Topprestatie voor duif Leontine

URK
Duivenmelker Pieter Woord uit Urk is enorm trots op zijn duif Leontine. Het beestje vloog razendsnel vanuit het zuiden van Frankrijk naar Urk. De 1135 kilometer vloog ze in 17,5 uur tijd. Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van 74 kilometer per uur. 

100.000 euro
Met deze topprestatie is Leontine de snelste van 15.000 duiven die meevlogen aan de marathonwedstrijd. Duivenmelkers uit zes landen deden mee aan de wedstrijd. Door het snelle vliegen is ze een echt bekende naam geworden in het duivencircuit en staan de kopers in de rij.

Het is niet de bedoeling om Leontine te verkopen. Volgens Woord kan de vogel wel 100.000 euro opleveren maar Leontine is niet te koop.  ''Je kan alles wel omzetten in geld maar geld maakt niet per definitie gelukkiger. Ik wil met Leontine fokken en proberen nog betere duiven voor de toekomst te kweken.'' 

Eieren
Het is de snelste race die Leontine ooit gevlogen heeft. Pieter Woord heeft wel een idee waarom de duif zo snel naar Urk terug wilde. ''Twee weken voor ze mee ging op de vlucht heeft ze eieren gelegd. Waarschijnlijk voelde ze beweging in de eieren en wilde ze snel terug.'' De eieren zijn inmiddels uitgekomen. De moeder en de twee jonge duifjes maken het goed. 
 

reacties (8)

 • Marcel

   

  Wat een prachtige prestatie van deze duif. Ze wordt zo goed verzorgt in Urk dat ze snel weer naar huis wilde vliegen. Dat deed ze zelfs door in de nacht door te vliegen. Dat kon nu omdat het bijna volle maan was en er dan nog voldoende licht is om te vliegen. Duiven vinden vliegen heerlijk en zien dat niet als een belasting. Als ze uit het hok worden gelaten vliegen ze uit zich zelf al meer dan een uur en dat twee keer per dag. De duiven die meer dan 1100 km af kunnen leggen in een wedstrijd krijgen daar een speciale opleiding voor. Ze gaan dus goed voorbereid en uitgerust beginnen aan een wedstrijd. Omdat Leontien aan en internationale wedstrijd deelnam moest ze het ook opnemen tegen duiven die hun hok 500 km dichter bij de losplaats hadden staan. Als je dan als duif een hogere gemiddelde snelheid weet te bereiken van alle 6 deelnemende duiven uit 6 verschillende landen dan ben je een hele grote kampioen. Zeker weten dat deze duif na deze prestatie nog heel lang vertroeteld zal worden door haar baasje.

  reageer
 • CJW

   

  Komt dit niet in de buurt van dierenmishandeling? Vogel die net eieren heeft gelegd transporteren naar Frankrijk! Geen wonder dat ze als een speer terug wil, want er moet gebroed worden. Eieren leggen kost een hoop energie en dan mag ze enkele honderden kilometers terug vliegen. Binnenkort mag ze vast weer op reis, om dan met nog grotere haast naar haar jongen te vliegen.

  reageer
 • Dick

   

  Ik wou dat ik een duif was.

  reageer
 • Deze duif had dus geen last van zwarte zaterdag in Frankrijk. Is alle files voorbij gevlogen, super gedaan...

  reageer
 • Kim

   

  Eigenlijk is het best sneu. Ze laten de duiven eitjes leggen. Dan wordt de moeder weg gehaald en naar Frankrijk vervoerd. Vervolgens wil ze als een malle naar haar kroost. Met 174 km/ukun je wel stellen dat haar moeder instinct geweldig is. Niet alle mama's komen terug. Een traditie die erbij hoort maar ook wel iets om over na te denken. Daarmee stek ik overigens niet dat duivenmelkers slechte mensen zijn. Want om je duif zo in conditie te krijgen is veel aandacht nodig.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Vind het idd sneu, eieren laten leggen en vervolgens naar Frankrijk brengen. Dan is het niet zo heel gek dat ze zo snel terug is.

 • Ron

   

  Ze krijgen wel een topverzorging, het beste voer, medische begeleiding etc. En ja daar moeten ze voor vliegen.

 • laat alle reacties zien
 • Duivinne

   

  Van harte gefeliciteerd

  reageer
 • Almeertje

   

  Wat is de natuur toch prachtig. Erg fijn dat u de duif niet verkoopt voor zoveel geld. Mooi hoor om nog betere duiven te fokken.

  reageer
 • Jantje

   

  Ik zou zeggen : Een goed slot op het duivenhok, en up-to-date camera beveiliging !!!!!!!! Nu mensen weten dat er op Urk 100.000 euro ergens, ergens in een hok zit...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert