"Koploper stuurt geregeld bezoekers zonder diploma weg"

LELYSTAD
Receptionisten van zwembad De Koploper in Lelystad moeten geregeld bezoekers onder de acht jaar naar huis sturen, omdat ze geen zwemdiploma hebben en ook geen begeleiding. Dat zegt Marcel van Dongen, directeur van zwembad de Koploper in Lelystad naar aanleiding van de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen deze week in een zwembad in Blerick. Hij had geen zwemdiploma.

Volgens Van Dongen is zo'n diploma niet voor iedereen vanzelfsprekend, met name voor Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Hij sluit zich dan ook deels aan bij het pleidooi van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Die bond wil dat asielzoekers zwemles krijgen en worden voorgelicht over de gevaren van water.

Voorlichting
Van Dongen is het daar deels mee eens. De oplossing ligt volgens de directeur in de omgang met water. "We moeten als maatschappij iets doen met voorlichting op scholen, bij buurthuizen en bij ouders. We moeten helpen inzien wat het belang is van zwemles en ook helpen om de zwemkunst machtig te worden."

RTV Noord meldde woensdagmiddag dat het probleem ook de aandacht heeft van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat wil dat zwemles wordt opgenomen in het inburgeringstraject.

reacties (11)

 • Wethouder Hekking

   

  Na 30 jaar liberale regeringen is op veel bezuinigd. Zwemles zou vanuit de basisschool moeten worden verzorgd. Dan krijgt ieder kind zwemles. Dan heb je geen discussie over "de allochtonen wel en de autochtonen niet". Weer een tegenstelling in onze samenleving opgelost. Maar helaas waait de wind uit een rechtse hoek.

  reageer
 • Draakje

   

  Als diploma A voor iedereen gewoon vergoedt wordt is dat mooi! Ouders kunnen dan zelf kiezen of ze verder gaan met zwemles

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wat een onzin, je bent als ouder verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kind. Je kan moeilijk verwachten dat de Nederlandse staat hier voor opdraait. En maar klagen dat de belastingen zo hoog worden... mensen willen nergens meer voor betalen tegenwoordig.

 • Bert

   

  Geen diploma dan naar huis sturen anders wordt later de begeleider / begeleidster erop aangekeken.

  reageer
 • Lely

   

  Bezoekers/kinderen onder de 8 horen niet in het zwembad zonder begeleiding, dat moet je als ouder niet eens willen. Terecht dat zij worden weggestuurd!

  reageer
 • Foekens

   

  Ik vind dat zwemles voor IEDEREEN beschikbaar moet zijn. En als je geen zwemdiploma hebt, mag je geweigerd worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  Deze jongeman was meerdere keren gewaarschuwd, en zelfs een keer weggestuurd uit het diepe zwembad. Dan heb je dat toch echt aan jezelf te danken. Gewoon walgelijk dat de Koninklijke Nederlandse Zwembond dit misbruikt om een pot subsidie open te ytekken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als het doel is verdrinkingsgevallen te voorkomen lijkt me daar weinig mis mee. Of zie je dat soms anders?

 • Boels

   

  Zwemles moet gratis zijn voor iedereen. Schoolzwemmen moet terug. Verkeerslessen ook opnemen in het lesrooster basisonderwijs. Geen geld beschikbaar? Dan de subsidies aan NGO's en zogenaamde kunsten afromen.

  reageer
 • Ankie007

   

  Hoe weet het zwembad of iemand ook echt een zwemdiploma heeft? Staat dat ergens geregistreerd en moet je dan je identiteitsbewijs laten zien? Ik ben wel benieuwd op welke basis het zwembad iemand weigert nu het zelf zegt wel eens mensen weg te sturen.

  reageer
 • MKM

   

  Dat doen ze op basis van de regels die bij de Koploper gelden.

 • Tinus

   

  Geen onderscheidt maken. Alle kinderen wit, zwart, christen, moslim, dik of dun gewoon verplichten via schoolzwemmen het diploma A laten halen. Geld halen bij het Rijk - onderwijs, moet daar geld voor vrijmaken.

  reageer
 • Alle kinderen tot laten we 12jaar zeggen, wel of niet met een immigratie achtergrond minimaal zwemdiploma A laten halen. Gewoon schoolzwemmen dus. Tieners en ouder snappen prima wat gevaar is, anders eigenwijs, indien bereid alsnog A laten halen. Zo nee, jammer dan.

  reageer
 • Sv urk supporter

   

  Niet raar bedoeld tegenover de asielzoeker. Waarom moeten die zwemles gratis krijfen. Vele Nederlanders liggen elke maand krom om hun kimderen op zwemles te krijgen of kunnen het helemaal niet betalen. Er moet gewoon vanuit de regering weer een soort van schoolzwemmen komen voor diplomp a en wil je je kinderen meer dan zelf betalen. Dan heeft iedereen dezelfde kansen en zijn er hopelijk minder doden te betreuren.

  reageer
 • Emma

   

  Ik ben voorstander van zwemles voor ieder basisschoolkind wat nog geen zwemdiploma heeft. Voor Nederlandse ouders is het normaal je kind zwemles te laten krijgen, maar in veel landen ligt dat anders. Daarin moeten asielzoekers ook begeleid worden, ik vind zwemles opnemen in het inburgeringstraject een goed idee, kan levens redden.

 • MKM

   

  Waar staat dat zij dit gratis zouden moeten krijgen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert