Eieren pluimveebedrijf besmet met giftige Fipronil

BIDDINGHUIZEN
Bij een pluimveehouderij aan de Nonnetjesweg in Biddinghuizen zijn de eieren besmet met het anti-luizenmiddel Fipronil. Alle eieren van het bedrijf moeten worden vernietigd. Dat zegt de eigenaar. De deuren van de pluimveehouderij werden vorige week al uit voorzorg gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit omdat de kippen in het verleden zijn behandeld tegen bloedluis door het bedrijf ChickFriend uit Barneveld. Dat gebruikte daarbij de verboden giftige stof Fipronil. Er zijn monsters genomen en dinsdag is gebleken dat de eieren inderdaad besmet zijn. 

Fipronil niet vermeld
De stal in Biddinghuizen is half juni voor het eerst bespoten door ChickFriend. De eigenaar koos voor dat bedrijf omdat de dierenarts er goede verhalen over had gehoord en omdat er een lovend artikel stond in het blad van de sector zelf. Ook andere boeren waren enthousiast. 

Volgens de eigenaar van de pluimveehouderij werkte het bedrijf perfect, hygiënisch zoals het hoort. Op de factuur stond precies welke middelen ze gebruikten en daar stond Fipronil niet bij, aldus de pluimveehouder.

Financiële strop
Voor het bedrijf is er sprake van een financiële strop. De eieren moeten worden vernietigd door Rendac, verwerker van kadavers en daar moet voor betaald worden. Ook is nog niet duidelijk wat er met de kippen en de stal gaat gebeuren. Het bedrijf in Biddinghuizen werd vorig jaar ook al getroffen doordat de eieren tijdelijk veel minder geld opbrachten door maatregelen naar aanleiding van de vogelgriep. 

De NVWA riep mensen dinsdagavond op tot zondag terughoudend te zijn met het eten van eieren. 

reacties (9)

 • jan r. bakker

   

  Ik lees van alles over die besmette eieren, maar niets over de kippen. Die zullen dan toch ook besmet zijn? Dat kippenvlees is ook in allerlei producten verwerkt, doe zit het daar dan mee?

  reageer
 • Legkippen zijn geen vleeskippen.

 • pieter de oude

   

  Gerommel met rood vlees, plofkippen en nu weer de eieren, ! omdat die dieren zo diervriendelijk worden gehouden, moet hun verblijf met zulke agressieve middelen worden gereinigd. Valt me trouwens steeds meer op dat vegetarische producten in de vitrines van super markten een steeds grotere aftrek krijgen,zeker bij een aanbieding.

  reageer
 • Jacques

   

  Wij hebben ook alle eieren weggegooid en kopen voorlopig ook geen nieuwe

  reageer
 • Gerard

   

  Denk dat de NVWA weer een kans ziet om de kippenfarms weer beetje te laten krimpen! Geloof er niets van

  reageer
 • Ik

   

  En alle producten dan waar de eieren in zitten dan die daar voor gebruikt zijn

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tonny

   

  Chickfriend heeft het product in Belgie gekocht en heeft niet kunnen weten dat Fipronil in het middel gezeten heeft. ( naar alle waarschijnlijkheid)

  reageer
 • kees d.

   

  Maakt niet uit ze blijven wettelijk verantwoordelijk omdat zij het werk hebben uitgevoerd.

 • Dennis

   

  In geval Chickfriend de producten, die ze afneemt van een toeleverancier, gebruikt voor de bestrijding dan is het ook mogelijk dat deze leverancier de samenstelling niet juist heeft vermeld.... Laten we nog even wachten met oordelen 🤔

  reageer
 • Chickfriend is duidelijk fout bezig geweest. Er wordt een verboden stof gebruikt. Waarom horen we daar nagenoeg niets over! Veel kippenboeren in de problemen door dit bedrijf! Zijn er geen verplichte controles op dit soort bedrijven. Gewoon verboden middelen gebruiken, dit verzwijgen, de gezondheid van mensen op het spel zetten, kippenboeren in financiële nood brengen en ga zo maar door. Aansprakelijk stellen dit bedrijf!

  reageer
 • Hans

   

  Tuurlijk weten de kippenboeren dit ook maar die denken ach als we geen controle krijgen dan is het goed, en scheelt ons veel centjes want andere middelen werken niet zo goed als deze

 • Joop

   

  Waarom worden de eieren niet vergoed aan consumenten

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dat ligt bij de winkeliers, ik denk dat als je met je doosje terug naar de winkel gaat je best je geld terug zal krijgen. Maar natuurlijk wordt dit niet in de media vermeld.

 • Inger

   

  Gewoon omdat dat niet te regelen is wie zou jou dan je geld terug moeten geven? Iedereen is slachtoffer. Maar het staat je vrij om een schadeclaim ter hoogte van jouw doosje eieren bij Chickfriend in te dienen natuurlijk.

 • erik

   

  dat vraag ik me ook af,maar nee men moet ze maar weg gooien.alsof ze geld zat hebben

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert