Proefproject tegen hoge oude schuttingen

LELYSTAD
Weg met hoge en vervallen schuttingen. Vervang ze door groene en meer open erfafscheidingen. Dat is de gedachte achter een proefproject in de Lelystadse wijk Jol van woningbouwstichting Centrada, de gemeente en Welzijn Lelystad.

Rondom het hofje bij de Jol 24 hebben bijna alle huizen een hoge schutting, waarvan veel in slechte staat zijn. Centrada en de gemeente bieden nu aan de schuttingen te vervangen door een meer open erfafscheiding, soms in combinatie met groen. Dat moet het aanzien beter maken, maar het deels open karakter moet er ook voor zorgen dat bewoners makkelijker contact maken.

Huurhuizen
Centrada en Welzijn Lelystad gaan sinds eind vorige maand alle huizen langs om bewoners mee te krijgen voor het project. Ook de huurdersvereniging HVOB en wijkraad Kustwijk doen mee. Centrada betaalt de nieuwe erfafscheidingen bij de huurhuizen. Bij koophuizen biedt de gemeente aan de helft te betalen. Dat komt neer op 700 euro voor een huiseigenaar.

Gedwongen
Wie weigert om mee te doen, wordt in het uiterste geval toch gedwongen om de schutting te vervangen. Volgens gebiedsregisseur Hakima Toufik van Centrada hebben diverse huurders aangegeven mee te willen doen. Sommige kopers willen niet, omdat hun schutting nog redelijk nieuw is. Centrada en de gemeente hopen hier op een goede manier uit te komen. 

Als de proef een succes is, wordt die ook in andere wijken doorgevoerd.

reacties (60)

 • Hans Kregting

   

  Opeens gaat het alleen maar over schuttingen. Ligt dat aan de journalistiek? Het zou moeten gaan over het Hofje en schoon heel en veilig en hoe bewoners dat zien. Dat was ook het onderwerp. Daar over vinden de gesprekken plaats met de bewoners. In een hofje samen optrekken. Wat betreft de ondersteuning en op welke wijze is in deze fase mogelijk nog niet relevant. Een goed haalbaar en betaalbaar plan dat door de bewoners gedragen wordt en waarmee ze ook mee willen helpen om dat zo te houden is de intentie van Gemeente, Centrada en HVOB. Zonde dat dit onderwerp zo over de schutting bij de mensen wordt gegooid waarbij verkeerde verwachtingen zoals kosten schutting gewekt worden.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dat is al jaren zo, de huren stijgen ieder jaar weer. Je bent beter af als je iets koopt tegenwoordig :).

  reageer
 • Tharisha

   

  Gemeente Lelystad en groen. laat ons niet lachen! Dan mogen de bewoners er weer zelf voor opdraaien. Want gemeente wilt het van 2 jaar naar 5 jaar terug dringen... ik heb ze echter hier nog nooit de bosjes "normaal" zien knippen. Wel gezien dat het stompjes zijn en alle rotzooi laten liggen. Want tja daar moet je als bewoners ook voor EXTRA betalen. Ben blij als ik vanaf volgende maand in Zwolle ga wonen!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Er wordt voorlopig alleen het hoognodige gedaan aan de groenvoorzieningen. Het is zelfs zo erg dat in meerdere wijken er mensen zijn die zich tuin (voor of achter) hebben toegeëigend zonder dit te kopen. De gemeente weet hier van, maar handhaaft niet en zegt zelfs tegen mensen die in hetzelfde schuitje zitten dat ze gewoon de boel kunnen bestraten want de gemeente doet er niks tegen.

  reageer
 • Lacle b m

   

  Ik wil groen maar komt Centrada alles weer netjes op plaatsen dat ik niks punt te betalen want die huurder gaat wel steeds omhoog

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • laat de gemeente ook eens kijken hoe ze zelf de boel laten verloederen neem alleen al het openbaar groen in Lelystad.

  reageer
 • Hannes

   

  Men zal toch nog heel wat moeten presteren, om een ware Floriade/woonwijk teweeg te brengen!!

  reageer
 • lelystedeling

   

  De tuinen hebben een breedte van plusminus 7 meter. Dat is dan 4 schuttingen ad. 150,-- is 600,-- + enkele palen. Hier blijft veel aan de strijkstok hangen.

  reageer
 • De jong

   

  Pffff eerst de gasleidingen toen asbest nu schuttingen. Laat de gemeente zelf dan betalen

  reageer
 • Pzaal

   

  Bewoners die niet willen mee werken worden gedwongen? Waarom vragen ze het dan? Dit is gewoon belachelijk dat de bewoner toestemming gevraagd wordt en dat ze dan geen nee kunnen accepteren.

  reageer
 • hmmm

   

  Of een vrolijk kleurrijk geheel.... het is maar net hoe zwartgallig je er naar kijkt.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dat zul je houden je kan een huiseigenaar niet verplichten zijn hekje groen te schilderen als hij dat een afzichtelijke kleur vindt :)

  reageer
 • pieter de oude

   

  Een rij woningen, ieder optrekje zijn eigen kleur, iedere tuin zijn eigen hekwerkje met eigen kleur, resultaat een armoedige chaos.

  reageer
 • Hans B

   

  Zijn dat tuinen van een huis in een villawijk? Dan zijn die bedragen misschien wel te rechtvaardigen. Maar als het een gewoon rijtjeshuis betreft zijn dat bedragen die naar oplichting rieken... Is er wellicht een opdringerig Engels sprekende figuur met een Iers accent aan de deur geweest die de tuinen voor een "zacht prijsje" wilde ophogen? Dan bent u op zijn Hollands gezegd gewoon belazerd.

  reageer
 • Hans B

   

  Tenzij in een gemeentelijke verordening anders is bepaald, mag wel degelijk een erfafscheiding volgens de wet maximaal twee meter hoog zijn. De erfafscheiding kan bestaan uit een hekwerk, beplanting, muur of schutting van hout of ander materiaal. Overigens zou ik ook niet graag twee meter hoge schuttingen rondom mijn tuin willen hebben.

  reageer
 • Hans B

   

  Inderdaad, we leven gelukkig in een vrij land. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom maar kan doen wat je wilt en dus geen rekening met een ander hoeft te houden. Als de gemeente de verloedering in een bepaalde wijk wil aanpakken is dat toe te juichen. Als de gemeente dat niet doet wordt er geklaagd en als de gemeente wel stappen neemt om de buurt een beter aanzien te geven is het weer niet goed! Verder heb je gewoon de morele plicht tegenover je buurtgenoten om de boel netjes te onderhouden. Ik woon toevallig naast buren die nooit iets aan hun voor- of achtertuin doen; onkruid van ruim een meter hoog dat welig tiert. In de ruim 15 jaar dat ze hier wonen is er nog nooit een raam gelapt en het houtwerk nooit geschilderd. Kortom, het ziet er gewoon niet uit. Wat denkt u dat zoiets voor de waarde van mijn woning doet? Of het in alle Duitse deelstaten het geval is weet ik niet maar in bepaalde deelstaten ben je verplicht je tuin en huis netjes te onderhouden. Doe je dat niet dan krijg je een boete en knapt de gemeente de boel op; ook bijv. schilderwerk aan je huis.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ach ik woon gewoon simpel in een rijtjeshuis en in het midden van de rij, direct achter ons ook een rij dus als ik een lage schutting heb dan kijk ik tegen andermans tuin/schutting aan... en alle mensen die voorbij fietsen/lopen dan liever mijn eigen schutting.

  reageer
 • Dick

   

  Jaja, een prachtig uitzicht op de bodem der zuiderzee...........Even vergeten zeker dat daar nu een wijk op die voormalige bodem der zuiderzee is gebouwd. En ja, in den beginne keek je tot aan Harderwijk (mij is het nooit gelukt maar goed, mij is ook nooit verteld dat de aarde vlak is). Nu vele jaren later kijk je tegen huizen in de Harderwijkstraat aan. Welkom in 2017.

  reageer
 • Sandra74

   

  Als het er netjes uitziet lekker laten staan en mensen niet op extra kosten jagen. Bovendien kan je niet in een ander zijn portemonnee kijken. Wel vind ik dat als de schutting helemaal vervallen erbij staat/hangt of ligt dat de gemeente mag bepalen dat hij of rechtgezet dient te worden op een deugdelijke manier of verwijderd dient te worden.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Schuttingen zijn een ramp voor ons erfgoed werkeiland Lelystad. Staat op de nominatie voor de gemeentelijke monumentenlijsten en sommige bewoners, die er wonen hebben geen historisch besef. Gaan 1.80 m. hoge schutting bouwen,terwijl zij een prachtig uitzicht hadden op de bodem der voormalige Zuiderzee. In den beginne keek je vanaf daar tot Harderwijk uit. Erfgoedcommissie of gemeentelijke welstand hier is werk aan de winkel.

  reageer
 • San

   

  Hoe komt het dat we de verantwoording niet bij de mensen zelf laten. Een tuin alleen opruimen kost geen geld, bijhouden en niet laten verslonsen is een principe kwestie, anderen nu Centrada doet dat wel voor mij. Als je in Emmeloord kijkt worden mensen op hun eigen verantwoording gewezen, tuin niet netjes dan doen wij het maar met een prijsjaartje, je kiest er dan voor om je tuin te laten doen. Of je krijgt te horen dat je tuin opgeruimd moet worden anders ... neem niet alles weg bij de mensen ook al is er minder geld te besteden. Op de weggeefhoek, t goed overal wordt iets aangeboden. Als we blijven pamperen leren mensen nooit hun eigen straat schoon en opgeruimd te houden! Ik baal een beetje van de openbare ruimte. Overal onkruis, grind waar mensen op fietsbruggen door vallen. Troep, honden uitwerpselen. Gemeente en Centrada.doe daar iets aan. Ook ik woon in die buurt en heb hier last van. Wanneer komt er eens iemand die niet met geld smijt maar iets doet aan wat echt nodig is!

  reageer
 • J.P

   

  Wel apart. je vraagt of mensen mee willen doen. ofwel je hebt KEUZE en anders wordt je verplicht het te doen ????? belachelijk. dacht dat we in een vrij land leefden.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dus als ik graag middelhoge heg wil en mijn buren niet moet ik hun die heg maar door de strot duwen? Volgens mij is dit iets waar je als buren samen over overlegt en samen een keuze maakt die voor beide prettig is.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  En wat als je op leeftijd bent en je hebt geen kinderen/kleinkinderen in je omgeving die je hierbij helpen? Laat mensen lekker zelf bepalen wat voor schutting ze hebben, als ze boel maar onderhouden wordt.

  reageer
 • 50pluslelystad

   

  Laat mensen zelf bepalen wat voor erfscheiding men wenst, maar zeker niet gedwongen. Kan dit soort zaken wel door de gemeente bepaald worden? Geef liever het geld uit om mensen langer zelfstandig te laten wonen in hun eigen woning dan dit soort gekkigheid!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ja klopt, ik heb wel eens nagekeken en er is idd een vergunning voor en alles is in orde. Dus ja als dat ineens naast je komt en je continu als een aapje begluurt wordt, ben ik erg blij met mijn hoge schutting hoor :).

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik vind het prima dat mensen van bovenaf in mijn tuin kunnen kijken, maar mijn buurtgenoten gaan in ieder geval niet bewust staan gluren, dat is fijn :). Maar de kinderen van de gastouders aan beide kanten naast mij staan dus gerust een uur lang met de handjes vast tegen de schutting om mij te begluren.. ik vind dat niet fijn. Daarom dus aan beide kanten nu een hoge schutting en dat bedoel ik met privacy. Daarnaast heb ik een stevige schutting met betonpalen, niet vanwege veiligheid, gewoon stevigheid en wat ik al benoemde privacy naast me. Inbrekers komen echt wel binnen als ze dat perse willen, of ik nou een betonschutting heb of waaibomenhout..

  reageer
 • pieter de oude

   

  Hoezo "privacy",? vanuit de naast gelegen woningen kijkt iedereen vanaf de eerste verdieping toch gewoon in je tuin, trouwens schuttingen zijn ideaal voor inbrekers, die houd je met zo'n lawaaibomen-schutting echt niet tegen, een open tuin en verlichting lijkt mij heel wat veiliger.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Er is al regelgeving voor schuttingen. Eigenlijk zoals al beschrijft. Rondom twee hoog mag helemaal nergens. Het is ook een belemmering van andermansuitzicht. Als je pech hebt zit je tussen twee schuttingen door een tunnel te kijken. Het is gewoon een handhavingsprobleem en de eigengereidheid van bewoners in bepaalde buurten. Daar zit iedereen in een hok zonder dak. Meestal geen groen en alleen een bestrating. Stel je voor dat je wat aan een tuintje zou moeten doen.

  reageer
 • 50pluslelystad

   

  Laat mensen zelf bepalen wat voor ergscheiding men wenst, maar zeker niet gedwongen. Kan dit soort zaken wel door de gemeente bepaald worden? Geef liever het geld uit om mensen langer zelfstandig te laten wonen in hun eigen woning dan dit soort gekkigheid!

  reageer
 • Ik.

   

  Met een lage en open schutting geefje de inbrekers alleen maar meer de kans om hun werk ten uitvoer te brengen.

  reageer
 • Barbara

   

  Geen idee hoe, waar u woont, maar een gastouder/ kinderopvang is zo langzamerhand een bedrijf aan huis geworden. Vraag me af of dat de juiste plek is voor een redelijk aantal kinderen die soms nauwelijks in zo'n tuin passen. Lijkt me dat je daar een speciale vergunning voor moet hebben, of niet?.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat is er mis met een "doorgewone" groenblijvende ligusterheg of beukenheg? Per tien stuks ronde de 3 euro! Twee maal per jaar de heggenschaar erin en je hebt een leuke groenblijvende scheidng tussen buren.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik vind niet dat je iemand kan opleggen een lage/doorkijk schutting te hebben. De buren direct naast mij zijn gastouder waardoor ik de hele dag begluurd wordt door de kinderen. Ik wil graag op mezelf kunnen zijn in mijn tuin en daarom rondom alles dicht maar wel degelijk netjes, onlangs alles vervangen. Ik vind wel dat als het oud, vervallen, smerig en slecht onderhouden eruit ziet dat mensen idd opgelegd kan worden om de boel aan te pakken en op te knappen.

  reageer
 • Henk

   

  1100 en 2200. U bent gezegend met een enorme tuin? Of is het slim nog wat offertes aan te vragen...

  reageer
 • Antej Ha

   

  Die hoge schuttingen rondom zouden gewoon niet toegestaan moeten zijn. Haaks op de woning tot 3 meter uitgaand om inkijk in huis te voorkomen en de rest maar gewoon tot 1 meter hoog. Veel beter voor de buurt.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Flauwekul, u moet gewoon zelf de tuin ophogen wanneer de gemeente dat 1 keer per 15 jaar uitvoert volgens plan doet u dat ook, voor eigen rekening. U had ook uw eigen tuin iedere 5 jaar kunnen ophogen, voor eigen rekening. Het is een waanidee dat de gemeenschap het nu zou moeten betalen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Helemaal mee eens, je kan niet alles op Centrada afschuiven he. Ik zie het zoveel gebeuren dat mensen de hele boel laten verloederen, je amper het tuinpad op kan lopen. En dan lekker tekeer gaan als Centrada het netjes wil hebben....

  reageer
 • Lelystedeling

   

  ook in de Horst gaat dit gebeuren bij het groot onderhoud, ik vermoed dat dit in alle wijken aanstaande is.

  reageer
 • Willem

   

  Dit bericht van de gemeente leidt hier nu eens niet tot schuttingtaal. Dat is wel bijzonder.

  reageer
 • Hannes

   

  Een ware strategie; een Floriade/woonwijk op korte termijn!! "De rest van de verpauperde woonwijken volgt!!"

  reageer
 • Leo

   

  Dat was niet alleen in de bongerd hoor.... ook in de baai,fjord etc moesten de tuinen opgehoogd worden.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Nou ik heb onlangs mijn beide schuttingen vervangen en ga deze echt niet weer vervangen. Heb een koophuis en merk wel dat buurtbewoners niet altijd willen/kunnen investeren in een nette schutting. Veel schuttingen die van ellende uit elkaar vallen, groen zien, een zuchtje wind niet overleven. Ik ben van mening dat je met een koophuis zelf je onderhoud pleegt maar dan ook niet door de gemeente opgelegd kan worden je schutting te vervangen als deze nog goed is. Als je de boel laat verloederen vind ik het wel weer goed, het moet wel netjes zijn in mijn ogen. Daarbij heb je niet altijd zulke fijne buren dat je een lage schutting wil hebben.

  reageer
 • Van Haven

   

  Een goede stevige schutting incl plaatsingskosten heb je niet voor een paar tientjes. Zo ja, dan ziet het er binnen korte tijd weer niet uit.

  reageer
 • Jan

   

  De enige juiste reactie. Laat Centrada maar investeren in de al zo lang uitgestelde woningverbeteringen, zoals fatsoenlijke keukens en badkamers in een aantal wijken waar men deze nog nooit heeft vernieuwd. En de gemeente heeft zich verre te houden van meebetalen aan dit soort zaken. Ook hier is handhaving voldoende als het de spuigaten uit loopt. De meeste mensen hebben alles keurig voor elkaar, en dan die paar aso's krijgen het weer voor elkaar om weer eens de belastingbetaler te laten opdraaien voor hun gedrag. Lees verwaarlozing..

  reageer
 • Oproep media

   

  Oproep aan landelijke media om eens op het beleid van gemeente Lelystad in te zoomen. Nu op kosten door schuttingen en groen..onlangs zijn de bewoners van de bongerd op hoge kosten gejaagd doordat gemeente de straten lieten ophogen...Na jaren verloederen. .bewoners moeten hun tuinen wel ophogen met minstens 20 cm...1100 euro voortuin...2200 achtertuin.....

  reageer
 • Lies

   

  Dat is nogal wat 700 euro voor een schutting.. en dat is dan de helft. Is die schutting van goud? Prima idee hoor overal hetzelfde, maar wat duur..en als je die 700 euro al niet kan betalen?

  reageer
 • Cindy

   

  Dat Centrada dat bij huurwoningen wil doen dat lijkt me geen gek plan. Maar om nu huiseigenaren te dwingen hun schutting te vervangen gast wat ver. Er zijn mensen die dit pas hebben laten vervangen en dan moet Centrada nog kijken voor een passende oplossing?! Hoezo?! Als het er netjes bij staat waarom zou je mensen dan op kosten jagen.. Belachelijk idee!!

  reageer
 • Poe

   

  Verplichting om huisvesting te verzorgen? Centrada heeft overigens gewoon de verplichting om te handhaven dat tuinen er in een bepaalde mate verzorgt uit zien..dat het stelletje tokkies dat niet bijhouden is eerder een gedoogprobleem dat kleingeestige betutteling.

  reageer
 • Poe

   

  Je bent gewoon verplicht om je tuin fatsoenlijk bij te houden als die grenst aan openbare grond..daar hoort een schutting ook bij. Nu tijd dat Centrada en de gemeente eens gaan handhaven, rondje door de waterwijk want het is daar vaak ook niet om aan te Sien.

  reageer
 • De Vries

   

  Aad, als je er voor gezorgd had dat het niet zo'n troep was, was er niets aan de hand. Maar ik geef de gemeente en centrada groot gelijk. De wijk is een grote punzooi door al die oude schuttingen.

  reageer
 • Stevie

   

  Ik moet zeggen dat de Gemeente een punt heeft. Kijk eens naar het verschil tussen Lelystad en Emmeloord bv. In Emmeloord zijn bijna alle tuinen netjes, schuttingen netjes maar ook het openbare groen goed onderhouden.

  reageer
 • Van Haven

   

  Goed initiatief. Vervallen schuttingen geven een wijk een slonzig, verpauperd aanzien. Veel mensen willen best vervangen, maar hebben een zetje nodig om dat echt te gaan doen. Nou heb ik sowieso een hekel aan het getoonde type schutting, vind het alleen mooi als er groen door of langs staat. Opener en groener zal het aanzien van een wijk zeker verbeteren!

  reageer
 • Jaap

   

  Het is toch wat,nog even en je mag je adidaspak ook niet meer aan. Waar moet dat heen.22655

  reageer
 • M.s

   

  Ik hoop dat centrada weet dat composiet erg verkleurd en kromtrekt.

  reageer
 • Aad

   

  Ik ga geen andere schuting neer zetten en me laten dwingen .als ze zo nodig willen betalen ze zelf maar de kosten .ik beheer me eigen portemonnee. Niet de gemeente of de woningbouw .

  reageer
 • Arjan

   

  Dus zo vult Centrada haar verplichting in om huisvesting te verzorgen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Met schuttingen. Wat een kleingeestelijke betutteling.

  reageer
 • Mariska

   

  Super idee, ik ben met mijn tuin de enige die haar erfafscheiding heeft opgebouwd met groen, de rest hangt van bouwvallige en ook nog eens veel te hoge schuttingen aan elkaar. Gedoogsysteem heeft dat alles zo toegalaten.

  reageer
 • Rob

   

  Beetje vreemd voorbeeldfoto van die nieuwe schutting. Die is minstens zo hoog als de bestaande schuttingen en met een beetje Hedera tegen het rooster kun je er net zo min doorheen kijken.

  reageer
 • Dronten

   

  Veel geld is het wel, €700,00. Er zijn mensen die dit niet kunnen betalen. Hoe ga je, als woningbouwvereniging, hier mee om. In Dronten zouden ze ook eens waren strenger mogen zijn op onderhoud van tuinen en schuttingen. In de straat de kruizemunt en de wijk van de oudste woningen in het centrum van dronten mag ook wel eens een controle en maatregelen plaats vinden. Op verschillende plekken ziet het er niet uit. Vooral aan de kruizemunt kun je niet fatsoenlijk langs de achterhalen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert