Prijsstijgingen verwacht door slechte appeloogst

BIDDINGHUIZEN
Liefhebbers van fruitsappen moeten er rekening mee houden dat hun drankje duurder wordt. Flevosap uit Biddinghuizen verwacht prijsstijgingen door een slechte Europese fruitoogst.

Nachtvorst funest
Oorzaak is de nachtvorst in het voorjaar. Na warme weken in april liepen de knoppen vroeg uit. Toen er in die kwetsbare periode stevige nachtvorst kwam, ging er veel bloesem verloren. De Europese appeloogst zal naar verwachting de kleinste zijn in tien jaar. Vooral in Zuid-Europese boomgaarden sloeg de nachtvorst stevig toe. Ook bij veel Nederlandse telers zal de opbrengst dit jaar lager zijn.

Flevolandse fruitoogst relatief goed
In Flevoland blijft de schade beperkt. Telers hebben hier over het algemeen hun bomen besproeid toen de nachtvorst toesloeg. De bloesem wordt dan door een laagje water tegen de kou beschermd. Hoewel het dus meevalt met de opbrengst in Flevoland, heeft Flevosap te maken met de gevolgen van de kleinere oogst. Want hoewel het bedrijf zelf fruit teelt, moet het ook veel inkopen. Dat zal nu extra geld gaan kosten, zegt directeur Roel Vermeulen. “We hebben nu eenmaal Europese marktprijzen.”

Flevosap gebruikt nu nog fruit van vorig jaar. Over enkele weken begint de nieuwe oogst, maar nu al merkt Vermeulen al dat de schaarste toeslaat. "Sinds mei stijgen de prijzen al."

reacties (15)

 • Lelystedeling

   

  Daar kan de boer niks aan doen, dan moet je bij de supermarkten zijn. Ik koop mijn aardbeitjes lekker vers op de markt, veel lekkerder en goedkoper dan in de supermarkt.

  reageer
 • Remco

   

  Hoi Anna, Lekker helder van geest :-)!! Zoals hij al aangeeft(kunnen hier in Flevoland wel vol hangen met fruit) rest van Europa slechte oogst door vorst,hagel. Daardoor veel vraag naar fruit en minder aanbod gaat de prijs automatisch omhoog. Als ik jouw was, zal ik ff veder kijken in Europa of lekker denken dat je voor de gek wordt gehouden :-)!!

  reageer
 • Vind het vervelend voor de boeren maar je zult zien de supers verhogen extreem de prijs magt mis bruik de boer krijgt voor 6 bloemkolen 1 euro bij de super 1.50 perstuk zelfde geld voor aardbeien.

  reageer
 • Anna

   

  Eerverleden week bij een Flevolandse appelboer al de eerste appels geplukt van dit seizoen en ik moet zeggen de bomen hangen helemaal vol. Ook de peren staan er super bij, ik denk dat wij een beetje voor de gek worden gehouden.

  reageer
 • Jan

   

  Er staat toch niet dat het fruit van buiten Flevoland moet komen? Er staat alleen dat het duurder wordt omdat ze afhankelijk zijn van de Europese marktprijzen! "Vooral in Zuid-Europese boomgaarden sloeg de nachtvorst stevig toe" staat er duidelijk vermeld, dat heeft gewoon zijn weerslag op de prijzen in heel Europa, dus ook de prijs die Flevosap voor zijn appels moet betalen. Dat zij (en vele producenten van sappen met hen) de prijs gaan 'opdrijven' is inderdaad gewoon.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ger

   

  Dan gaan we lekker aan 't gerstenat, proost op een betere brouwgerst prijs

  reageer
 • Dirk

   

  de naam zegt het al flevo sap , er is weinig flevo aan zo als ze zelf zeggen als het fruit van buiten flevoland moet komen dus vind ik t niet zo eerlijk . en die prijs stijgingen allemaal bulshit dan halen ze t maar uit zuid Europa of Turkije . maar nee we gaan gewoon de prijs opdrijven zijn we goed hier in dit land .

  reageer
 • Roel

   

  Waar is die enorme berg appels gebleven die door de boycot niet naar de USSR kon worden geëxporteerd?

  reageer
 • Desiree

   

  Niets aan de hand. De prijsstijging compenseert de kleinere oogst. De consument eet een appeltje minder.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En hoeveel procent van de verkoopprijs is de grondstof? Precies: een fractie.

  reageer
 • Hope

   

  Ben wel benieuwd of de prijs dan weer zakt als er meer aanbod is?

  reageer
 • Emma

   

  Logisch dat ze weten dat de prijzen hoger worden als een deel van de oogst mislukt is. Heeft niks met 'erin trappen' te maken.

  reageer
 • Den

   

  Ga jij toch aan de cola Harmpie. Prijzen stijgen al sinds mei, niet omdat Flevosap dat wil, maar gewoon omdat de aanvoer van appels beperkter is. Ik ga voor een mooi glas appelsap, niet voor azijn en wantrouwen.

  reageer
 • Harmpie

   

  Al op voorhand de prijzen verhogen. Denken dat we er intrappen Geweldig, is gewoon vrijbrief dus Nou ik koop het dus niet

  reageer
 • Dirk2

   

  Als je het maar vroeg genoeg roept, komt het vanzelf! Dan betalen we maar wat meer! Er gaat niets boven eerlijk Flevosap! Santé

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert