Hek langs dijk keert niet terug

ZEEWOLDE
Het hek dat langs een deel van de Zeewolderdijk tussen de autoweg en het fietspad stond, komt niet meer terug. De dijk langs het Wolderwijd is de afgelopen weken opgeknapt. Bij die werkzaamheden is ook het hek verdwenen dat jaren geleden werd geplaatst als veiligheidsmaatregel na een ernstig ongeluk. 

In 2004 kwamen drie jongens om het leven bij een scooterongeluk. Een scooterrijder uit Zeewolde en twee jongens uit Harderwijk op een scooter botsten frontaal op elkaar op het fietspad. De oorzaak van het ongeluk is nooit vast komen te staan, maar de aanname was destijds dat de slachtoffers verblind werden door koplampen van auto's op de hoger gelegen dijk. Het hek werd geplaatst om verblinding tegen te gaan. 

Volgens de provincie Flevoland, beheerder van de Zeewolderdijk, zijn er de dertien jaar die daarop volgden geen ongelukken meer gebeurd en is enig effect van het hek niet aangetoond. 
 

reacties (13)

 • Hetty

   

  Heel erg jammer dat de hekken weg zijn. Wij waren die bewuste nacht toen het net was gebeurt erbij. Als je ziet hoe auto,s nu nog steeds zo hard rijden met groot licht dan kan je er op wachten dat zoiets weer gebeurt

  reageer
 • Fleur

   

  Huh?! Er zijn 13 jaar geen ongelukken meer gebeurd, en er is heen bewijs??? Meneer heeft vast zelf geen pubers die over die dijk gaan of heeft misschien de impact niet meegemaakt toen! Zelf voelt jet voor mij toch prettiger met hek en weet van veel mensen dat dje er ook zo over denken. Maar goed aan de gebruikers van de dijk wordt weer eens niets gevraagd! En kom op denk nog eens na over een goede reden ipv ja ach er is niets gebeurd dusss. Iedereen weet dat het uiteindelijk om geld draait.

  reageer
 • Piet

   

  De oversteek voor fietsers was niet veilig,. Je uitzicht word belemmert door een paar grote verkeersborden op oog hoogte. Mischien is dat inmiddels al opgelost.

  reageer
 • Roel

   

  Een nog betere oplossing is; voor donker thuis zijn.

  reageer
 • Pzaal

   

  Als er juist geen ongelukken meer gebeuren sinds het hek er staat heeft het hek toch wel juist zijn functie bewezen? Of ben ik nu achterlijk??

  reageer
 • Dick

   

  Ja inderdaad, dat zijn aannames gedaan op gevoel. Net als een andere reaguurder, "ik strooi al jaren hagelslag op stoelen en banken, werkt heel goed tegen beren". Omdat ik dat doe hebben we geen beren in Flevoland.

 • Marlies.

   

  Goed punt!

 • laat alle reacties zien
 • Tineke M.

   

  Ik fietste net over de dijk, voelde me niet echt veilig! Er moet echt een hek komen, nog beter zou zijn een vangrail. Zeker niet afwachten op een ongeval. Nog iets positefs: Het fietspad is lekker breed geworden.

  reageer
 • Jansen

   

  Als je zo kort door de bocht redeneert kunnen ook alle verkeerslichten weg.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het plaatsen was een daad van onmacht en het weglaten is er ook één van totaal onbenul. Er ontbreekt iedere logica. Wel is er geld genoeg van de gemeenschap. Ik ben als hardloper getuige geweest van een frontale botsing van twee brommers en als fietser ben ik wel eens aangereden door twee geintrappende en slingerende mannen op een tegemoetkomende een brommer. Botsen zonder aanwijsbare oorzaak gebeurt iedere dag. Vooral op het fietspad.

  reageer
 • Dick

   

  "Het effect van het hel is niet aangetoond". Nee, hehe, een hek met een maaswijdte van 5x5cm gaat echt de verblinding door koplampen niet voorkomen. Dat had ik de heren technici bij de provincie ook wel kunnen vertellen. Als je echt verblinding tegen wilt gaan zul je maatregelen als op de Ketelbrug (groene paaltjes op de vangrail) moeten treffen.

  reageer
 • Pietje Precies

   

  Het is duidelijk dat jij geen ervaringsdeskundige bent. Het scheelt absoluut. Het gaat vooral om het licht van een auto als deze pak 'm beet 500 meter voor je rijdt, niet om de auto die 10 meter voor je rijdt, want dan komt het licht vanaf de zijkant. Als ze pak 'm beet 500 m. voor je je tegemoet rijden, is het alsof deze redelijk recht op je afkomt. Dan hebben alleen de paaltjes van het hekwerk al voldoende effect om het licht behoorlijk te reduceren. Door de paaltjes en het gaas verstrooid het licht ook, waardoor tegenliggers op het fietspad ook meer licht op zich krijgen.

 • August

   

  Dertien jaar geen ongeluk terwijl er een hek stond dus hek is overbodig, ik snap het niet.

  reageer
 • Marian

   

  GEEN EFFECT ????? In dertien jaar geen ongeluk dan lijkt het mij dat het hekwerk wel degelijk effect heeft gehad.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, Marian, dat kippengaas wat daar te zien is heeft geen enkel effect. Nul, noppes, nada.

 • Pietje Precies

   

  Overigens heeft het weghalen van de hekken het effect dat de weg veel ruimer/breder lijkt. Er wordt dus nu massaal harder gereden. Dat komt de verkeersveiligheid blijkbaar ook ten goede...

  reageer
 • Pietje Precies

   

  Doordat er geen ongelukken meer zijn gebeurd, is het effect van het hek niet aangetoond???? Omgekeerde wereld! Het is toch andersom? Het hek heeft ongelukken voorkomen, doordat fietsers/brommerrijders niet meer verblind konden worden. Dus nu eerst een ongeluk afwachten en dan alsnog de hekken weer plaatsen?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Er is geen enkel wetenschappelijk verdedigbaar bewijs dat het hek ongelukken heeft voorkomen. Dat ze er niet waren wil niet zeggen dat er wel zouden zijn geweest zonder hek. Dit is de klassiek bedrogmethode om bovennatuurlijke machten aan te tonen. Zijn er op andere plekken zonder hek wel ongelukken gebeurd? Als je gewoon rechts houdt krijg je geen frontale botsingen. Ook niet wanneer je in je ogen geschenen zou worden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert