40.000 handtekeningen tegen varkenshouder

CREIL • Di 8 augustus 2017 | 16:45 • Dinsdag 8 augustus 2017 | 16:45
Meer dan 40.000 mensen willen dat varkenshouder Adriaan Straathof, die onder meer eigenaar is van een grote varkenshouderij in Creil, een beroepsverbod krijgt. Een petitie van actiegroep Varkens in Nood voor een algeheel beroepsverbod was dinsdagmiddag al meer dan 40.000 keer ondertekend. Als een zogenoemd burgerinitiatief minstens 40.000 handtekeningen krijgt, moet de Tweede Kamer zich over het voorstel buigen.

Het bedrijf in Creil staat ook wel bekend als de 'Knorpolder'. Straathof heeft zowel in Nederland als in het buitenland grote varkensstallen. Eind vorige maand brandde een van zijn bedrijven in Gelderland af. Daarbij kwamen meer dan 20.000 varkens om het leven. Varkens in Nood heeft veel kritiek op de manier waarop Straathof werkt. Hij zou milieuregels en dierenwelzijn aan zijn laars lappen.

De actiegroep wil daarom dat de varkenshouder een beroepsverbod krijgt, zodat hij nergens nog varkens mag houden. De ondernemer moet zijn bedrijven dan opdoeken of verkopen. In Duitsland heeft Straathof al zo'n verbod.

reacties (11)

 • Roel

    Wo 9 augustus 2017 Woensdag 9 augustus 2017

  En morgen stappen we weer vrolijk in onze vieze autootjes om naar het werk te gaan. Waar hebben we het over.

  reageer
 • Marcel

    Do 10 augustus 2017 Donderdag 10 augustus 2017

  Wat heeft dit met het mishandelen van dieren te maken?

 • Jelle

    Wo 9 augustus 2017 Woensdag 9 augustus 2017

  Benieuwd hoeveel van deze 40000 het bedrijf ooit bezocht heeft. Wat in Duitsland plaats heeft gevonden hoeft toch niet te betekenen dat het in Creil ook zo is? Als het bedrijf te groot is geworden dan moet je dat de Gemeente aanrekenen, in Dronten moest een boer zijn mestsilo afbreken omdat het een paar meter buiten de bebouwingsgrens viel.

  reageer
 • juist ja

    Wo 9 augustus 2017 Woensdag 9 augustus 2017

  Zo is het maar net Jelle. Ze weten echt niet waarover ze praten.

 • Dirk Boet

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  De dierenwelzijnsregels in NL zijn de strengste van Europa, dus vergeleken bij bv de varkens in Polen hebben de dieren het hier beter dan daar. Dan moeten de regels wel gecontroleerd en gehandhaafd worden anders stelt een wet niets voor en daar schort het namelijk aan.

  reageer
 • IK

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Waarom een beroepsverbod? Als deze man zich niet aan de regels houd komt dit bij controles wel boven water en zal hij gestraft worden. De dierenwelzijnsregels in NL zijn de strengste van Europa, dus vergeleken bij bv de varkens in Polen hebben de dieren het hier beter dan daar. Deze man zoekt door de afnemers gedreven de grenzen op, makkelijk hem aanpakken maar je hebt er veel meer aan als je de afnemers (grootgrutters) aan zou pakken, als de prijs hier ze te hoog wordt halen ze wel varkens(vlees) uit andere landen met mindere regels voor het dierenwelzijn.

  reageer
 • Eefje

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  De strengste regels? Laat me niet lachen. Aan stankoverlast hoeft men weinig te doen en aan brandveiligheid 0,0. Een sprinklerinstallatie is niet eens verplicht, leg mij maar eens uit hoe dat te rijmen valt met onze strenge regelgeving. Ons land heeft een enorme lobby van landbouwers en veetelers en dat levert voor de dieren in die veeteelt schrijnende toestanden op. Tijd dat foute boeren aangepakt worden. Deze man is inderdaad Duitsland al uitgejaagd en vond het niet nodig om ook maar 1 brandveiligheidsmaatregel te nemen in een stal vol met 20.000 varkens. Dat is voor mij genoeg om te zeggen dat deze man nooit meer met dieren moet werken, sterker nog ik vertrouw hem nog geen hamster toe.

 • Dierenmishandelingvandebovensteplank

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Dit soort boeren heeft Duitsland al uitgekotst, het zijn gigantische vervuilers en dierenbeulen. De wethouders hier in Emmeloord moeten mede verantwoordelijk gesteld worden voor deze bizarre praktijken zij hebben de lobby om vage redenen omarmt (het heeft in elk geval niets met werkgelegenheid te maken van enig omvang) vraag mij zelfs af of er wel Nederlanders werken en er van kunnen leven. De milieu handhavers die lopen zeker weten een blokje om inplaats te handhaven, we zullen als burger zelf actie moeten ondernemen

  reageer
 • Eng

    Do 10 augustus 2017 Donderdag 10 augustus 2017

  Pas op dat u niet uitglijdt over al het boter dat van uw hoofd drupt. Zeker uw opruiende taal is heel eng. De vorige keer heeft Nederland een prijs betaald in het verlies van dhr Fortuin.

 • Asjemenou

    Wo 9 augustus 2017 Woensdag 9 augustus 2017

  Dieren voor consumptive houden is niets dieronvriendelijks aan. Daar de bevolking op aarde explosief groeit zal ook de manier van consumptiedieren houden veranderen. We hebben allemaal onze mond vol over fosfaten en mestgassen die in de buitenlucht komen. Dus kun je deze dieren niet in de openlucht houden want je moet de mest en de gassen opvangen. Daar hebben onze millieuridders al voor gezorgd. Dus wat wil men nou? Of de dieren ruimte geven en al deze stoffen in het milieu of de dieren ophokken en alle stiffen opvangen. Misschien moet deze 'dieren actievisten' eens de oorlog beginnen tegen de millieuridders. Dan kunnen de ondernemers zich schikken naar diegene die die strijd gewonnen heeft!!

 • laat alle reacties zien
 • Pieter

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Ook hier blijkt dat het liberale idee van dat de markt et wel op lost, een doodlopende weg is. Dit heeft met boer zijn niets meer te maken. Dit zijn dieren-industriëlen. En in dit land is elk bedrijf aan strenge regels (overlast, stank, afvallozing etc) gebonden. Maar de tak van de dieren-industrie kan blijkbaar zomaar zijn gang gaan in dit land. Waarom die uitzonderingspositie? De politiek moet aangesproken worden. Met name die partij van het rentmeesterschap - CDA - en de marktdenkers van de VVD. Maar dat is ijdele hoop, want Mark is zoooooo leuk en Buma, ach ja, Buma.

  reageer
 • Ineke

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Hoe haal je het in je hoofd om dieren als ding te behandelen. Geen sprinkler aanwezig te hebben. Ik hoop dat de boer niet meer rustig kan slapen. Ik eet af en toe vlees maar ik hoef ik niets van dieren die zo slecht zijn behandeld, dieren zijn geen dingen! groet, Ineke==

  reageer
 • Tieneke

    Wo 9 augustus 2017 Woensdag 9 augustus 2017

  Droom rustig verder met je vlees met het commerciele beterleven 'keurmerk'

 • .\/\/.

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Hij zal in Duitsland toch niet voor niets zo'n verbod krijgen.

  reageer
 • lezer.

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Wij kunnen in heel veel gevallen een voorbeeld nemen aan Duitsland.

  reageer
 • Bezorgde burger

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Het zou Omroep Flevoland sieren als zij nog eens in de dubieuze vestigingsprocedure van Knorpolder zou duiken of onderzoek zou doen naar de actuele naleving van de van toepassing zijnde vergunningvoorschriften en de wijze waarop handhaving plaatsvindt. Ter inspiratie alvast een stukje historie uit 2007 (bron website Wakker Dier): Raad van State laat vestiging varkensflat toe 28 feb 2007 De Raad van State heeft de milieuvoorschriften voor de varkensflat Knorpolder in Creil welliswaar aangescherpt maar de vergunning in stand gelaten. De al jarenlang illegaal werkende varkensfabriek heeft door de uitspraak nu definitief toestemming om in twee verdiepingen zestienduizend varkens te houden. Wakker Dier en Milieudefensie, die de rechtzaak hadden aangespannen, zijn teleurgesteld dat de milieuregels juist bij deze omstreden varkensflat soepel lijken te zijn toegepast door de Raad van State. De uitspraak bevestigt volgens de organisaties dat de milieuregels voor dit soort megabedrijven moeten worden aangescherpt. De Raad van State legt de kritiek van de organisaties op het milieueffectrapport (MER) naast zich neer. De organisaties hadden aangegeven dat het bedrijf ten onrechte een aantal milieumaatregelen niet hoefde te nemen omdat die niet zouden passen in de illegaal gebouwde flat. De varkenshouder wordt hiermee beloond voor de eerdere illegale bouw van de varkensflat. De Raad van State geeft daarnaast aan dat de schade aan de vogelstand in het IJselmeer terecht niet is bekeken: De Vogelrichtlijn moet in een procedure bij de Natuurbeschermingswet beoordeeld worden en staat bij de milieuvergunning daarom buitenspel. De organisaties zijn wel in het gelijk gesteld voor wat betreft de te ruim gestelde geluidsnormen. De Raad van State heeft de vergunning hierop aangepast. Al sinds de illegale oprichting van het mega-bedrijf in 2003, is het bedrijf in opspraak. vanwege overtreding van de milieu- en dierenwelzijnswetgeving. De varkenmesterij is een van de grootste varkensbedrijven van Nederland. De eigenaar bouwde ondanks een dwangsom de mega-stal voor zestienduizend varkens in twee verdiepingen. Er was slechts een vergunning voor hooguit vierhonderd varkens. In de nieuwe vergunning hebben de varkens minder ruimte dan wettelijk voorgeschreven. De mega-varkensflats zijn een gevolg van de toenemende schaalvergroting in de bio-industrie. De grootschalige veehouders slagen er met hulp van een legertje juristen in om goede maatregelen voor milieu en dierenwelzijn te vermijden, de wet te omzeilen en gepaste straf te ontlopen. Eigenaar Straathof van ‘Knorpolder’ is ook eigenaar van de Gelderse varkensmesterij ‘Knorhof’ in Buren, berucht vanwege de waslijst aan overtredingen, jarenlange juridische procedures en klachten van omwonenden. De provincie Gelderland luidde onlangs de noodklok bij de Tweede Kamer over het bedrijf. Handhaving van de wet heeft de overheid al 1,1 miljoen euro gekost, zo liet de provincie weten.

  reageer
 • Echt bezorgde burger

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Bron website wakker dier, u weet wel die "onafhankelijke" organisatie die niets liever doet dan ondernemers pesten. Deze ondernemers krijgt in een procedure gelijk en dan nog weet u dat zo te draaien dat de man de regels overtreedt. We hebben rechtsbescherming in Nederland! Niet voor niets!

 • Gerard

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  40000 idioten in NL valt me gelukkig nog mee

  reageer
 • John

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Als je geen achtergrond kent is deze reactie wel erg simpel. Lees je eerst in in dit dossier en ga dan pas een dergelijk simpele opmerking plaatsen. Lekker veilig achter de pc. Gelukkig zijn er wel 40.002 betrokken mensen.

 • Ed

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Waarom zou een voorstander van dierenwelzijn idioot zijn? Persoonlijk vind ik het idioot dat sommige figuren rijk willen worden ten koste van dieren én van mensen. Want de voedselkwaliteit is ook in het geding.

 • Herman

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Ik zou graag zien dat de Nederlandse autoriteiten net zo voortvarend te werk zouden gaan als de Duitse. Zo snel als mogelijk een beroepsverbod instellen voor deze dierenbeul.

 • Stevie

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Nee 40001 om precies te zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert