Rondleiding langs graven bekende inwoners

LELYSTAD
Onder het motto 'Uit het oog, maar niet uit het hart' is woensdagavond voor het eerst een rondleiding gegeven op begraafplaats Ölandhorst in Lelystad. De tocht ging langs graven van bekende Lelystedelingen en mensen die iets voor de opbouw van de stad hebben betekend.

Initiatiefnemer Ger Koreman organiseerde de rondleiding in het kader van de 50ste verjaardag van Lelystad. Hij vertelde onder meer anekdotes over Hans Gruijters, de eerste burgemeester van de stad. Ook het graf van het Lage Vaart meisje, ofwel Nadia Toujani, werd bezocht. Haar lichaam werd in 1992 gevonden in de Lage Vaart, en pas in 2011 geïdentificeerd.

Verhalen delen
Bij een aantal graven werden ook door of namens nabestaanden verhalen over geliefden gedeeld. Dat was onder meer bij het graf van de broertjes Lesley en Sven Boerebach, de kinderen van oud-profvoetballer Michel Boerebach. De jongens kwamen in 2003 om bij een verkeersongeluk. Namens de moeder werd verteld over hun liefde voor sport en het jaarlijkse sporttoernooi met hun naam.

Koreman kwam op het idee voor de rondleiding toen hij ontdekte dat die in België geregeld worden gegeven. Hij wilde graag op een bijzondere manier stilstaan bij Lelystedelingen die iets voor de stad gedaan hebben, en regelde medewerking van de begraafplaats en nabestaanden. Op 16 augustus is er opnieuw een rondleiding, maar deze is al volgeboekt.

reacties (21)

 • Henk

   

  haha u zult maar uw dierbare opzoeken op de begraafplaats opzoeken en dan langs het graf van een onbekende lopen. Heeft u meteen een boete te pakken en voor u terecht! Al was het maar vanwege gezwam in de media.2

  reageer
 • Johanna

   

  Hartelijk dank, Ger Koreman! Het was een zeer respectvolle herdenking van overledenen die enorm gemist worden. De nabestaanden die bij de wandeling aanwezig waren, waren opgelucht dat er weer even aandacht was voor hun gemis en verhaal. Veel mooie woorden, met een lach en een traan.

  reageer
 • hans

   

  Daar zijn we het dus over eens! Heeft 60% vd Lelystedelingen niet gestemd op de VVD?? Dit is een in en in triest voorbeeld van de zgn "vrije markt" Met andere woorden: graaien-graaien-graaien.

  reageer
 • Respect

   

  Je hebt helemaal gelijk. Er wordt respectloos over en langs graven gelopen. Deze meneer voelt zich er goed en is alleen bezig met zijn eigen ego.

  reageer
 • Poe

   

  Vliegtuigen vliegen niet boven lelystad..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Appels met peren vergelijken, nee. Meer het constateren van toepassen van selectieve verontwaardiging en dus normvervaging.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat hebben de bedragen voor overlijdensverzekering te maken met een begraafplaats waar straks het toerisme gaat zegenvieren? Uw voorstel zo'n verzekering in basisverzekering op te nemen vind ik wel goed idee.

  reageer
 • Claartje

   

  Er zullen maar dierbaren van je begraven liggen, "onbekenden" voor de massa, zeg maar. Ik vind haast dat deze rondleidingen strafbaar moeten zijn. Ik zou het verschrikkelijk vinden als familie of vrienden van mij daar nu lagen

  reageer
 • hans.

   

  Rob,wel eens gehoord van appels met peren vergelijken? Terecht wordt hier gesproken van grafrust! Schandalig!

  reageer
 • Karel

   

  Zelfs op begraafplaatsen geen rust meer. Belachelijk en respectloos initiatief. Het kan zijn dat er enkele nabestaanden meedoen, maar hoe zit het met het respect voor nabestaanden die deze rondleiding helemaal niets vinden? Ramptoerisme!!

  reageer
 • Anno1978

   

  R9ndleiding? Omg dit ksn toch niet serieus zijn?

  reageer
 • andere Jan

   

  mooi initiatief. opdat ze niet vergeten worden!!

  reageer
 • Bert

   

  Barbara, helemaal met je eens. Lees dat er 16 augustus weer zo'n "rondleiding" is. Ga er heen als je uit respect het graf van een familielid of vriend wil bezoeken, meer geen rondleidingen meer vind ik.

  reageer
 • Barbara

   

  Hoe langer ik erover nadenk hoe belachelijker ik dit gedoe vind. Moet ik nu straks mijn overleden vrienden die als een vanzelfsprekendheid hun bijdrage hebben geleverd aan deze stad gaan waarschuwen voor onverwachts bezoek? Ik zou zeggen laat het bij deze ene keer.

  reageer
 • Respect

   

  Ik vind dit respectloos om en over graven te stappen alleen maar voor een gratis bakje koffie of thee. Wordt deze ramptoeristme gesponsord?

  reageer
 • Rob

   

  Er is blijkbaar een markt voor.....en je kunt nog voor kiezen er wel of geen gebruik van te maken. En voor diegene die dit niet respectvol vinden, de bedragen die je inmiddels moet neerleggen voor een standaard begravenis/crematatie vind u wel gewoon? Makkelijk en snel verdiend voor iets wat ons allen lijkt te overkomen. Gelukkig kun je je er voor verzekeren!? Stelling: positioneer de kosten van geboorte en doodgaan (begravenis/crematie)in de basisverzekering. Zonder winstoogmerk. Alles wat je daarbij extra wil betaal je jezelf.

  reageer
 • IJsbrandt

   

  Als je in Lelystad begraven wordt, dan moet je dit kennelijk accepteren. Ik neem aan dat de exploitant van de begraafplaats dit met de nabestaanden bespreekt. Grafrust is in Lelystad "grafactie" geworden.

  reageer
 • Grafkransje

   

  Alle respect hoor voor overledenen en bezoekers, maar als die meneer strakjes maar niet boven mijn graf zijn verhaal komt halen. Ook niet als Lelystad strakjes 100 jaar bestaat.

  reageer
 • Beetje onrespectvol naar mijn mening

  reageer
 • .W.

   

  Waar kan ik mij aanmelden voor dit leuke uitje? Dit gaat Lelystad pas goed op de kaart zetten. Straks wel goed plannen, want als de oorverdovende herrie van overvliegende vliegtuigen Lelystad gaat terroriseren, dan zijn de anekdotes niet meer te verstaan.

  reageer
 • hans

   

  Bizar! De belgen doen het dus wij ook? Waar is het gezond verstand van deze ''meneer?''

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert