Boeren gaan tot op de bodem

FLEVOLAND
Hoe is het gesteld met de bodemkwaliteit van akkers en wat kunnen boeren zelf doen om die te verbeteren? Om dat te leren, volgt een aantal Flevolandse boeren deze zomer een cursus waarbij ze letterlijk tot op de bodem gaan.

De cursus is een initiatief van het Flevolands Agrarisch Collectief en de provincie. Bodemdeskundige Coen ter Berg gaat met een groepje boeren het land op om kuilen van veertig centimeter diep te graven. Samen analyseren ze ter plekke hoe de bodemkwaliteit is. Volgens Ter Berg weten boeren heel goed hoe ze hun land moeten bewerken, maar is er behoefte aan kennis hoe ze de bodemkwaliteit op lange termijn goed kunnen houden.

Dikke klei
Kees van Stee aan de Zeeasterweg heeft meegedaan aan de cursus. Op de akker waar hij net graan heeft verbouwd, ziet de bovenlaag van de grond er goed uit. Dieper zijn de wortels nauwelijks doorgedrongen in de dikke klei. Op dezelfde kavel wil hij volgend jaar aardappels verbouwen.

Van Stee heeft van Ter Berg en vijf andere deelnemers aan de cursus tips gekregen hoe hij de bodemkwaliteit kan verbeteren. De resultaten zullen pas over enkele jaren zichtbaar zijn. In een vervolgcursus kunnen boeren nog aanvullende tips krijgen.
 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert