Stichting AAP boos over foto Ratelband met wild dier

ALMERE
Een foto van een breed glimlachende Emile Ratelband met een leeuw op zijn Facebookpagina is bij de Almeerse stichting AAP in het verkeerde keelgat geschoten. AAP vindt het een grote vergissing van de BN'er dat hij met het grote roofdier op de foto is gegaan. 

Stichting AAP, World Animal Protection Nederland en stichting Spots roepen toeristen deze zomer op om tijdens de vakantie niet op de foto te gaan met wilde dieren. Op Schiphol hangen grote posters waarin reizigers worden opgeroepen te denken aan het welzijn van deze dieren. 

Berberaapjes
De Almeerse stichting vraagt in het bijzonder reizigers naar Marokko op om zich niet te laten fotograferen met berberaapjes. "Deze aapjes worden uit het wild geroofd en dat gaat niet bepaald zachtzinnig", zegt een woordvoerder van AAP. "De moederaap wordt opgejaagd tot zij van uitputting niet meer verder kan. Dan wordt de moederaap gedood en nemen handelaren de babyaapjes mee."
 
Mishandelen
Volgens AAP worden in sommige gevallen hele groepen berberapen afgeslacht, omdat ze de moederaap helpen bij het beschermen van het jong. De jonge aapjes worden vervolgens mishandeld om ze tam te maken. In kooitjes gehouden en aan de ketting gelegd. 'Als je met deze aapjes op de foto gaat, dan hou je dit soort praktijken in stand.", aldus de woordvoerder. 

Ratelband
In een reactie laat Ratelband aan het Algemeen Dagblad weten dat hij inmiddels vijftien doodsbedreigingen heeft ontvangen naar aanleiding van de foto. "Het is schandalig", zegt de positiviteitsgoeroe tegen de krant. Op zijn Facebookpagina verklaart hij dat de leeuw op de foto goed verzorgd wordt en dat de organisatie, die de ontmoeting met de leeuw had geregeld, een educatief programma heeft om mensen meer bewust te maken hoe om te gaan met de natuur. 

reacties (10)

 • Bas Boeing

   

  Waar was AAP toen er twee pandaberen vanuit China naar Nederland gedeporteerd werden? Ze zijn louter als publieksattractie naar Nederland gehaald. AAP is misschien wel de meest hypocriete club van Nederland.

  reageer
 • Mia

   

  Zelfs de zogenaamde bekende nederlanders hebben het benul niet wat ze aan het doen zijn, alleen maar voor hun eigen bekendheid. Wat een sukkel die Ratelband.

  reageer
 • HM

   

  Aan de begroeiing te zien, is de foto genomen in zuidelijk Afrika. Daar zijn genoeg plaatsen waar ze leeuwen opvangen en verzorgen. Die dieren hebben het daar heel wat beter dan in Almere bij Aap! Soms kun je daar ook op de foto met een tamme leeuw.

  reageer
 • Stichting AAP

   

  Er zijn in Afrika inderdaad plaatsen waar leeuwen op een goede manier worden opgevangen. In een betrouwbaar opvangcentrum vindt echter nooit interactie tussen bezoekers en wilde dieren plaats, zoals op deze foto wél het geval is. Dat is namelijk niet in het belang van het welzijn van het dier. Bij AAP kun je dan ook absoluut niet op de foto met onze dieren. (En inderdaad: tamme leeuwen bestaan niet.)

 • Lelystedeling

   

  Serieus... een tamme leeuw??? Er bestaan geen tamme leeuwen, dat is nou juist het probleem. Er wordt gezorgd dat de leeuwen "tam" worden door ze te drogeren. Walgelijk gewoon......

 • Den

   

  Tamme leeuwen bestaan niet. De amusementsindustrie met dieren wordt ook door Ratelband in stand gehouden, maar ook door de velen die naar het Dolfinarium gaan kijken (zie: Rambam) of naar de dierentuin gaan. Het in stand houden van soorten is een nobel streven, maar er zit veelal in de eerste plaats gewoon geld achter. Net zoals de pandabeertjes uit China (zogn Panda-diplomatie) De oplossing tegen stroperij of deze bizarre fotokiekjes is om de merkt weg te halen! Geen ivoor WILLEN, geen tanden WILLEN, geen foto WILLEN. Aan de andere kant wordt ook wel wat gedaan.. In China wordt werkelijk de doodstraf uitgedeeld voor stropen van olifanten. Veel Afrikaanse landen hebben de middelen niet en worden dorpen gebruikt om mee te stropen in ruil voor wat geld of wapens. De markt wegnemen, het moet gewoon niet meer lucratief zijn!

 • .\/\/.

   

  Alle leeuwen wordt vriendelijk verzocht niet meer met Emiles Ratelbands op de foto te gaan. Laat de man met rust in zijn natuurlijke omgeving, dan doet hij niemand kwaad.

  reageer
 • Freek

   

  Lekker hypocriet van Aap, Ze Maken zelf ook misbruik van dieren voor geldelijk gewin! Slecht volk!

  reageer
 • Van Haven

   

  Dit vind ik nogal een beschuldiging. Hoe maakt Stichting AAP misbruik van dieren voor geldelijk gewin?

 • laat alle reacties zien
 • Eefje

   

  Deze leeuw is duidelijk gedrogeerd, je ziet het derde ooglid als je inzoomt. Dat is niet "goed zorgen" voor dieren en al helemaal niet educatief. Schande dat hij dit doet, maar ook schande dat idioten menen dat je iemand met de dood moet/mag/kan bedreigen.

  reageer
 • Tinus

   

  Dat die man nog een platform krijgt

  reageer
 • Jond

   

  Stichting Aap haalt apenstreken uit! Stichting Aap moet zich druk maken om apen en niet om leeuwen of Ratelband......

  reageer
 • Kees

   

  Stichting AAP geeft apen en andere exotische dieren weer een toekomst. Niet bekend bij u?

 • Mark, Dronten

   

  Pas 15 doodsbedreigingen? Daar vraagt hij toch zelf om door net te doen of hij begaan is met wilde dieren? Meneer doet in geld en niet aan liefdadigheid.

  reageer
 • Kwark

   

  Hele rare gedachten heb je Mark. Als je met een dier op de foto gaat mag iedereen je maar dood wensen? Typisch voorbeeld van hoe Nederland afglijdt naar een zeer bedenkelijk sociaal niveau........

 • Barbara

   

  Het is rennen geblazen wie om wie het eerste het nieuws haalt. Beiden stichting AAP en Ratelfant willen graag het woord. En wie zegt dat het geen pluchebeest is. Worden heel goed nagemaakt.

  reageer
 • Dirk

   

  klopt hellemaal zo een hebben we er hier ook word vaak gezegd is een echte ? dan zeg ik ja sssttt hij slaapt

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert