Consument gaat voor 'veilige eieren' naar de boer

FLEVOLAND
Welk ei is veilig? En waar kan je die kopen? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden. Daardoor blijven de eieren in de supermarkt liggen terwijl ze bij boeren die eieren aan de weg verkopen niet zijn aan te slepen. 

Even geen eieren
Bij PLUS Postma in Lelystad werden de afgelopen week de helft minder eieren verkocht. Volgens bedrijfsleider Luuk Tijs komt dit door de uitlatingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Sinds de melding is gekomen dat we tot zondag geen eieren moeten eten zien we dat de verkoop is gedaald. Je hoort klanten er ook over, dat ze deze week even geen eieren mee willen nemen." De supermarkt heeft alle eieren die de stof fipronil zouden bevatten uit de winkel gehaald. "We hebben donderdagavond de laatste terugroepactie gehad en daardoor zijn al onze eieren nu veilig."

Eieren direct van de boer
Ondanks de terugroepacties van de supermarkten zijn niet alle klanten er gerust op. Zij gaan voor hun doosje eieren naar boeren die ze vanaf het erf verkopen zoals Ard van der Weele uit Lelystad. De pluimveehouder heeft 80.000 kippen en verkoopt een klein deel van de eieren via een eierautomaat. Hij krijgt veel telefoontjes en berichtjes met vragen of zijn eieren veilig zijn. "We krijgen veel nieuwe klanten die de eieren in de supermarkten niet vertrouwen. Wij kunnen garanderen dat we het middel tegen bloedluis nooit gebruikt hebben en dat kunnen de klanten ook checken."

Van der Weele is niet de enige die een toeloop ziet. Ook andere boeren die eieren aan huis verkopen zien dat het drukker is. Bij sommigen zijn de eieren dan ook op. 

Eieren waren al besmet
Ondanks dat de verkoop van eieren bij PLUS Postma deze week tegenvalt maakt de bedrijfsleider zich geen zorgen. Hij denkt dat iedereen na een week of twee weer aan de eieren zit. "De eieren waren hiervoor ook besmet en die hebben we opgegeten. Ik heb niemand gehoord dat er wat mis is geweest. Dus ik verwacht dat het op den duur wel weer goed komt."

reacties (14)

 • naïef

   

  Deze boer is dus de spreekwoordelijke slager welke zijn eigen vlees keurt. Alsof hij de vlooien op de kippen persoonlijk zelf afvangt. Er wordt op allerlei manieren met ons voedsel geknoeid zowel tijdens de productie als na de productie. De producenten hebben vrijwel geen financiële ruimte meer omreden eerdere product schandalen en dit in alle sectoren, het is niet voor niets dat vlees verrijkt word met chemicaliën om het volume te laten toenemen. Je ziet dat voedsel en waren autoriteiten naar de pijpen van de producenten dansen, anders waren ook de producten uit de schappen verwijderd waar deze chemisch verontreinigde eieren en kip in verwerkt zijn. De autoriteiten maken simpelweg een berekening welke een verlies van de menselijke populatie als toelaatbaar aanmerkt.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Toch grappig, die eieren zijn al veel langer besmet dan nu de afgelopen 2 weken. Al die eieren zijn geconsumeerd, verwerkt in mayonaise, aardappelsalades, eiersalades etc. etc. dus we hebben allang deze stof tot ons genomen.

  reageer
 • Warande

   

  Wij gaan al een hele tijd naar deze eier automaat omdat het ook wel fijn is dat je de koppies ziet rondrennen

  reageer
 • Maria

   

  Ik heb mijn eitjes die in de koelkast stonden heerlijk op gegeten, wel de code gecontroleerd natuurlijk (basic witte ei vd AH die ze uit de schappen hebben gehaald). Maar dan kan je nu alles wel laten liggen in de supermarkt, in hoeveel producten worden eieren wel niet in verwerkt. Vanmorgen nog gewoon eieren gehaald in de supermarkt.

  reageer
 • Monica

   

  Een boer hoeft geen verstand van "gif" te hebben... Daarvoor huren ze dus een bedrijf in met verstand van zaken om de bestrijding van ongedierte zoals bloedluis voor ze te regelen. In dit geval kan je de boeren wel verwijten dat ze bij het inhuren van ChickFriend niet gecontroleerd hebben of dit wel een gecertificeerd bedrijf was. En dat was het dus niet... Bovendien zou ik als boer toch echt wel willen weten waarmee ze iets doen, en dat zwart op wit willen hebben voor ik het zou laten uitvoeren. Ik denk dat ook de wet hierin te kort schiet, want ChickFriend kon gewoon zijn gang gaan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Naar ik heb begrepen waren de zorgen van redelijk denkende mensen echt niet overbodig. En het is ook geen hype omdat het komkommertijd zou zijn. Het is gewoon een criminele bende die rijk kon worden van de giftige stof die in kip en ei belande. Over het eten van de kip hoor je gek genoeg niks. Ikzelf wil wel weten hoe lang dit gifmiddel al terecht is gekomen in andere voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken, denk aan mayonaise, pasta's ,kant en klaar maaltijden, kroketjes, koek en taarten etc.En sommige bio-boeren, vallen me ook wel wat tegen. Ongedierte zouden ze toch bestrijden met natuurlijke middelen? Arme diertjes...Ze zullen wel snel naar de gaskamers moeten..

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Wij kunnen garanderen dat we het middel tegen bloedluis nooit gebruikt hebben en dat kunnen de klanten ook checken." Alleen als dat echt zo is, goed controleerbaar (ik vraag me wel af: hoe?) zou ik ze bij de boer halen. Want ik weet niet of de mensen het weten: de eieren in de supermarkt komen van .....een kippenboer. En de boer kan veel zeggen, maar kan hij het ook aantonen?

  reageer
 • Jan

   

  Wat ik frappant vind is dat je 100 keer kan zeggen dat roken ongezond is, maar iedere supermarkt blijft ze verkopen, maar zodra er iets aan een eitje mankeert, (waar je voordat je klachten kan gaan krijgen, je een paar 100 moet hebben gunuttigd) de schappen leeggehaald worden.

  reageer
 • Hans K

   

  Volgens mij valt het allemaal best mee. Stoppen met roken zal meer levens sparen dan het eten van Barnevelder eieren.

  reageer
 • Wilma

   

  Iedere boer zou wel zonder gif willen maar dan zullen u en ik daar wel voor moeten betalen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  En daar zit het probleem, ons voedsel is te goedkoop en de producent moet allerlei stunts uithalen om nog enig rendement te verwerven. OPLOSSING: minder (vr)eten maar wel betere kwaliteit en niet alles op de producent afschuiven.

 • Henk

   

  Boeren moeten eens van alle gif afblijven. Het is te zot om te denken dat je ons eten met gif moet kweken voor de gezondheid.

  reageer
 • kees d.

   

  Henk even bij de les blijven. Bloedluis komt bij alle vogels voor van je Kanarie tot en met de huismus. Dat bedrijf uit Barneveld dat was ingehuurd om voor vogels de zeer lastige bloedluis te verdelgen had haar bestrijdingsmiddel kant en klaar in België gekocht. En is daarmee aan het werk gegaan. Denk jij nu heus dat Boeren bewust hun winkeltje slopen? Deze Kippenboeren kunnen van niemand enige compensatie krijgen. De eerste Kippenboer is reeds failliet en er zullen er best nog een paar volgen. En jij durft te zeggen dat ze het zelf doen?

 • Jaap de Nopper

   

  Waar je geen verstand van hebt moet je geen oordeel over vellen.

 • Antej Ha

   

  Het komt niet door de uitlatingen van NVWA maar door het kiezen voor een goedkoop ontsmettingsbedrijf wat veel te sterke middelen heeft gebruikt. De truuk is om de gemeenschap straks te laten betalen voor het gemalverseer van zo'n bedrijf wat ze zelf kiezen.

  reageer
 • Wat histerie over een ei. Men heeft al 1 a 2 jaar deze "besmette eieren"gegeten en nu zijn ze hartstikke verkeerd, en dat door een dwaze uitspraak van een zich deskundig noemde leek, een heer van Zoeren van de voedsel en warenautoriteit. Ik blijf ze normaal consumeren. Nu lees je weer dat glutenvrij eten zeer ongezond is.. En wat komt er morgen??????

  reageer
 • De ingenieur

   

  Boerenpraat om verwarring te zaaien, de gifstof zit helemaal niet al 2 jaar in de eieren. Zelfs als het wel zo was dient men nog onmiddellijk de boel aan te pakken.

 • Bert

   

  De beestjes worden daar top verzorgd

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert