Aantal gemeenten overlegt na de vakantie over genderneutraal beleid

FLEVOLAND
Een aantal Flevolandse gemeenten gaat na de zomervakantie nadenken over de invoering van een genderneutraal beleid. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. 

Regenboogtips
Omroep Flevoland stelde de zes Flevolandse gemeenten en de provincie vragen over hun beleid, naar aanleiding van de gemeente Amsterdam. Die gaat sinds kort genderneutraal te werk. Dat betekent dat ze geen onderscheid meer wil maken in geslacht en seksualiteit en Amsterdammers dus niet meer aanspreekt met 'geachte dames en heren'.
Ook heeft de gemeente een schrijfwijzer met 'regenboogtips' opgesteld over de beste aanspreekvormen. 

In Flevoland is bij een aantal gemeenten ook aandacht voor het onderwerp. We sommen ze even op:

Almere 
In Almere heeft de gemeenteraad eerder al besloten dat er gekeken moet worden naar de aanhef in brieven en de vraag in formulieren of de inwoner een man of een vrouw is. Dat onderwerp werd twee jaar geleden aangekaart door D66 in Almere. 

Lelystad
De gemeente Lelystad heeft nog geen genderneutraal beleid, maar zegt dat het onderwerp wel de aandacht heeft. Mogelijk wordt er na de vakantie gesproken over het onderwerp, zoals de invoering van een gids met regenboogtips en genderneutrale toiletten. 

Dronten
De gemeente Dronten heeft nog geen officieel genderneutraal beleid, maar het college van b en w heeft het al wel kort besproken. Na de zomervakantie buigt ze zich er opnieuw over en gaat dan ook kijken of er in Dronten beleid nodig is. 

Zeewolde 
De gemeente Zeewolde daarentegen is niet van plan de aanspreekvormen aan te passen. Simpelweg omdat er nooit vraag naar is geweest en er ook geen klachten over binnenkomen. Wel heeft Zeewolde een genderneutraal toilet: "Dat komt toevalligerwijs omdat er één publiekstoilet is waar iedereen gebruik van kan maken", zo laat een woordvoerder weten. 

NOP 
Volgens een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder spreekt de gemeente haar inwoners altijd zo persoonlijk mogelijk aan. En soms is dat, onbewust, genderneutraal door bijvoorbeeld de aanhef 'beste deelnemers'. Al wordt de aanhef 'beste heer/mevrouw' ook gebruikt. Er is nog geen voornemen om dat aan te passen, laat de woordvoerder weten. Ook komen er geen genderneutrale toiletten: "Het gemeentehuis is in 2013 verbouwd en toen is gekozen voor aparte toiletgroepen."

Urk
De gemeente Urk heeft geen plannen om het beleid qua aanspreekvormen te veranderen.
Op de vraag of er ook gekeken wordt naar de invoering van genderneutrale toiletten, laat de gemeente weten dat dat niet in de planning zit: "iedereen mag gebruik van de toiletten maken daar waar degene behoefte aan heeft."

Provincie Flevoland 
Op het provinciehuis is er nog niet gesproken over een genderneutraal beleid, zo laat een woordvoerder weten.

reacties (22)

 • Julia

   

  Hebben wij niets beters te doen dan deze flauwekul?

  reageer
 • julienee

   

  Helemaal mee eens. afronden deze flauwekul en over op de volgende : de zwarte pieten discussie!

 • Urker

   

  Er wonen net zo veel mensen die Pietertje heten in NL als genderneutrale mensen. Waarom zetten we in de aanhef dan geen Beste Pietertje, daar kan iedereen zich toch ook gewoon mee identificeren? Geeft toch veel vrolijkere reacties? Ik ga even pieteren, Ipv ik ga even naar het genneutrale toilet

  reageer
 • .\/\/.

   

  Weet je, dit is niet zozeer om een piepkleine minderheid te plezieren, maar vooral om ons veranderend mensbeeld uit te drukken. Vooruitgang. Beschaving.

  reageer
 • jo jo

   

  lees je eerdere berichten.. Totaal de afslag gemist.

 • Wouter

   

  Alsof er geen belangrijkere zaken zijn waar oplossingen voor moeten komen! Heeft men niets beters te doen? Nog altijd is het zo, er zijn niet meer dan 2 smaken; of VROUW of MAN.

  reageer
 • Frank

   

  Wat een flauwe kul. Als ik met meneer aangesproken zou willen worden zou ik mij nu weer gekwetst voelen. Ga eens met belangrijkere zaken bezig

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jo jo

   

  Insane. Dat het überhaupt de aandacht heeft zeg.....

  reageer
 • Moraalridder

   

  Ik ga voor geachte mens. En laat iedereen poepen waar zij willen. Weer een probleem opgelost en doorrrr.

  reageer
 • Henny

   

  Als de Gemeenten in Flevoland belangrijke zaken wil gaan bespreken na de vakantie dan kunnen ze als eerste de wantoestanden in de Gezondheidscentra's bespreken en daar een goede oplossing voor te zoeken. Genderneutrale toiletten is Zo geregeld want men hale gewoon de poppetjes van de toiletdeuren en alleen het voord toilet is voldoende. Briefhoofden kunnen volstaan met L.S.,een zeer onvriendelijk begin maar zo laat je de echte transgenders in hun waarde en hebben ze de lijdensweg niet voor niets ondergaan.

  reageer
 • Barbara

   

  En als ze dan toch gaan nadenken over zakenwat er ondersteboven gehaald moet worden graag een einde maken aan dat "fijne dag nooooog" gedoe bij de kassa's in winkels. Dat opgelegde pandoer slaat lang niet altijd aan en is voor dames en heren die onbekend zijn met situatie van klanten lang niet altijd van toepassing. Doe gewoon, wees jezelf is meer dan genoeg. Met dank mede namens de toiletjuffrouw.

  reageer
 • Tinus

   

  Niet echt een punt in Lelystad. Maar Leefbaar Lelystad zal wel weer met een voorstel komen. Als dat zo is dan luisteren ze echt goed naar de bewoners. Of is het een persoonlijk dingetje aan het worden van WB?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik wil gewoon als meneer aangesproken worden en niet als gender. We zijn helemaal gek geworden.

  reageer
 • ron H

   

  wat toiletten betreft vind ik een heel raar nieuw beleid. we weten toch allemaal waarom er man vrouw op de toiletten staat. dat heeft niets met het geslacht te maken maar de manier van schoonheid de manier waarop veel mannen het toilet vervuilen. Mogen dames het voorrecht houden een relatief vaak schoner toilet te treffen? dat is geen discriminatie maar een simpel praktisch onderscheid met een groot nut. ha ha ik zou een petitie starten als ik vrouw was voor het behoud van het vrouwtjes symbool.

  reageer
 • Naturist

   

  Op naturisten zijn de toiletten en douches al jaren genderneutraal. Ook vrouwen maken er vaak een puinhoop van.

 • Lelystedeling

   

  Sorry ik ben zelf een vrouw maar als ik zie hoe dames vaak de wc's achterlaten dan schaam ik me daar gewoon voor! Heb ook als bijbaan in de schoonmaak gewerkt en ook daar waren de damestoiletten altijd veel viezer dan de mannentoiletten.

 • Guderian

   

  Wat een geneuzel

  reageer
 • Willy Wapstra

   

  Ik hou niet van opscheppen. Maar ik wil er toch wel even op wijzen dat ik op dit punt een vooruitstrevend persoon ben. In mijn huis bevindt zich namelijk al vanaf de oplevering een genderneutraal toilet.

  reageer
 • Eefje

   

  Ik snap ook niet waar we ons druk om maken. Er blijven toiletten beschikbaar, er verdwijnen alleen bordjes. "Beste inwoner" of "Beste heer/mevrouw" boven een brief maakt voor niet-transgenders niets uit, je bent immers ook een inwoner. Dus de ophef, ik snap het niet. Er wordt immers niemand iets afgepakt. Leven en laten leven.

  reageer
 • August

   

  Het klinkt nogal oneerbiedig, ik wens door mijn kinderen als pap te worden aangesproken en uiteraard mijn vrouw als mam. Ik zou het van de zotte vinden dat ik als beste luisteraar; bestuurder; reiziger; iemand; door mijn kinderen zou worden aangesproken. Ik ben nu eenmaal man en doe mannen dingen en zo wil ik ook aangesproken worden. Het kleine deel wat met zichzelf worstelt omtrent identiteit weet van zich zelf wel na verloop van tijd welke sekse het best bij hem/haar past.

 • ??

   

  Een ziek land.... Dat is waar we in leven.. Bah!!

  reageer
 • Jojo

   

  Ach we worden al zo lang geregeerd door minderheden. En eindelijk is nu de kleinste minderheid gevonden. Dus waarom niet

  reageer
 • Wilbur Johnstone

   

  Volledig mee eens.

 • Jan

   

  Flauwekul waar we ons druk om maken. Ga eerst serieus werk verrichten om van die oranje status af te komen. Als zo doorgaat is Almere met de PvdA aan het roer dan ontvangen we straks status rood.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Het lijkt me beter als de financiële mensen zich bezig houden met die oranje status.... die status heeft hier toch niks mee van doen?! Gelukkig zijn er veel specialismen binnen de gemeenten/provincies, ieder doet waar hij/zij goed in is.

 • Frans de Beer

   

  Ik snap dit hele gedoe niet. Het overgrote gedeelte van de bevolking is hetero en heeft dus geen enkel probleem met dames en heren. Een klein gedeelte van de heren is homofiel, maar deze willen nog steeds wel met "heer" aangesproken worden Een klein deel van de dames is lesbisch, ook deze hebben er geen probleem mee om als "dame" aangesproken te worden Een nog kleiner deel is transgender. Deze zijn van het ene hokje naar het andere hokje verhuisd en vinden (indien juist toegepast) dames en heren dus prettig Dan blijft er over (ca. 0,5%) die niet exact weten wat ze willen. MOETEN WIJ NU HIEROVER AL DIE OPHEF MAKEN?

  reageer
 • Boels

   

  Eens. Misschien weer normaal doen door iedereen in de eigen waarde te laten. Het lijkt mij meer aandacht zoeken voor persoonlijke problematiek.

 • .\/\/.

   

  Je houdt je krampachtig vast aan je clichés, maar de werkelijkheid haalt je rechts in.

 • kees d.

   

  Je bent goed op de hoogte. Maar bij de radio roepen al heel lang "geachte luisteraars" en toen der tijd opende Mies Bouwman altijd met lieve mensen. WAT IS JOU PROBLEEM OM HET EENS ANDERS TE DOEN????

 • j a n

   

  O o o wat overdrijven we weer in de nl doe gewoon maar alles aan passen gaat veel te ver

  reageer
 • Wat een gekken zeg!

  reageer
 • flevo

   

  Zucht... Laten we ons alstublieft verre houden van deze waanzin...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert