteiten. Verder worden de kano- en surfplankenverhuur vanaf de werf gedaan en het terrein wordt ook gebruikt als extra parkeerplaats als er (bruilofts)feesten in de weekenden worden gehouden.  

Volgens eigenaar Phillipe van Thiel wordt het onmogelijk zijn bedrijf voort te zetten als hij niet langer van dit stuk grond gebruik kan maken. "Ik kan dan veel activiteiten niet meer uitvoeren, maar ook de ligplaatshouders zullen afhaken. Die zoeken dan een plek waar ze wel hun boten kunnen opknappen en opslaan."

Gesprekken met de gemeente 
De gemeente heeft volgens de eigenaar het stuk grond zelf nodig om het recreatieve rondje Weerwater te kunnen maken. Er zijn volgens hem nog wel een aantal gesprekken met de gemeente geweest over de toekomst van zijn bedrijf, maar die kan hij niet serieus nemen. "Ze stellen voor dat ik ergens anders een stuk terrein zoek om boten op te slaan, maar dat is geen alternatief. Een boot die in de jachthaven ligt, kan je niet makkelijk naar een terrein elders verplaatsen. Dan haken ligplaatseigenaren ook af. Het enige wat ik eigenlijk steeds hoor is dat hoe dan ook per 23 augustus de huur wordt opgezegd."

Gang naar de rechter
Van Thiel gaat ervan uit dat hij uiteindelijk naar de rechter moet gaan om een schadevergoeding te krijgen. De gemeente en Haddock onderhandelen al jaren over hoe het bedrijf op het toekomstige Floriade-terrein ingepast kan worden. De gesprekken hierover kwamen in een impasse nadat het plan dat Haddock hiervoor maakte, door wethouder Tjeerd Herrema werd afgewezen.

De enige hoop die Van Thiel heeft om zijn bedrijf voort te kunnen zetten, is als er een nieuw stadsbestuur na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 komt met andere inzichten over de ontwikkeling van het gebied.

Gemeente zegt verder te willen praten
De gemeente laat weten dat de huidige huurovereenkomst met Haddock op 23 augustus vervalt, maar dat de ondernemer in april een nieuwe concept huurovereenkomst is geboden. De gemeente zegt hierover met de eigenaar verder te willen praten. "Inderdaad is niet alles wat er nu gebeurt in de toekomst nog mogelijk, maar omgekeerd liggen er ook kansen en mogelijkheden."

Het plan van de ondernemer is volgens de gemeente niet mogelijk binnen het vastgestelde bestemmingsplan. "Wel is Haddock op eigen grond een positie voor ontwikkeling aangeboden." Omdat het om een onderhandelingsproces gaat, wil de gemeente hierover niet verder in detail treden.

reacties (42)

 • Anna Tuinbouw

   

  Dus als Floriade geen cent oplevert krijgt Herrema een zak geld mee als ontslagvergoeding en laat het project achter ??

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Ben ik ook van plan, ik moet niks hebben van Floriade, laat staan van die wethouder met machtsmisbruik.

  reageer
 • Karel

   

  Omdat een zekere wethouder en wat aanverwante meeklappers en jaknikkers ten koste van alles een prestigeproject willen neerzetten. Het zal hun geen ene ruk uitmaken hoe de verloedering en de armoede verder in Almere toeslaat. De Flopriade moet en zal er komen, net als het circus rondje Weerwater. En daar mogen al die werklozen en mensen in de bijstand ook nog eens lekker aan meebetalen ook. Kan deze gemeente ook niks schelen. Hoe zat het ook alweer: is de gemeente er nu voor de burger of is het omgekeerd?

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad nu eens gewoon; Vergeet niet die doorgedramde woonwijk, waar het allemaal omdraait! "De Floriade voor een halfjaar met vraag en aanbod kan altijd nog voor met een investering van 45 miljoen en meer op het Kasteelterrein, met velen culturele mogelijkheden waar men decennialang profijt van zult hebben!! "Het concept ligt nog compleet op de planken te verstoffen!! Als men deze strategische structuur aandurft te pakken, dan staan de investeerders en ondernemers met miljoenen bij de Kasteelpoort in de rij te wachten!! ((En Almere heeft eeuwig een culturele trekpleister bij!!)) " En die zelfvoorzienende woonwijk op de verkeerd uitgekozen locatie verdeeld men maar over de rest van Almere, met behoud van werkgelegenheid!

  reageer
 • nico

   

  Jammer, dan maken we de floriade het groenste hart van almere, door alle bomen in de rest van de stad te kappen. Onder het mom van iepenziekte, essenziekte, groot onderhoud, overlast, onderhoud wordt te duur enzovoort

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anna tuinbouw

   

  Dat kan niet eens meer, Atlantis is al verkocht voor 4 miljoen dacht ik... stelletje prutsers zijn het he?

  reageer
 • nico

   

  Als we nu eens gewoon de Floriade naar een andere plek in almere verplaatsen zou een hoop oplossen, of een stuk grond kopen voor 45 miljoen? Een verplaatsbare floriade is misschien ook een oplossing.

  reageer
 • Hannes

   

  Uw reactie; zal de gemeenteraad zeker lezen; om deze debacle scenario in te willen zien! (Als men daar geen vat op kan krijgen! Dan is Almere op lange termijn "nogmaals" op een verkeerde locatie geen Florade/woonwijk waard!

  reageer
 • Anna tuinbouw

   

  Daar heeft u gelijk in, maar als Almere op het lijstje staat van geld nood, hoe kunnen ze in godsnaam miljoenen uitgeven aan een project, terwijl hier de werkloosheid, bijstandsniveau extreem hoog is? Moeten ze niet eerst aan de Almeerders denken? Ik zie alleen maar meer panden leeg komen te staan, Haddock word er zo nog 1.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat Haddock betreft; Dat geldt niet alleen voor Haddock in Almere; Het is maar net welke karakter men wel en niet wil zien!! "Allemaal ten kosten van.....!

  reageer
 • Anna tuinbouw

   

  Herrema, die denkt alleen maar aan geld van de Almeerders uitgeven. Ze doen waar ze zelf zin in hebben net als de Burgemeester die straks nog eens 100 kinderen heeft. Maar eerlijk gezegd is Haddock echt een bouwval geworden. Enkele jaren geleden zag het er nog goed uit maar nu 20 jaar later is er niks verandert. Smerige boel is het nu

  reageer
 • Hannes

   

  Deze geheimzinnige strategie scenario Haddock, heeft te maken, met de ontwikkelingen, rond de haven in Almere Haven! Wat dat betreft kan het net zo gaan als de Camping en Atlantis! En dan blijft er alleen een Rondje Weerwater over! Waar bepaalde generaties nu en nooit meer als toen gebruik van kunnen maken! Alleen voor een doorgedramde onzekere financiële Floriade/woonwijk op langere termijn; waar men nu elders op andere en betere locaties, met alle nieuwe duurzame technologieën ook kunnen bouwen; en renoveren, van bepaalde verpauperde woonwijken!! ((Hoe zou men de continuïteit van Almere kunnen verbeteren; dat kan alleen door openheid en betrouwbaarheid; waar ondernemers op kunnen bouwen!!))

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Tja de gemeente Almere kan schijnbaar heel moeilijk tot overeenkomsten komen zonder oneigenlijke druk uit te oefenen. Zelf ervaar ik dit aan de lijve omdat de gemeente zich niet aan haar afspraken houdt. dus ook ik moet een bodem procedure beginnen (€ 20.000,-) om de gemeente te houden aan haar afspraken. Ooit heb ik via een WOB verzoek gevraagd wat de juridische kosten zijn van de gemeente opgesplitst in interne en externe kosten, de gemeente kon dit niet geven omdat dit schijnbaar niet werd bijgehouden en dat dit verdeeld was per afdeling. Ik ben heel benieuwd wanneer er nu eens bekend gemaakt wordt wat de kosten zijn die de gemeente maakt. Almere heeft haar mond vol over hoe fantastisch ze omgaan met ondernemers, ik hoor echter alleen maar bedrijven klagen die met de gemeente te maken hebben. Een aantal die ik gesproken heb zegt zich niet eens te willen vestigen in Almere vanwege de reputatie van de gemeente m.b.t. het nakomen van afspraken. hoeveel juridische kosten zijn er in het dossier Floriade al gemaakt? (duikschool, camping, wok restaurant, MVRC, ect.) en dan heb ik het niet over de kosten die nodig zijn om bv een BV op te richten, nee kosten die niet nodig zijn wanneer je op een goede manier werkt en tot zaken kunt komen en kosten die dan volledig onnodig zijn was er een goede voorbereiding geweest.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat de Floriade/woonwijk betreft; is het één fundamentele ondemocratische conflict geworden! "Wat zijn weergave niet kent!"

  reageer
 • Kees K.

   

  Vreemd dat bij de laatste vergadering van ligplaatshouders dit scenario door dhr van Thiel al is besproken en dat er nu een hele heisa over ontstaat. Er is toen zelfs al gesproken over de alternatieve plek voor de werf. Dus snap niet helemaal wat dhr. van Thiel hier aan het doen is.

  reageer
 • Leo

   

  Herrema pleegt broodroof ! Wie stopt deze vent keer ? Ik kan niet wachten tot de volgende gemeente verkiezingen ! Heeft iemand al de uitslag van de enquete gezien ??

  reageer
 • Karel

   

  En u denkt dat het deze ondernemer daarom te doen is? U slaat de plank met een gewone afkoopsom toch echt behoorlijk mis. Mogelijk begrijpt u de situatie voor deze ondernemer niet goed en bent u vergeten hoe dit debacle voor Haddock ooit is begonnen. Wiens idee was het om Haddock te deleten voor de Flopriade? Niet van deze ondernemer zelf. Hij blijft knokken voor zijn bedrijf, personeel en zijn klanten. Zou ik ook doe. En met deze fijne gemeente als tegenstander is dat bewonderenswaardig.

  reageer
 • Van Haven

   

  Onze ervaringen met Haddock zijn heel positief (en ja, ook wij organiseerden er feestjes). Zowel de eigenaar van Haddock als de eigenaars van de camping staan met hun rug tegen de muur. Het wordt hen onmogelijk gemaakt hun bedrijven, beiden een begrip in Almere, voort te zetten. Logisch dat ze daar geld voor willen hebben, maar geloof me, beide eigenaren hadden veel liever hun bedrijf gehouden!

  reageer
 • Van Haven

   

  Deze reactie onderschrijf ik helemaal !

  reageer
 • Van Haven

   

  Weer een mooi Almeers bedrijf om zeep geholpen door Herrema. Haddock hoort gewoon bij Almere, maar daar heeft deze wethouder geen boodschap aan, hij moet en zal zijn idee doordrijven. Wat triest om je levenswerk om niets om zeep geholpen te zien worden !

  reageer
 • Alfred Bekenkamp

   

  Beste Michael ik begrijp helemaal niets van jouw reactie. Philippe heeft in tientallen jaren een bedrijf opgebouwd en de keus om dat gebied als Floriadegebied aan te wijzen is niet zijn keus. De huidige functie van de haven is uniek voor Almere en biedt heel veel mensen plezier in het hebben van een bootje, volgen van zeillessen e.a. waterrecreatie-activiteiten. Philippe een faillissement toewensen is laag en getuigt van weinig inlevingsvermogen.

  reageer
 • Karel

   

  Ik vind het te belachelijk voor woorden hoe enkelen hieronder zich keren tegen Haddock, iemand het voor zijn onderneming en personeel opneemt. Wat zou u dan doen? U rustig laten wegpesten? Deze gemeente kan er wat van! En we weten ondertussen ook wel hoe de gemeente/Herrema kampioen ondernemers wegpesten, alles voor de Flopriade, zodat Herrema zijn eigen vriendjesondernemers kan helpen. Hij zal vast mooie beloftes gedaan hebben. Maar de miljoenen verliezen zijn voor rekening van alle Almeerders, "ik blijf het toch zeggen, hoor."

  reageer
 • .\/\/.

   

  Gewoon afkopen, zo gaat het altijd

  reageer
 • Monique

   

  Philip heeft heel vroeg Almere op de kaart gezet met zijn zeilactiviteiteb. Toen niemand heil zag in het weerwater stond hij vanuit twee containers zeillessen te geven. Dat de gemeente geen oog meer heeft voor pioniers in deze stad omdat ze zelf na al die jaren geld zien in het exploiteren van het weerwater is schaamteloos . Deze ondernemer moet gekoesterd worden door de gemeente Almere zo zijn er niet veel meer. Philip hoort op die plek zoals de Westerkerk bij Amsterdam hoort!

  reageer
 • Iemand

   

  Huilie Huilie van Haddock. Zijn enige redding was een goed plan, wat de gemeente zag zitten(wat dus niet gelukt is). Van Thiel schakelt hiervoor een grote aannemer/projectontwikkelaar in, waarmee het meteen op geld verdienen begint te lijken. Gegokt en verloren. Huurcontracten kun je opzeggen, helaas pindakaas. Succes bij de rechter.

  reageer
 • michael

   

  nee meneer doet allemaal beloftes als je een feestje wil organiseren maar komt ze niet na... en hij net zo eigenwijs als die campingeigenaren die alles met geld opgelost zien worden !!

  reageer
 • stephan

   

  Die werf is een aanfluiting. Ziet er erg rommelig en onverzorgd uit. Een van de reden waarom ik nooit meer een familiefeest bij Haddock zal organiseren.

  reageer
 • Hekking

   

  Er zijn schijnbaar mensen die de eigenaar van Haddock er goed kennen. Terwijl het de eigenaar om z'n bedrijf gaat, suggereren deze mensen dat het hem alleen om het geld te doen is. Wie zou dat nu beter weten, de ondernemer zelfs of de mensen die hier reageren.

  reageer
 • Karel

   

  En zo worden ondernemers hier in Almere weggepest! Na de camping moet nu deze ondernemer wijken en wel voor het grote circus 'rondje Weerwater', een plan waarmee het zo rustige en mooie Weerwater geheel naar de knoppen wordt geholpen. Want het moet allemaal nóg gekker, nóg duurder, drukker en luidruchtiger in Almere. Weg met al het groen, weg met de rust! Een gemeente met code oranje denkt nog steeds miljoenen belastinggeld te moeten pompen in zo'n rondje Weerwater en de Flopriade. "We zien wel waar het schip strandt". Dat zinkt straks naar de bodem van het Weerwater.

  reageer
 • Rene

   

  Vreselijk zoals almere met de bedrijven in hun gemeente omgaan. Ze helpen de ene na de andere ondernemer naar de verdommenis. En dat allemaal voor een mislukt project genaamd de floriade. Schandelijk.

  reageer
 • Hannes

   

  De strategie van de Florade/woonwijk is één schijnheilig zootje, op een verkeerd uitgekozen en kwetsbare locatie!! Alles voor een doorgedramde woonwijk wat niets meer met de strategie van de Floriade op zich heeft te maken!

  reageer
 • michael

   

  Mooi laat die haven maar failiet gaan stelt toch niets voor!! Hij wil nu schadeloos gesteld worden terwijl meneertje daar zelf huizen en appartementen wileden gaan bouwen !!

  reageer
 • Leo

   

  Dat is hem heel duidelijk. Maar door steeds publiciteit te zoeken hoopt hij waarschijnlijk op meer geld van de gemeente.

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Alles en iedereen moet die floriade boycotten. Laat ze stikken stelletje graaiers in de gemeenteraad

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Duidelijk dat van Thiel eerst naar pers ging en dan wellicht naar de rechter. Vreemd is dat van Thiel in projectontwikkeling betrokken is voor de gronden rondom terwijl hij daar duidelijk de eigenaar niet van is. Als het aan ligt zitten we straks met flatgebouwen van 60 meter hoog voor ons neus.

  reageer
 • Lely

   

  Hoezo recht? Je huurt iets, en die huur kan worden opgezegd, net als dat jij zelf de huur op kan zeggen als je er geen gebruik meer van wilt maken.....

  reageer
 • Dirk

   

  Phillipe van Thiel , is t je nog niet duidelijk dat alles aan de kant moet voor een projectje dat flopiade heet en waar een gemeente raad maling heeft aan de ondernemers ? dat zooitje dwazen op het stadhuis hebben een zaak voor ogen dat is zoveel mogelijk geld pompen inde flopiade en jou met je bedrijf weg pesten .

  reageer
 • Nihot

   

  Ik hoop dat Philip tot het Europese hof gaat om zijn recht te halen tegen dat stelletje oplichters

  reageer
 • Maek

   

  Tegen die incompetente wethouders begin je toch niets. Die gasten laten een financiële puinhoop achter waar wij voor opdraaien. Zelf verdwijnen ze naar een andere gemeente om daar de boel weer naar de bliksem te helpen. Laat dit soort zaken aan ondernemers over. Dat kost ons geen belasting. Trieste is dat die wethouders zelf altijd denken dat ze goed en belangrijk werk doen.

  reageer
 • Almeerder

   

  Weer een markant bedrijf dat moet wijken voor de bulldozer van 'onze' wethouder Tjeerd Floriade Herrema. Als we op 21 maart naar de stembus gaan, kunnen we dan niet meteen stemmen of we dit wel willen?

  reageer
 • Merreha

   

  Ik blijf het zeggen, walgelijk machtsvertoon van de gemeente Almere. Onder aanvoering van wethouder Herrema wordt deze ondernemer z'n bedrijf om zeep geholpen.

  reageer
 • Rutger

   

  Ongelofelijk hoe Herrema zonder enige tegenspraak verder en verder kan gaan met de afbraak van de stad. Al die ja-knikkers in de gemeenteraad zijn hiervoor medeverantwoordelijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert