Aantal gemeenten overlegt na de vakantie over genderneutraal beleid

FLEVOLAND • Do 3 augustus 2017 | 11:08 • Donderdag 3 augustus 2017 | 11:08
Een aantal Flevolandse gemeenten gaat na de zomervakantie nadenken over de invoering van een genderneutraal beleid. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. 

Regenboogtips
Omroep Flevoland stelde de zes Flevolandse gemeenten en de provincie vragen over hun beleid, naar aanleiding van de gemeente Amsterdam. Die gaat sinds kort genderneutraal te werk. Dat betekent dat ze geen onderscheid meer wil maken in geslacht en seksualiteit en Amsterdammers dus niet meer aanspreekt met 'geachte dames en heren'.
Ook heeft de gemeente een schrijfwijzer met 'regenboogtips' opgesteld over de beste aanspreekvormen. 

In Flevoland is bij een aantal gemeenten ook aandacht voor het onderwerp. We sommen ze even op:

Almere 
In Almere heeft de gemeenteraad eerder al besloten dat er gekeken moet worden naar de aanhef in brieven en de vraag in formulieren of de inwoner een man of een vrouw is. Dat onderwerp werd twee jaar geleden aangekaart door D66 in Almere. 

Lelystad
De gemeente Lelystad heeft nog geen genderneutraal beleid, maar zegt dat het onderwerp wel de aandacht heeft. Mogelijk wordt er na de vakantie gesproken over het onderwerp, zoals de invoering van een gids met regenboogtips en genderneutrale toiletten. 

Dronten
De gemeente Dronten heeft nog geen officieel genderneutraal beleid, maar het college van b en w heeft het al wel kort besproken. Na de zomervakantie buigt ze zich er opnieuw over en gaat dan ook kijken of er in Dronten beleid nodig is. 

Zeewolde 
De gemeente Zeewolde daarentegen is niet van plan de aanspreekvormen aan te passen. Simpelweg omdat er nooit vraag naar is geweest en er ook geen klachten over binnenkomen. Wel heeft Zeewolde een genderneutraal toilet: "Dat komt toevalligerwijs omdat er één publiekstoilet is waar iedereen gebruik van kan maken", zo laat een woordvoerder weten. 

NOP 
Volgens een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder spreekt de gemeente haar inwoners altijd zo persoonlijk mogelijk aan. En soms is dat, onbewust, genderneutraal door bijvoorbeeld de aanhef 'beste deelnemers'. Al wordt de aanhef 'beste heer/mevrouw' ook gebruikt. Er is nog geen voornemen om dat aan te passen, laat de woordvoerder weten. Ook komen er geen genderneutrale toiletten: "Het gemeentehuis is in 2013 verbouwd en toen is gekozen voor aparte toiletgroepen."

Urk
De gemeente Urk heeft geen plannen om het beleid qua aanspreekvormen te veranderen.
Op de vraag of er ook gekeken wordt naar de invoering van genderneutrale toiletten, laat de gemeente weten dat dat niet in de planning zit: "iedereen mag gebruik van de toiletten maken daar waar degene behoefte aan heeft."

Provincie Flevoland 
Op het provinciehuis is er nog niet gesproken over een genderneutraal beleid, zo laat een woordvoerder weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel