Convenant tegen zieke bio-aardappelen

FLEVOLAND
Binnen drie jaar moeten er alleen nog biologische aardappels in de winkel komen, die ongevoelig zijn voor de ziekte phytophtora. Dat hebben 24 telers, kwekers van pootgoed en supermarktketens dinsdag afgesproken in een convenant. De afspraak is een initiatief van de ketenorganisatie in de biologische sector, Bionext.

De schimmelziekte phytophthora richt jaarlijks grote schade aan in de biologische aardappelteelt. Omdat boeren hun aardappels niet bespuiten met bestrijdingsmiddelen, is de financiële schade vaak groot. Telers, kwekers en wetenschappers zoeken al jaren naar rassen, die bestand zijn tegen de ziekte. Er zijn nu zes resistente biologische rassen, maar met extra onderzoek moet dat aantal de komende jaren worden verdubbeld.

De telers en kwekers hebben nu met winkelketens als Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin, Albert Heijn en Jumbo afgesproken dat de komende drie jaar de ontwikkeling en verkoop van resistente rassen voorrang krijgt. Het doel is dat de consument in 2020 ruime keuze heeft uit biologische aardappels. 

Het convenant is in Lage Zwaluwe mede-ondertekend door Flevolandse kwekers als Plantera in Marknesse en Den Hartigh en Agrico uit Emmeloord.

 

reacties (4)

 • Bert

   

  De concument moet eens weten hoeveel zware metalen er worden gespoten op biologische aardappelen deze piepers staan stijf van de koper. En dat is gezond!!!!!

  reageer
 • Klaas

   

  Aardappels die ongevoelig zijn voor phytophtora bestaan niet. Ze zijn ongevoelig voor de meest voorkomende stammen van deze virusziekte. Ze kunnen de ziekte dus nog wel krijgen. Het is net als bij griep, daar is geen mens helemaal ongevoelig voor, ook niet na de griepprik.

  reageer
 • Cor

   

  Het is een schimmelziekte, die zich zeer snel aangepast aan andere omstandigheden. Ben dus inderdaad erg benieuwd hoe lang deze droom duurt. Ik haal mijn aardappelen wel bij de gangbare boer en niet meer uit de supermarkt.

 • Bert

   

  Binnen drie jaar moeten er alleen nog maar biologische aardappels in de winkel liggen, die ongevoelig zijn voor de ziekte phytophtora. Als deze dan naast de gangbare aardappelen komen te liggen dan is dat goed, want dat wordt er niet bij vermeld dat er geen gangbare aardappelen meer zullen liggen. Maar hoe ook

  reageer
 • Piet suikerbiet

   

  En aan de gangbare sector wordt niet meer gedacht? Die hebben deze problemen niet en leveren uitstekende aardappelen! Bio is niet de toekomst, maar een welvaartsziekte!

  reageer
 • Punto man

   

  Volgens mij zie je het helemaal verkeerd Piet! Niemand wil die bespoten knollen van jullie eten. Binnen de kortste keren komt er ook wel een fipronil gevalletje in de gangbare akkerbouw.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert