Huren opnieuw duurder: "woningen niet aan te slepen"

FLEVOLAND
Een huis huren in de vrije sector in Almere is opnieuw fors duurder geworden. Het afgelopen kwartaal was de huur 23,5 procent hoger dan een jaar eerder. Landelijk gezien de grootste stijging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van huurwoningensite Pararius

Huurders betalen nu 10,52 euro per vierkante meter. Een jaar geleden was dat nog geen 9 euro. De stijging heeft volgens Pararius te maken met de grote vraag naar een woning in Almere. De huursector volgt hiermee de koopsector, die al langere tijd 'booming' is. Dat komt onder meer door de nieuwbouwprojecten in de stad en de lagere prijzen in vergelijking met Utrecht en Amsterdam. 

In de rij
"Mensen staan in de rij voor een huis in Almere. De woningen zijn niet aan te slepen." Dat vertelt makelaarskantoor Inter Immo aan Pararius in reactie op de cijfers. "Dit zijn voornamelijk woningzoekenden die in steden als Amsterdam niet kunnen slagen. Zo komen er ook steeds meer expats naar Almere. Vooral wijken dicht tegen Amsterdam aan, zoals Almere Poort, zijn populair", zo laat het makelaarskantoor weten. 

Te hoog inkomen
Door de huurstijging worden vooral mensen geraakt die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Dat zegt Marcel Trip van de landelijke Woonbond. Dat zijn huurders met een bruto inkomen van meer dan 40.000 euro per jaar. Die inkomensgrens zou volgens de Woonbond eigenlijk omhoog moeten. Ook een huurplafond ziet de bond als oplossing voor de forse stijgingen in de vrije sector.

 

reacties (31)

 • Wim Bos

   

  Politici hebben helemaal niets te vertellen over huurprijzen van vrije sectorwoningen. De crisis van de laatste jaren heeft er echter wel mede voor gezorgd dat er te weinig woningen in de vrije sector zijn gebouwd. Nu het aanbood klein is en de vraag groot kunnen eigenaren vragen wat ze willen. Dit is overigens niet alleen in Almere maar in een groot deel van het land het geval.

  reageer
 • pieter de oude

   

  huisvestingsbeleid is gewoon doorgeschoten met de schandalige marktwerking-mentaliteit van de VVD en dat met een P v d A die het liet gebeuren en niet op de rem trapte, daar zijn ze dan ook oa voor gestraft. De middenklasse is door deze twee partijen volledig financieel kaal geplukt.

  reageer
 • Hannes

   

  Prijssen opdrijven, deze bewuste strategie, gebeurd al jaren! "Monopolistische-spelen waar iedere onroerendgoedsector zijn eigenmarktpositie bepaald! "Waar de regering geen vat opkrijgt! "Waarbij men zelf de gene zijn die de grond voor een habbekrats verkoopt; denkende de woning tekort en economie een oppepper te geven! ""Kijk naar Amsterdam wat er nu gebeurd met de zo geprezen Zuidas! Men zwalkt alle kanten op, denkende de juiste ligging en kwaliteit gevonden te hebben!! "Tot dan??"

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Mijn opmerking was sarcastisch bedoeld, gezien iemands reactie dat dit alles aan de VVD stemmers te danken was :).

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Het staat er heel duidelijk. En ze bedoelen wat er staat. Als je het hier niet wilt geloven, kijk dan eens bijv. op de website van de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/economie/vrijesectorhuren-schieten-in-provinciesteden-omhoog-terwijl-stijging-in-grote-steden-tot-stilstand-komt~a4509442/.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wim Bos

   

  U bent verkeerd geïnformeerd. Politici hebben helemaal geen zeggenschap over de prijzen van woningen in de vrije sector. Net zomin zij iets te vertellen hebben over de prijzen van grasmaaiers, tenten, vakantiereizen, tomaten en deodorant om maar iets te noemen. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Omdat de prijzen van woningen in de vrije sector in bijv. Amsterdam helemaal niet meer te betalen zijn (als zo'n woning al beschikbaar zou zijn) gaan de mensen op zoek naar een woning in de nabije omgeving. Dat drijft de prijzen dan op.

  reageer
 • Andre

   

  Dat mag best, het is vrije sector, geen sociale huur. Er staat in het artikel heel duidelijk dat de huurprijs per vierkante meter van 9 euro in het laatste kwartaal van 2016, naar ruim 10 euro in het eerste kwartaal van 2017 is gegaan. De stijging van 20% klopt dus wel degelijk. Het gaat in ieder geval niet om het aantal huurwoningen zoaks je eerder suggereerde, want daarin is een gigantisch te kort

  reageer
 • Den

   

  Nee, dat mag wettelijk niet. Kortom, geen onrust zaaien. Zie eerdere reactie wat ze wel bedoelen.

  reageer
 • Jo

   

  Volgens mij bedoelen ze een oliebollenkraam waar het meel niet is aan te slepen.

  reageer
 • Lely

   

  Met zo'n inkomen kan je een hypotheek krijgen van zo'n anderhalve ton, als je het redelijk veilig speelt. Niet het onderste uit de kan. Ben je netto nog geen €500,- in de maand kwijt. En in de polder zijn er genoeg huizen onder de €150.000,- te vinden.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wanneer je een huis koopt heb je lang een vast maandbedrag. Dus nee dit stijgt dan verder niet. Ja de huizenprijzen die zijn niet altijd even gunstig maar als je vroeg koopt dan heb je op latere leeftijd misschien een stuk lagere maandlasten.

  reageer
 • ron H

   

  alsof de koopprijzen niet zijn gestegen

  reageer
 • August

   

  Met zo'n salaris kun je het beste iets gaan kopen dan ben je veel goedkoper uit.

  reageer
 • Jan

   

  Vroeg gaan kopen heb je nu veel voordeel!!

  reageer
 • kees

   

  Als dat zo ie, is dat makkelijk op te lossen. Genoegen nemen met minder salaris.

  reageer
 • Ester

   

  Lelystad niet anders. Teveel voor sociale huurwoning en te weinig voor vrije sector. Daar moet echt wat aan gedaan worden.

  reageer
 • Os

   

  Je moet ook (vroeg) gaan kopen heb je nu totaal geen zorgen!!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ja, alle VVD stemmers hebben er voor gezorgd dat de huurprijzen zo stijgen. Om nog maar te zwijgen over alle ellende die dat linkse gepeupel veroorzaakt (heeft). Verder scheer je niemand over één kam hoor..

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Nee. Dat bedoelen ze niet. Ze bedoelen: de huren gaan met 23,5% omhoog. Dat zal niet (meteen) voor iedereen gelden. Maar dit is wat er gebeurt.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Er is volgens mij geld zat beschikbaar om te bouwen, ik denk dat veel gemeenten de grootste dwarsliggers zijn en dan mn. hun besluitvorming en hun grondprijzen. PS: over de lage rente maar gezwegen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Mensen staan in de rij voor een huis in Almere. De woningen zijn niet aan te slepen. En wat gaan ze in Almere, dat toch maar wat graag groeit, doen? OOK de huren enorm verhogen. Is dat niet schieten in je eigen voet?

  reageer
 • August

   

  Juist, de VVD stemmers bepalen hier de vrijsector huurprijzen. Dacht het even niet. Misschien dat ze iets te vertellen hebben over sociale paddestoelensector maar daar weet jij toch meer van?

  reageer
 • kees Wipneus

   

  misschien kan het bij de gemeenteraad verkiezingen al?

  reageer
 • Jaanchi

   

  Je hebt volkomen gelijk, dat is precies het probleem. En de komende 4 jasr gaat het dezelfde kant op, vrees ik.

  reageer
 • Dirk

   

  juist jij snapt t hellemaal hier .

  reageer
 • Kees wipneus

   

  Met dank aan de VVD stemmers, zelfde geld voor de zorgkosten!

  reageer
 • Pk

   

  Ze bedoelen wss dat het aanbod van woningen 23% hoger is dan een jaar geleden. De bestaande huurcontracten worden niet ineens 23% duurder.

  reageer
 • Hans

   

  Het huren (van een woning) is duurder met de gestegen prijzen. Hier is huren als werkwoord gebruikt.

  reageer
 • peter

   

  Ga je minder werken, daalt je salaris en kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning, huurtoeslag, zorgtoeslag enz.

  reageer
 • Gjr

   

  Huren duurder? Laten we daar maar hoger van maken.

  reageer
 • A.

   

  Ondertussen valt iemand met een salaris van 38.000 per jaar tussen wal en schip. Sociale huurwoning verdien je vaak te veel. Vrije sector verdien je te weinig. Gaat lekker zo

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert