GPS steeds belangrijker voor landbouwoogst

BANT
Op verschillende plekken in de provincie zijn ze op dit moment weer goed te zien: de grote machines die alle gewassen van het land halen. Vooral graan wordt op dit moment geoogst. In Bant doen ze dat ook, en dan aan de hand van een GPS-systeem. Tegenwoordig een veelgebruikt hulpmiddel in de landbouw. 

Joop Vedelaar heeft een eigen bedrijf met landbouwmachines waarbij hij alleen nog maar via GPS werkt. En hij kan eigenlijk niet meer zonder. "In het voorjaar gebruiken we het met zaaien, dan rij je mooi netjes," legt Vedelaar uit. "En met oogsten is het een groot voordeel dat je altijd uit komt."

Volgens Vedelaar is het ook handig voor de chauffeur, want die kan nu beter opletten of het gewas goed opgepakt en verwerkt wordt. Sturen en gas geven hoeft diegene niet meer te doen, dat gaat automatisch. 

Vedelaar heeft het GPS-systeem nu zo'n zeven jaar in gebruik en doet er steeds meer mee. "Je begint vooral met helemaal recht rijden. Daarna ga je kijken naar de opbrengstmeting en je kan ook je grond ermee glad maken. De mogelijkheden worden steeds verder uitgebreid." 

Nadelen zijn er volgens Vedelaar ook. Zo moet het systeem wel werken wil hij goed aan de slag kunnen en bij een storing is hij soms een uur verder voordat hij weet waar de fout zit. 

reacties (4)

 • Wim van Wegen

   

  Precisielandbouw - ook wel smart farming of precision agriculture genoemd - heeft een grote toekomst en biedt vele mogelijkheden om de opbrengsten per hectare te vergroten in combinatie met een duurzame bedrijfsvoering. Behalve GPS kun je ook denken aan werken met satellietdata en het gebruik van drones waar allerlei sensors onder kunnen worden gehangen die bodem en gewassen in kaart brengen. Mooi vakgebied!

  reageer
 • Blind?

   

  Tja en dan als Nederland voorop lopen in de ontwikkeling en dan die kennis via studieclubjes delen met de rest van de wereld. Heel handig! In oekraine, Frankrijk en oost Europa kan op veel grotere schaal gelandbouwt worden. Leer ze dan zeker hun opbrengts te vergroten en je prijst jezelf helemaal de markt uit. Wat blijft er over in Nederland? Een paar boeren (10% van wat we nu hebben) die gigantisch veel land hebben, en maar bar weinig verdienen. Jammer dat de sector niets geleerd heeft van bijvoorbeeld de melkveebedrijven. Die hebben hun kennis en kunde ook gedeeld met Oost Europa en nu komt ruim 85% van de melk die wij consumeren daar vandaan!!! Met als resultaat dat de ene veehouder na de andere hier over de kop gaat. Succes!!!

 • Ger

   

  Wat er op de machine niet zit gaat ook niet stuk, en van graan van 17 eurocent kun je geen nieuwe combine's kopen.

  reageer
 • Piet

   

  Ach dat zeiden ze vroeger ook zeker toen het paard werd vervangen door de trekker.

  reageer
 • Jaap de Nopper

   

  Koud en kil, de charme en het vakmanschap gaat hiermee verloren, jammer boeren en loonwerkers worden kleurloze robotten

  reageer
 • Loonwerker in Flevoland

   

  Jaap de Nopper. Vakmanschap gaat hiermee verloren, wat een onzin.!!! Wij, loonwerkers in heel Nederland, zijn alle dagen op zoek naar GPS specialisten die onze trekkers en machines kunnen bedienen. Praktisch alle machines worden GPS aangestuurd dat vraagt heel veel vakmanschap en technische inzicht en gewas kennis. Veel van onze medewerkers hebben een HBO opleiding en spreken meerdere talen om vakkennis te kunnen delen met collega specialisten van over de hele wereld. Iemand die denkt ik ga wel lekker trekkerrijden bij een loonwerker kunnen wij vaak niet gebruiken. Vakspecialisten zijn wij nodig !!

 • Dick

   

  Nee, niet koud en kil, er zit nog steeds charme en uitdaging in dit werk. Maar meer en meer "hoe krijg ik met zo min mogelijk meststoffen c/q/ bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk opbrengst van mijn land af. Is voor de boer beter en is uiteindelijk op meerdere fronten voor de consument ook veel beter.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert