'Auto's krijgen te veel ruimte op straat'

ALMERE
Fietsers en voetgangers in Almere delven het onderspit als het gaat om ruimte op de straat. Fietsers krijgen 14 procent van alle ruimte en voetgangers een derde. Automobilisten krijgen daarentegen meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie naar de ruimte op straat in de 20 grootste gemeenten.

Vooral Almere Hout is volgens Milieudefensie een waar autoparadijs. Daar is 77 procent van de ruimte op de weg bestemd voor het autoverkeer en parkeerplekken. De wijk staat daarmee landelijk gezien op nummer twee van woongebieden met de meeste ruimte voor de auto. In Almere Haven en Almere Poort zijn fietsers juist wat beter af. Op de website mijnruimte.nu kan per wijk van de 20 grootste gemeenten worden gekeken hoe de verdeling is.

Milieudefensie vindt dat er meer ruimte voor wandelen en fietsen nodig is om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. De stad zou volgens de organisatie voor mensen moeten zijn en niet voor auto's. Milieudefensie roept gemeenten daarom op in actie te komen via een petitie.

In alle onderzochte steden krijgt het autoverkeer ruim baan. Apeldoorn spant de kroon met 61 procent van de ruimte voor automobilisten. In Den Haag krijgen vooral voetgangers veel ruimte, namelijk 43 procent, tegen 46 procent voor de automobilisten. 

 

reacties (26)

 • marc van rooij

   

  Milieu defensie heeft haar mond vol over het milieu, begin dan eerst met het terug brengen van het schrikbarende aantal drempels in Almere Het is vast komen te staan dat het CO2 gehalte en het fijnstof gehalte vele malen hoger is in een gebied met drempels dan zonder drempels.

  reageer
 • Jan

   

  Dit is weer een onderzoek van milieudefensie die waarschijnlijk klauwen met geld heeft gekost, door onderzoekers die bewust of onbewust feiten blijkbaar niet op orde hebben. En daarbij is het nog maar de vraag of men meer gaat fietsen in Almere bij meer fietspaden daarbij zouden zij er beter aan doen om fietspaden efficiënter te plaatsen b.v. Ter hoogte bij sportschool de mix heb je een kruising waarbij je als fietser helemaal om moet fietsen waarom geen zebrapad over het kruispunt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Ter hoogte bij sportschool de mix heb je een kruising waarbij je als fietser helemaal om moet fietsen waarom geen zebrapad over het kruispunt." - omdat zebrapaden niet voor fietsers zijn.

 • Jan

   

  Dit is weer een onderzoek van milieudefensie die waarschijnlijk klauwen met geld heeft gekost, door onderzoekers die bewust of onbewust feiten blijkbaar niet op orde hebben. En daarbij is het nog maar de vraag of men meer gaat fietsen in Almere bij meer fietspaden daarbij zouden zij er beter aan doen om fietspaden efficiënter te plaatsen b.v. Ter hoogte bij sportschool de mix heb je een kruising waarbij je als fietser helemaal om moet fietsen waarom geen zebrapad over het kruispunt.

  reageer
 • Ohm1981

   

  Gek hè, auto's en vrachtwagens zijn breder dan fietsers en voetgangers. En we betalen er een smak geld voor. Lekker he Milieudefensie, azijn.

  reageer
 • HH

   

  En alle woonstraten waarop zowel auto als fiets mogen, en de woonerven waarop alle verkeer inclusief voetgangers bewust gemengd worden, worden voor het gemak maar bij de auto geteld? Ik mis een grote categorie gemengd verkeer. Milieudefensie bedient zich duidelijk van 'alternative facts'. Waar blijven de kritische journalistieke vragen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Automobilisten betalen er ook stevig voor door middel van de wegenbelasting en brandstofaccijns. Ze betalen zelfs meer dan dat de overheden aan wegen uitgeven (bron: onderzoek door Ecorys in opdracht van de ANWB). Fietsers en voetgangers betalen niets extra. Milieudefensie brult dus ten onrechte; gezien het geld dat ze betalen, hebben juist de automobilisten recht op nog meer ruimte. Voer het fietsplaatje maar weer in, en plaats betaalapparatuur bij fietsenstallingen.

  reageer
 • Arie

   

  Wat een ongeloofgelijk gelul. En wie betaald dit onderzoek? Hou je bezig met relevante zaken. Ach ja almere wil meedoen met de groten. Daarom deze kul en geld verspillende onderzoeken.878854

  reageer
 • Me

   

  ...dus óndanks dat 44% van de ruimte voor fietsers en voetgangers is, maakt slechts 10% van de bewogen kilometers aan fietsers en voetgangers hiervan gebruik! Julie(="milieu defensie") conclusie zou moeten zijn: Er is véél te veel ruimte voor de fietsers en voetgangers: meer ruimte voor auto's, minder files, minder uitlaatgassen! De fietsers en voetgangers maken er veel te wéinig gebruik van en zitten de auto's dwars. Vraag me af of het gebruik door bussen ook op juiste manier is verrekend, en niet alleen waar het goed uitkomt...

  reageer
 • Wouter

   

  Niet zo raar, dat auto´s veel ruimte krijgen in steden. Immers levert het autogebruik voor deze steden miljoenen op. Fietsers en voetgangers kosten alleen maar geld.

  reageer
 • Michael

   

  Almere hout heeft weinig fietspaden... er woont ook bijna niemand. En degene die er wonen doen alles met de auto. Dit zal pas veranderen als er meer mensen wonen in hout.

  reageer
 • Dirk

   

  Milieudefensie , een subsidie clubje . waar elk jaar belasting geld heen gaat opheffen die geiten wollensokken club .

  reageer
 • John

   

  Almere Hout is typische 'villawijk', zoals ook oudere villawijken op het oude land. Daar zijn mensen te voet verdacht, wie geld heeft, verplaatst zich gemotoriseerd. Een gedachte die bij een groot deel van de bevolking leeft, want ook in mijn middenklassebuurtje pakt ook vrijwel iedereen de auto voor afstandjes die met gemak te fietsen of te lopen zijn. @Kees Prins: Dat mensen niet met de auto naar de winkel kunnen is klinklare onzin - zeker in Almere. Daarbij zorgt een beetje winkelier dat ie een bezorgdienst achter de hand heeft, want niet iedereen heeft een auto. En ik vermoed dat internet een grotere bedreiging voor de baksteenmiddenstander is dan de invloed van Milieudefensie...@Tsja: het gaat hier niet om regionale verbindingswegen, waar de files staan, maar om de verdeling in de stad. Ander onderwerp dus.

  reageer
 • Thomas

   

  Maar goed, de fanatieke autohaters van Milieudefensie zijn zelden te betrappen op het vertellen van de waarheid, en nog zeldzamer dat wat ze zeggen echt onderzocht is. Wie wat meer in de werkelijkheid staat dan Milieudefensie, weet natuurlijk dat de auto veel te weinig ruimte krijgt en er daardoor files en parkeerproblemen zijn. Je gaat niet op je fietsje van Almere naar Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem of andere plekken waar je werk zou kunnen zijn.

  reageer
 • Asjemenou

   

  Je moet voor de grap eens naar een bijeenkomst van milieudefensie gaan. 85% komt met de auto!!!! Hahahahahahahaha. En maar klagen dat ze betaald moeten parkeren.

 • Faerie

   

  Ik denk dat Almere heel veel fietspaden heeft en veel wegen in woonwijken waar fietsvriendelijke autowegen liggen (de roze wegen) en daar horen fietsers de ruimte te krijgen van auto's. De gemeente kan er niet veel aan doen als er teveel aso's zijn die dat niet begrijpen en er niet naar handelen. Als het gaat over luchtkwaliteit mogen ze van mij eerst even beginnen met benzinebrommers te weren van fietspaden. Dat vind ik zo stom, dan heb je mensen die een heuvel op lopen te puffen op de fiets en die moeten dan de dampen inademen van voorbijrijdende benzinebrommers. Lekker gezond. Zorg eerst dat alleen elektrische voertuigen nog op fietspaden mogen rijden. Dat zou al heel veel schelen, want die benzinebrommers stoten volgens mij nog meer uit dan een gemiddelde auto. Zeker tegenwoordig. Als ik het zo lees vraag ik me af of ze alleen in woonwijken hebben gekeken, en of ze de fietspaden uberhaupt hebben gezien. Want Almere is zodanig gebouwd dat je als fietser vrij snel de wijk uit bent en op een fietsader zit.

  reageer
 • Antej Ha

   

  Dat het ongelijkverdeeld zou zijn is gewoon een misconceptie. Denkt iemand dat fietsers te kort komen?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Op website mijnruimte.nu staat dat de auto meer ruimte heeft. Maar dit is niet correct. De wegen in mijn wijk zijn voor auto EN fiets en daarbij heeft de fiets als extra aparte fietspaden. Oftewel: de fiets heeft de meeste ruimte, dan de voetganger en de auto het minst. Maar de auto is de enige die ervoor betaalt. Ik ga ervan uit dat Anne Knol van Milieudefensie eist dat er fietsbelasting komt zodat er nog meer mooie fietspaden gemaakt kunnen worden.

  reageer
 • Bert

   

  Milieudefensie, wat is dat voor kliek, laat is is gaan werken. dan hebben ze geen tijd voor die onzin, die ze kraaien. in Almere zijn fietspaden genoeg en de meeste netjes gescheiden van de auto

  reageer
 • Karel

   

  Dit snap ik niet goed. Er zijn toch veel goed aangelegde fietspaden in Almere, ik word eerder door scooters dan auto's bijna van mijn sokken gereden. Het kan ook door onduidelijke situaties komen dat auto's te veel ruimte krijgen. Neem nu het oversteekpunt bij Mediamarkt even voorbij de Schippergarage. Voetgangers dénken dat ze daar voorrang hebben, maar het zijn juist de auto's! Een oplossing zou een zebra zijn óf een bord voor voetgangers dat ze géén voorrang hebben en moeten uitkijken met oversteken.

  reageer
 • Karel

   

  Dit verhaal van Milieudefensie is zinloos als je niet meteen uitlegt hoe je dit berekent. Een inwoner van Almere heeft de beschikking over drie keer zoveel leefruimte als de bewoner van een willekeurige bestaande stad, en heeft een kustlijn van 42 kilometer. Er zijn ook veel stadsbossen zoals Almeerderhout en ook een groot deel van de Oostvaardersplassen ligt op het grondgebied van Almere. In al die natuur kun je wandelen dus hoe kom je aan zo'n laag percentage ruimte voor voetgangers? Echt komkommernieuws dus van milieudefensie.

  reageer
 • Poe

   

  Valt me nog tegen..een auto is kwa verhouding vele malen groter dan de ruimteverdeling die er nu is. Daarnaast hilarisch natuurlijk om te deuren over dat soort verhoudingen in een forensen stad. Subsidieclubje met hun geneuzel in de ruimte om maar enig bestaansrecht te hebben.

  reageer
 • Kees

   

  Dank milieudefensie. Nu weten we dat de opzet van Almere is geslaagd.

  reageer
 • Ron H

   

  Volgens mij heeft de vervuiling totaal niets te maken met de verdeling van het ruimtegebruik. Wat een onzinverhaal. Er zijn vast milieudombo's die hier intuinen.

  reageer
 • Boels

   

  Sterker nog: hoe meer oppervlakte (en dus ruimtelijk volume) voor de auto, hoe beter de uitlaatgassen worden verdeeld. En ja, de ruimte voor fietsers is nogal beperkt door het gebruik van fietspaden door joggers, wandelaars, hondenuitlaters en opgevoerde scooters.

 • Maartje en Bas

   

  Wij adviseren Milieudefensie om de pijlen eerst te richten op het vliegveld Lelystad. De schade die hiermee wordt aangericht aan mens, dier, natuur en milieu is immens. Of geldt voor milieudefensie hetzelfde als voor Groen Links en de PvdA: hun veel vliegende achterban moet stilzwijgend worden bediend?

  reageer
 • achnee

   

  verspilde moeite. Dat is al een gepasseerd station.

 • Kees Prins

   

  Milieudefensie, zijn dat niet die paar geitenwollen sokjes die nog steeds denken dat je met paard en wagen naar je werk kan? Diezelfde gasten die ook elke dag gas,water en licht gebruiken die door een kolencentrale zijn opgewekt? Deze oerbewoners die zorgen dat de hardwerkende middenstanders de nek om word gedraaid omdat mensen niet meer naar de winkels kunnen met de auto... Moet als ik dit soort stukjes lees elke keer aan 1 zin denken: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

  reageer
 • Van Haven

   

  'niet meer naar de winkel kunnen met de auto' ?? Ik weet niet een winkel waar ik met de auto niet kan komen ...

 • Van Haven

   

  Ooit was Almere een fietsstad waarin auto's minder de ruimte kregen, voor ons destijds een van de voordelen van onze stad (we wonen in Haven). Helaas is dat concept losgelaten. Misschien kan er weer een kentering komen in nieuw te bouwen wijken?!

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Wat u schrijft is gewoon onzin en niet waar. De indeling is gelijk en ten opzichte van het begin zijn er 100-den verkeersdrempels bij gekomen om het autoverkeer dwars te zitten. In Haven zou direct de Veluwemeerdijk weer voor autoverkeer opgengesteld moeten worden zodat je vanuit Haven wat makkelijker naar de A27 kan.

 • Job

   

  Als er ergens een stad in Nederland is waar wandel en fietsverkeer behoorlijk goed geregeld is, is het Almere. Meeste fiets- en voetpaden zijn, bewust, gescheiden aangelegd van autowegen. Fietsroutes te over. Leg hier Amsterdam eens overheen.. Rampenstad voor zowel fietser als automobilist.

 • Job

   

  En auto's zijn er... Juist... Voor mensen.

  reageer
 • tsja

   

  Auto's krijgen juist te weinig ruimte. Daarom staan er files. In die files staan auto's nutteloos uitlaatgassen uit te stoten. Als milieudefensie zich nu eens hard maakt voor een goede doorstroming van gemotoriseerd verkeer. Dat scheelt een aanzienlijk percentage uitstoot wat weer heel goed is voor het milieu. Win-Win situatie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert