Rondleiding langs graven bekende inwoners

LELYSTAD • Wo 9 augustus 2017 | 14:41 • Woensdag 9 augustus 2017 | 14:41
Onder het motto 'Uit het oog, maar niet uit het hart' is woensdagavond voor het eerst een rondleiding gegeven op begraafplaats Ölandhorst in Lelystad. De tocht ging langs graven van bekende Lelystedelingen en mensen die iets voor de opbouw van de stad hebben betekend.

Initiatiefnemer Ger Koreman organiseerde de rondleiding in het kader van de 50ste verjaardag van Lelystad. Hij vertelde onder meer anekdotes over Hans Gruijters, de eerste burgemeester van de stad. Ook het graf van het Lage Vaart meisje, ofwel Nadia Toujani, werd bezocht. Haar lichaam werd in 1992 gevonden in de Lage Vaart, en pas in 2011 geïdentificeerd.

Verhalen delen
Bij een aantal graven werden ook door of namens nabestaanden verhalen over geliefden gedeeld. Dat was onder meer bij het graf van de broertjes Lesley en Sven Boerebach, de kinderen van oud-profvoetballer Michel Boerebach. De jongens kwamen in 2003 om bij een verkeersongeluk. Namens de moeder werd verteld over hun liefde voor sport en het jaarlijkse sporttoernooi met hun naam.

Koreman kwam op het idee voor de rondleiding toen hij ontdekte dat die in België geregeld worden gegeven. Hij wilde graag op een bijzondere manier stilstaan bij Lelystedelingen die iets voor de stad gedaan hebben, en regelde medewerking van de begraafplaats en nabestaanden. Op 16 augustus is er opnieuw een rondleiding, maar deze is al volgeboekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel